İğne oyalarının boyutlu yapısı ve süsleyici niteliği ile el sanatlarımız içinde önemli bir yeri vardır. Geçmişi çok eskilere dayanan iğne oyaları dünya literatürüne ‘‘Türk Danteli’’ olarak girmiştir. İğne oyalarının Anadolu’da çok eskilere dayanan belgeleri bulunmuştur. Avrupa ülkelerinin dillerinde ‘‘oya’’ sözcüğüne rastlanmamıştır.
İğne Oyasının Tanımı
Oya; iğne, tığ, firkete ve mekik kullanılarak ince iplik veya ipek iplikle yapılan ilmeklerden oluşmuş ince örgü danteldir.
İğne oyası; iğne ile kumaş, kalın iplik ve zincir üzerine düğüm atılarak yapılan örgü türüdür. İğneye takılı ipliğin oluşturulan küçük gözeneklerden geçirilip sıkıştırılması ile meydana gelen düğümlerin devam ettirilmesiyle yapılan bir el işidir.
Yazma kenarı oya modelleri ve iğne işi oya örnekleri her bayanın ilgisine çeker. Bunun en önemli nedeni, iğne işi oyaların kültürümüzün bir parçası olmasıdır. Geleneksel Türk kültüründe yazmaların yeri ve önemi çok fazladır. Bu nedenle kadınlarımız bu konu üzerinde titizlikle durmaktadırlar. Yazmalarının kenarlarına iğne oyası modellerini ince ince nakşederler. Oya modelleri her genç kızın çeyizinde mutlaka iğne oyası yazma modelleri ve iğne oyası örnekleri bulunmaktadır. İğne oyalarının nesilden nesile bu şekilde aktarılmakta kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olamaya devam etmektedir.