Denim kumaş ürünleri için önemli işlemlerden biri yıkama operasyonudur. Dikilmiş denim giysinin, özel yıkama makinelerinde belirli reçete ve tekniklere göre yıkanarak üzerinde bulunan haşılların sökülmesi, değişik renk ve tuşe kazandırılması işlemidir. Jeans yıkama teknolojisi tüketici istekleri ve modanın etkisi ile yeni renk tonları ve efektler yaratma amacına yönelmiştir. Blue jeans‟in temel özelliği, yıkandıkça rengi açılan indigo boyar madde ile boyanmış olmasıdır.
Rins yıkama, denim kumaşlarda kullanılan yıkama uygulamaları içinde en sade olanıdır. Kumaş kısa bir süre suda durulama işlemine tabi tutularak mümkün olduğu kadar az efekt verilir. Genelde kuru ve parlak görünümün elde edilmek istenen durumlarda uygulanır.
İngilizcede “rince” ya da “one wash” olarak geçen bu yıkama çeşidinde, ürünler soğuk ya da ılık suda, kısa ya da orta süreli olarak yıkanırlar. Rins yıkama hafif bir yıkama prosesi olması nedeniyle kumaşların fiziksel özellikleri üzerinde çok büyük değişimlere neden olmamakla birlikte, en yaygın kullanılan yıkama proseslerinden biri olması ve kumaştaki yıkama sonrası en küçük değişimlerin bile dikilmiş ürün üzerinde büyük sonuçlar doğurması nedeniyle dikkatle incelenmesi ve iyi analiz edilmesi gereken bir proses olduğu şüphesizdir.
Burada önemli bir konu ise, genel olarak literatürde yer alan çalışmaların büyük bir çoğunda, rins yıkama ile diğer yıkama türleri arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Bu nedenle tek başına rins yıkama prosesi içindeki değişimlerin incelenmesi ve bunun istatistiksel olarak geniş bir perspektifte değerlendirilmesi, etkili faktörlerin ortaya çıkarılması önem arz etmektedir. Özellikle kumaş üzerinde yapılan en önemli ve dikilmiş üründe en fazla etki edebileceği düşünülen fiziksel testlerin büyük bir çoğunu ortaya koyarak kumaşta yıkama sonrası ortaya çıkan değişimlerin tespit edilmesi ve bir bütün olarak ilişkilerin istatistiksel olarak incelenmesi amacıyla deneysel çalışmalar yapılmıştır.
Yapılan çalışmalarda rins yıkama prosesindeki en etkin parametreler olan yıkama sıcaklığı ve süre faktörlerinin belirli seviyelerde değişimlerle, kumaş performans sonuçları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu değişimlerin kumaştaki etkileri incelenmiş, önemli çıkarımlar elde edilmiştir.