Ağaç Ürünlerin Temizliğinin Yapılması
Ağaç ürünün özelliğini bozmadan kuru veya hafif nemli bezle tozu alınmalıdır. Piyasada bulunan ahşap temizleyici spreyler (mobilya cilası) sıkılarak kuru bir bezle ovularak zarar vermeden silinirse cilası yenilenmiş olur, ürünün eskimesi gecikir.
Terebentine batırılan bir bez parçasıyla silinebilir.
Ahşap eşya boyalı ise el lekelerini çiğ bir patates ikiye kesilerek lekeli yerlere hafifçe sürülür ve kurulanır. Su lekeleri oluşmuşsa mantar tıpayla ovuşturulur. Sinek pisliği olmuşsa kahve telvesiyle silinir veya sirkeyle ovulur.
Ağaç Ürünlerin Korunması
Cilası bozulan ürün için aynı miktarda keten yağı ve alkol karıştırılır veya eşit miktarda terebentin ve zeytinyağı karıştırılıp yünlü bir kumaş parçası bu karışımlardan biriyle ıslatılarak sürülür.
Sıcak sütle ıslatılan yumuşak bir bezle silinir. Sonra üzerine az miktarda sıvıyağ damlatılan yünlü bir kumaşla ovuşturulur.
Ahşap eşya cilasız ve boyasızsa, eşyaların mat görünüşünü korumak için terebentin ve keten yağı karışımıyla silinerek ovulur.
Yaldızlı ahşap ürünlerin üzerindeki lekeler için iki yumurtanın beyazları çırpılarak kar haline getirilir ve yumuşak bir fırçayla lekeli kısımlara sürülür. Kuruduktan sonra pamuklu bir bezle temizlenir.
Ahşap ürünlerin cilası, bayası aşınmışsa parlak veya mat sprey vernik kullanılmalıdır. Kendi renginde kaliteli bir ayakkabı boyası ile (önce başka bir yerde denenerek) süngerle eşit bir şekilde yedirilerek boyanması da ahşaba doğal bir görünüm verir.Uygun malzeme kullanılmalıdır. Fazla toz almayacak bir yerde teşhir edilmesi uygundur.
Ahşap eşya kurtlanmışsa bir soğanın yarısı kesilerek sürtülür. Aynı işlem birkaç gün üst üste tekrarlanır.
Ağaç Ürünlerin Saklanması
Yumuşak ambalaj kâğıtlarına sarılarak baskılanmayacak nemsiz bir yerde saklanması uygundur.