İliğin Tanımı, Çeşitleri ve Kullanıldığı Yerler
Çevresi elde veya makinede örülerek sağlamlaştırılmış küçük açıklıklara “ilik” denir. Karşılıklı kenarlara konulan ilik ve düğme kapanmayı sağlar. İlik, giyimlerin rahat giyilmesini sağladığı gibi süsleme olarak da kullanılır.
Giysiye ilik açabilmek için önce ilik yerini saptamak gerekir. Düğme, iliğin içinden geçirildiğinde giysinin görünümünü bozmamalıdır. Giysinin kullanışına ve kumaşına göre iliğin yatay veya dikey hazırlanacağı belirlenmelidir. Düğmenin ebatlarına göre ilik boyu tespit edilmelidir.
İlik açma çeşitleri dört ana başlık altında toplanabilir;
Örme İlikler
Dikiş iğnesi ve iplik yardımı ile kumaşı örerek hazırlanan iliklere “örme ilik” denir. Elde veya makinede örme ilik yapabilir. Elde ilik açarken bükümü az, yumuşak, kumaşın cinsine göre inceliği saptanmış iplikler kullanılmalıdır. Örme ilikler için ilik makineleri bulunmaktadır. İstenilen nitelikte ve daha hızlı bir şekilde bu makinelerde ilik açılmaktadır. Örme ilikler çift kat kumaşa açılır.
- Tek taraflı biritli örme ilik: Enine açılır, giysilerin çoğunda kullanılır ve en kullanışlı olanıdır.
- İki taraflı biritli örme ilik: Boyuna açılır, patlı giyimlerde kullanılır.
- Paseli İlik: Enine açılır, erkek ceket ve pardesülerinde kullanılır.
Parçalı İlikler
Kumaş parçaları kullanılarak hazırlanan iliklere “parçalı ilik” denir. Giysi kumaşından hazırlanabileceği gibi, ana kumaşa uygun farklı kumaşlar kullanılarak da süsleme özelliği kazandırılabilir. Sık yıkanmayan (yünlü-ipekli) kumaşlara uygulanır. Parçalı ilik tek kat kumaşa açılır ve arkası giysinin duble payı ile temizlenir. Parçalı ilikte kullanılacak kumaş düz veya verev olabilir.
- Tek parçalı ilik
- İki parçalı ilik
Atkı İlikler
Kapanma payı az olduğunda iplik, biye veya kordonet kullanılarak hazırlanan iliklere “atkı ilik” denir. Giyside süsleme amaçlı da kullanılır. Daha çok abiye giyimlerde ve gelinliklerinde tercih edilir.
- Birit:
- Biye :
- Kordon :
Dikişten Açılan İlikler
Giysilerde model özelliğinden dolayı ilik, dikiş üzerine gelebilir. Dikiş üzerinde çeşitli işlemler yapılarak hazırlanan iliklere “dikişten açılan ilik” denir. Daha çok yağmurluklarda, kürklerde ve trikolarda kullanılır.
- İlik çalışmalarını örnek parça üzerinde yapabilirsiniz.
- Kumaş eni : 15 cm
- Kumaş boyu: 30 cm