Gümüş Ürünlerin Temizliğinin Yapılması
Gümüş ürünlerde zamanla oksitlenme olduğundan belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Piyasada satılan,ürünün özelliğini bozmayacak gümüş temizleyiciler veya krem yüzey temizleyiciler ile gümüşü çizmeyecek bir bez ya da sünger ile zarar vermeden,ovarak temizlenir.
Objenin durumuna göre suyla yıkanır veya ıslak bez ile temizleyiciyi arındırana kadar silinir. Ardından ovularak kurulanır.
Gümüş çerçevelerin tozu alınıp gümüş tozuyla ovulur, sonra güderiyle parlatılır(Güderi bulunamazsa temiz bir bez una batırılarak ovulur.).
Gümüş eşyanın rengi matlaşmışsa ekşimiş süte batırılır, biraz bekletilip çıkarılır. Kuruduktan sonra yumuşak bir bezle ovarak parlatılır.
Gümüş eşyalar üzerinde siyah lekeler oluşmuşsa on beş dakika sirke içinde bekletilir, sonra çıkarıp ovarak kurulanır.
Bir miktar kül limon suyuyla karıştırılır. Gümüş eşyalar bununla ovulur. Durulanıp kurulanır veya küllü suda on beş dakika kaynatılır.
Karbonatlı suya batırılmış pamuklu bir bezle silinir. Alkole batırılmış, yumuşak bir kumaşla parlatılır. Patatesin kaynama suyu veya patates nişastası da oldukça etkili bir temizleyicidir. Baca kurumuyla da gümüşler ovulursa çok güzel sonuç verir. Eşit ölçekte amonyak ve sirke karıştırılır. Eski bir diş fırçasıyla bu karışım gümüşlere sürülür. İyice ovuşturarak durulanır, kurulanır.
Gümüş Ürünlerin Korunması
Sigara dumanı gümüşlerin düşmanıdır, sigara içilen ortamda gümüş bulundurulmamalıdır. Kısa sürede oksitlenmemesi için günlük tozu kuru bezle alınmalıdır, ıslak bez değdirilmemelidir. Temizleyiciler ile de temizlenmesi çok zor olan ürünlere oksitlenmemesi için sprey vernik sıkılır.
Gümüş Ürünlerin Saklanması
Nemli ortamlarda bulundurulmamalıdır. Kullanılmayan gümüş eşyaların güneşten ve havadan korunması için mücevher kutusunda siyah ipek kâğıda sararak, siyah keçe kumaş arasında veya alüminyum kağıda sararak saklanması önerilir.