MODA TASARIMLARI NASIL YAPILIR

fashion design
Tarafından | 6 Ekim 2017

Moda Çizimleri Nasıl Yapılır?

Modacı olmak geniş düşünmek ve geçmiş zamanla gelecek arasında çizgiler kurabilmek anlamı taşıdığından, becerisi ve yaratıcılığı yüksek kişilerin kendileri için meslek olarak bu işi ele alıp çeşitli moda çizimleri yapmasına sebep olur.

Modacılar çeşitli markalara çalışma yaparken, her sezon için farklı çizim uygulamakta, bu çizimlerin ortaya çıkması için ön çalışma yapmaktadırlar. Kimi zaman çok renklerden oluşan çizgiler kimi zaman daha sade ve düz çizgiler kullanılmakta farklı tasarım ve modellerle kıyafetlerin hazırlanması sağlanmaktadır. Kadın, erkek ve çocuk modası değişiklik gösterdiğinden, kullanılan çizimler cinsiyet ve yaş grubuna göre de olabilmektedir.

Moda çizimleri, defilelerle modacılara ve halka tanıtılmakta, ünlü markaların kendi özel modacıları sayesinde, değişik çizimlerle yıl için yeni ürünler hazırlanmaktadır. Özgürlük, mutluluk, hüzün gibi yaşam içindeki farklılıkları içeren çizimler günlük kullanım veya gerekliliğinde kullanılacak kıyafetlere dönüştürülmekte, mağazalarda satışa sunulmaktadır.

moda cizimleri

Moda çizimleri sadece kıyafet olarak düşünülmemesi gereken, geniş kapsamları içerir. Yeni araba da moda olabilecek, çizimi yapılırken yeni bir akıma insanları yönlendirebilecek bir içerik oluşturur. Yeni ev projeleri içindeki teknolojik dizayn, mobilyalarda sürekli değişen ve kullanım farklılığı yaratan çizimler moda çizimine örnek gösterilebilecek çalışmalardır. Düşünce, kabiliyet ve yaratıcılık sayesinde moda her alanda değişken ve yenilenen bir akımdan oluşmaktadır. Nesil değiştikçe gelişen ve değişen dünya ekolojisi ve yaşam döngüsü modanın çizgilerini de değiştirmekte, insanların daha geniş düşünmelerini sağlamaktadır. Bu olay kuşaktan kuşağa değişip farklı çizgiler oluşturmaktadır.

İnsanın kendi modasını yaratıp, yakışan için moda çizimleri yapması, etrafına bu çizgilerle kendini tanıtması, onun kişiliğini ve farkını ortaya koymasına sebep olur. Moda çizimi yapmak için kendini tanıyan bir modacı, nelerden daha çok hoşlandığını, ne tür kıyafetleri sevdiğini, etek, pantolon, elbise, şort ne giyerse rahat edeceğini, modelini, rengini çizebildiği müddetçe kendi modasını yaratıp başkalarına ilham verebilmiş kişi olmaktadır. Daha geniş kitlelere ve hatta dünyaya açılmayı planlayan ve bunun için detaylı çalışmalar yapan modacılar, çizimlerini mümkün olduğunca sakin ve araştırmalar sonucu ortaya çıkartır. Yaşanılan ve herkesi ilgilendiren doğa olayları veya dünyada olup bitenler, teknolojik gelişme ve uzay çalışmaları gibi değişik düşüncelerin eserlerinden oluşabilmektedir.

kiyafet cizim

Moda Çizimlerinde Ne Amaçlanır?

Toplumun benimseyip, herkesin sevebileceği bir moda akımı yaratmak isteyen modacılar, çizimleri günlük kullanıma uygun, rahatlık ve şıklık bütünlüğü oluşturabilecek çalışmalar yapmaktadır. Modayı insanlar kendisi yaratıp sonra da tüketebildiklerinden, aradan geçen zaman diliminden sonra tekrar eskilerin ele alınıp üzerinde yapılan ufak tefek değişikliklerle sunulması moda çizimlerinin tekrar ele alınmasıyla oluşmaktadır. Geçmiş gelecek için her zaman ilham kaynağı olabilmekte, var olan çalışmaların üzerinde yeni çizimlerin yapılmasıyla genişlemeyi sağlamaktadır.

Dünyada birçok insanın kendi yaşadığı bölgeye özgü veya kültürüne has moda çizgileri vardır. Bu çizgilerin dışında yaşamak, kültürüne ve yaşam tarzına uymadığından, sadece kendi bulunduğu bölgeye özgü modayı kullanabilmekte, farklı bir alanda belli bir süre bulunması gerektiğinde farklı moda çizgilerinden yararlanabilmektedir.

Günümüzde farklı kültürlerin modası bazı durumlarda benimsenmiş hatta kullanılır olmuştur ki, Hint kıyafetleri ve kendilerine özgü yaşam tarzlarından oluşan geleneklerinden, kına gecelerinde faydalanma, kıyafet diktirmede Hintlilerin renk ve desenleri moda çizimi oluşturmaktadır. Onlar için süreklilik arz eden ve anlam taşımayan gündelik hayat kıyafet ve yaşam tarzı, Türk kültüründe farklı bir moda çizimi olarak uygulanmaktadır. Eğlenmeyi seven enerjisi yüksek insanların tercihleri veya moda çizimleri daha hareketli veya çok amaçlı olabilmektedir. Elbise olarak çizimi yapılmış kıyafetin daha sonra eteğe dönüştürülmesi, şort yapılması hatta bahçıvan tulum olması gibi değişik moda akımları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir