Çin İğnesi Tanımı: Çin iğnesi, çeşitli yüzeyler üzerine tek renk veya renkli ipliklerle kasnakta, desen yüzeyinin tamamı veya bir kısmı kapatılarak düz bir yüzey oluşturan, bu yüzdende boyanmış hissi veren bir işleme tekniğidir.
Çin iğnesi;
- Gölgeli Çin iğnesi,
- Fantezi Çin iğnesi,
- Düz Çin iğnesi olarak üç değişik şekilde uygulanır.
Çin İğnesin Nakışında Kullanılan Araç ve Gereçler: Dikiş malzemeleri, Çeşitli iplikler, Kasnak, Kasnak bezi, Nakış makası, Çeşitli kumaşlar, Desen kitapları, Kartpostallar, Parşömen kâğıdı, Kalem, Karbon kâğıdı, İplik kataloğu, Renk kartelâsı
Çin İğnesimi Diğer Nakışlardan Ayrılan Özellikleri
Kumaş ve İplik Özelliği: Çin iğnesi tekniğinde, dokuması düzgün ve sık, tek renk bütün kumaşlar üzerine yapılmaktadır. İnce kumaşlar üzerine uygulanırken kumaşın altı desteklenmelidir. Değişik iplikler de kumaş özelliği dikkate alınarak işlemede kullanılabilir.
Desen Özelliği: Çin iğnesinde, desen olarak doğadaki tüm objelerden faydalanılır. Desende fazla sınır getirmez. Desen seçerken ve kompozisyon hazırlarken ürüne ve kumaş özelliğine uygun olmasına dikkat edilir. Gölgeli Çin iğnesinde, stilizasyona gidilmez, gerçekçi anlatım tercih edilir. Doğada var olan objeleri ışığıyla gölgesiyle, görünen tüm renkleri ile uygulanır. Resim gibi anlatımı vardır.
Renk Özelliği: Geniş ve etkili bir renk kullanımı vardır. Genellikle düz Çin iğnesinde tek renk, gölgeli Çin iğnesinde doğadaki tüm renkler, fantezi Çin iğnesinde desenin bazı yerlerine gölge verilerek uygulanır.
Çin İğnesi Desen İçin Faydalanılan Kaynaklar: Doğadan ve hayvanlardan, Eski işlemeler, Kumaş veya kağıt üzerine basılı desenler, Resimler ve kartpostallar, Günlük yaşantılardan,
Çin İğnesi İşinin Uygulandığı Yerler: Çeşitli örtüler, Oda takımları, Çocuk odası takımları, Giyim süslemeleri, Yatak örtüleri, Yemek takımları Çay peçeteleri , Çanta –ayakkabı, Şal, Fular , Abajur, Kitap-albüm kapakları, Pano, Yastıkla
Çin İğnesinde Kullanılan Kumaşlar
Elde Çin iğne tekniği, sık dokunuşlu bütün kumaşlar üzerine yapılır. Tek renk kumaşlar üzerinde daha iyi sonuçlar verir. İnce dokunuşlu kumaşlar kullanılırken alttan desteklenerek işleme yapılır (organze, şifon, ipek v.b.)
Kumaş Çeşitleri: Satenü, Terilen, Ödemiş ipeği, Yerli dokumalar, Tafta, Kadife, Organze, Keten, Patiska, Tela, Krep jorjet
Çin İğnesinde Kullanılan İplikler
Elde Çin iğnesinde; Koton, Muline, Çamaşır ipeği, Floş, Orlon, Yün
Çin İğnesinde Kullanılan Yardımcı Malzemeler; Çin iğnesi tekniğinde ürün çeşidine ve kullanılacak yere göre yardımcı malzemeler de değişiklik gösterir. Bunlar: Pul, Boncuk, İnci, vb.gibi.
Çin İğnesi Teknikleri
Çin iğnesi tekniğinde üç değişik iğne tekniği kullanılmaktadır. Bunlar:
- Düz Çin İğnesi; Tek renk iplikle yapılır, çok fazla renk kullanılmaz.,
- Gölgeli Çin İğnesi : Esas olan Çin iğnesi tekniği budur. Çeşitli renklerin kullanılmasıyla uygulanır. Renklerin birbirleriyle iç içe girerek düz bir satıh oluşturacak şekilde kaynaşması önemlidir.
Çin İğnesi Yapılırken Dikkat Edilecek Teknik Esaslar
- İşleme kumaşı gergin olmalıdır.
- Kumaş ile iplik kalınlıkları orantılı olmalıdır.
- İşleme sırasında desen özelliği bozulmamalıdır.
- İğne batış yerlerinin belli olmaması için ince uzun iğne kullanılmalıdır.
- Fantezi Çin iğnesi haricinde diğer çin iğnesi tekniklerinde iplik uzunluğu 05 cm. geçmemelidır.
- İşlemede az bükümlü iplik tercih edilmelidir.
- İşleme iplikleri çok uzun takılmamalıdır. Uzun iplikler tarazlanarak işleme kalitesini düşürür.
- Motifin kendine özgü yönüne göre işleme yapılmalıdır.
- İğne kumaşa paralel yönde batmalıdır.
- Desen özelliğine göre iplikler yelpaze şeklinde uygulanmalıdır.
- İplikler birbirinin içine girerek kaynaşacak şekilde uygulanmalıdır.
- İplikler uzunlu kısalı atılmalı,
- Atılan iplikler yana yana gelmeli (üst üste veya aralık olmamalı),
- Aynı yönde yapılmalı,
- Desenin özelliği bozulmamalıdır.
- Desenin dar tarafından başlayıp geniş tarafa doğru uygulanmalıdır.
- İşlemenin tersi ve yüzü aynı düzgünlükte olmalıdır.