ELDE BEYAZ İŞ NAKIŞI

elde beyaz isi
Tarafından | 14 Nisan 2017

Beyaz İşi Tanımı: Fransızca kökenli “Broderie” kelimesinden dilimize beyaz iş olarak geçmiş, beyaz kumaşlar üzerine beyaz kotonlarla işlendiğinden dolayı bu ismi almıştır.

Modeli belirlerken üç temel kurala dikkat etmek gerekir. Bunlar; uygulanacak teknikler, kullanılacak kumaş ve kullanım amacıdır. Beyaz iş tekniklerine uygunluğu, kullanılan kumaşın cinsi ve kullanım yeri modelin belirlenmesinde olduğu kadar kompozisyonun oluşturulmasında da önemlidir.

Günün değişen moda ve zevk anlayışıyla birlikte, beyaz iş gelişim göstererek renkli kumaşlar üzerine renkli kotonlar kullanarak da uygulanmaktadır. Makinede, kısa sürede ve kolay uygulanmasına rağmen elde yapılan beyaz iş, her zaman değerini korumuştur.

Diğer Nakışlardan Ayıran Özellikleri

Kumaş Özelliği: Sık dokunuşlu ve düz yüzeyli bütün kumaşlar üzerine uygulanabilir.

İplik Özelliği: İyi bükümlü, pürüzsüz, sağlam ve dayanıklı iplikler tercih edilir.

Desen için Faydalanılan Kaynaklar: Tabiattan, işlenmiş beyaz iş desenlerinden, dantel ve fisto motiflerinden, Çin iğnesi desenlerinden, desen kitaplarından ve müzelerden faydalanılır.

Beyaz İşi Uygulandığı Yerler

Beyaz isiKullanışlı olduğundan dolayı birçok ürün üzerinde görebiliriz. Çeşitli dekoratif örtülerde, ev dekorasyonunda, iç ve dış giyim süslemelerinde (Abiye kıyafetler, gecelik ve sabahlıklar) ve çeşitli aksesuarlarda beyaz iş tekniği uygulanır.

Beyaz işi Ölçü – Oranları: Yapılacak ürüne uygun kumaş ölçüsünün belirlenmesidir. Belirlenen ölçüler dikkate alınarak kumaş işlemeye hazırlanır. Ölçüler kullanılacak yere, kişinin zevkine ve ihtiyaca göre belirlenir.

Deseni Kumaşa Geçirmede Kullanılan Araç ve Gereçler: İşleme için seçilen desen, Parşömen kâğıdı, Mulaj kâğıdı, Kalemler (2B, H, HB), Nakış makarası, Dikiş iğnesi, Toplu iğne, Silgi, Kalemtıraş, Mezura, Cetvel, Ütü ve ütü masası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir