Giyside kullanılan aksesuarlar
İlk insanla birlikte giyim ihtiyacının ortaya çıkması giysinin yaşamımızda vazgeçilmez bir yer almasını sağlamıştır. Giysiyle birlikte kullanılan aksesuarlar da geçmiş tarih içerisinde şekillenerek günümüze kadar ulaşmış ve hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olmuştur. Giysiyle birlikte kullanılan aksesuarlarda, deri, suni deri ve naylon dışında esneklik özelliği ile örmeyi de görmekteyiz. Bu noktada örme kumaşlar, ön plana çıkarak aksesuar üretiminde, giyside ve ev tekstilinde aktif rol almıştır.
Süslemenin Tanımı ve Süsleme Çeşitleri
Kıyafetin göze daha güzel görünmesi için çeşitli tekniklerle yapılan estetik ilavelere süsleme denir.
Giyimlerimizi süsleme nedenleri;
- Model özelliği uygulamak için
- Göze hoş görünmesi için
- Giyimi fantezileştirmek için
- Giyimdeki ek yerlerini gizlemek için
- Hatalı ve lekeli yerleri kapatmak için diye sıralanabilir.
Süsleme çeşitleri
- Dikiş tekniği ile yapılan süslemeler
- Nakış tekniği ile yapılan süslemeler
- Hazır gereçlerle yapılan süslemeler
Modele Uygun Süsleme
Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Süsleme için kullanılacak materyalleri kumaşa, modele, yaşa, tipe, modaya, mevsime ve giyilecek yere göre seçmek gerekir. Gündüz giyilecek giyimlerde ağır pul, boncuk işlemesi kullanılamayacağı gibi, yazlık bir giysiye de kürk geçirilemeyeceği unutulmamalıdır. Kumaş özelliğinin taşıyabileceği süsleme çeşidi olmalı, renkler birbirine uymalıdır.
Aksesuarın Tanımı ve Çeşitleri
Aksesuar, herhangi bir şeyi tamamlayan parça demektir. Kolye, küpe, eldiven, şapka, ayakkabı, çanta ve benzeri eşyalar, giysiyi tamamlar. Giyimdeki olduğu gibi aksesuarlarda da modanın etkisiyle değişiklikler olmaktadır.
Toka;
Metal, plastik, kemik gibi malzemelerden değişik boy ve şekillerde üretilen tutturma ve süsleme aracıdır. Tokalar; pantolon, bel kısmı, kol ağızları, elbise kemerleri gibi yerlerde giysi parçasının genişliğini ayarlamada kullanılır.
Toka çeşitleri, Yapılarına göre toka çeşitleri:
- Kumaş kaplı toka
- Gizli kancalı toka
Kullanım yerlerine göre toka çeşitleri,
- Kemer tokası
- Tulum askı tokası
- Salopet tokası
Kemer
Bir şerit şeklinde yapılan ve giysiyi belden sıkıp tutmak için veya süs olarak kullanılan bel bağıdır. Kemer günün modasına uygun şekilde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kemerleri üç grupta toplayabiliriz:
- Kumaş kemerler
- Madeni kemerler
- Deri kemerler
Klips
Bir tarafında arkası yaylı bir düzenek ve diğer tarafında bir halka, gözcük veya yarıklı kapatıcı bulunan madensel kapatma aracıdır. Klipsi; yağmurluklar, sivil, askeri, profesyonel kullanım için muşambalarda, spor giyim ve dış giyim eşyasında veya dekoratif tutucu olarak kullanılır.
Klips çeşitleri
- Tasma kancası
- Jartiyer klipsi
Şapka
Tepe ve kenardan oluşan, başa giyilen bir aksesuardır. Bebeklik döneminde dış etkilerden korunma ihtiyacı ile başlayan başlık, sonraki yaşlarda çeşitlilik gösterir. Çocuk, kadın ve erkekler tarafından günün her saatinde, yılın her mevsiminde özellikle korunma amaçlı kullanılır.
Şapka çeşitleri
- Spor şapkalar
- Fantezi şapkalar
Eldiven
Elcik de denilen, elleri her türlü dış etkilere karşı koruyan ve seçilen malzeme bakımından süsleyici özelliği de olan bu aksesuar, her zaman ilgi ve ihtiyaç duyulan bir giyim aksesuarıdır.
Eldiven çeşitleri
- Spor eldivenler
- Fantezi eldivenler
- İş eldivenleri
Çanta
İnsanların her zaman yanlarında bulunması gereken şahsi eşyalarını içine koydukları, çeşitli malzemeden yapılmış ve aynı zamanda giyimi tamamlayan aksesuardır.
Çanta çeşitleri
- Spor çantalar
- Fantezi çantalar
- Seyahat çantaları
- Makyaj çantası
- Para çantası ( cüzdan)
- Plaj çantası
- İş çantası
- Okul çantası
- Alışveriş çantası
Her zaman dış görüntülerine ve dış görüntülerine önem veren kişiler çantalara büyük bir sempati duyarlar. Çantalar güzel bir kıyafet tamamlayıcısı rolünü üstlenir.
Hazır Çiçekler
Lame, fantezi kumaşlar, kurdeleler, hazır danteller, deriden yapılan ve hazır halde satılan çiçeklerdir. Birçok süslemede kullanılır.
Modele Uygun Aksesuar Seçmede Dikkat Edilecek Noktalar
- Renk uyumu
- Kişiye uyumu
- Yapıya uyumu
- Yer ve zaman uyumu
- Beden ve ruh sağlığına uyumu
- Ekonomik değerlere uyumu
- Günün modasına uyumu
- Kolay temizlenme özelliği
- Giysi ile orantısı
Süsleme Teknik Çalışmaları
Dikiş Tekniği İle Yapılan Süslemeler
Nervür, Biye, Pili-pili kaşe, Kapitone, Fırfır – farbela, Büzgü, Volan, Çıma, gaze, Enkürüste
Nervür nedir?
Elbise, bluz gibi giyim parçalarını süslemede kullanılır. Bir veya iki milimetre genişliğinde dikilmiş ince kırma ya da pililerdir. Nervür, elde veya makinede yapılabilir.
Elde Yapılan Nervür; Genellikle iplik çekilebilen dokuma kumaşlara uygulanır. Elde makine dikişi ile yapılır.
Makinede Yapılan Nervür; Makineye takılan aparatla hızlı ve düzgün bir şekilde her türlü kumaşa nervür yapılır.
Biye nedir?
Giysilerde süsleme veya temizleme amacıyla giyim parçalarının çeşitli yerlerine geçirilen verev bantlardır. Hazırlanan biye parçalarının uygulama şekilleri:
Tek kat biye, Çift kat biye, Şerit biye