KESİK ELYAF İPLİK

kesik elyaf goruntusu 1
Tarafından | 24 Ekim 2016

Kesik Eylaf’ın ham maddesi Polyester’dir.

Kesik Elyaf iplikleri, stapel elyaftan eğrilerek üretilirler. Stapel formun mukavemeti polyester filament ipliklerin formuna yakındır.  Uzunlukları 1.25 ile 4.50 cm aralığında değişen kısa elyafçıkların bükülerek tek bir iplik oluşturmasıdır. Normal standart kesik elyaf polyester ipliklerin mukavemetleri filament ipliklerine göre daha fazladır.

Polyester iplikleri dokuma ve örme kumaşların üretiminde çok geniş bir kullanıma sahiptirler. Dayanıklıdır ve esneme özelliği vardır, düşük nem emiciliğine sahiptir Düşük nem emiciliği yüzünden statik elektriklenme ve piling problemi yaratır.

Kesik elyaf (stable fiber) üretimi: Eriyikten çekimden iplik üretmede filament lif üretim yöntemine ek olarak 2. yöntem ise kesik elyaf üretim yöntemidir. Kesik elyaf ipliğin hammaddesi ise liflerdir. Eriyikten çekim yönteminde lif eldesi ise başlangıç aşamasında filament ipliğe benzese de sonraki birçok prosesi farklıdır. Kısaca özetlersek lif üretiminde de polimerizasyondan gelen polimer eriyiği yada cipslerin ekstrüderde eritilmesiyle oluşan polimer eriyiği üretim kasasına iletilir. Sonrasında ise düze bloğunda filtrelenir ve basınçlandırılır. Nihayetinde belirli basınçla düze deliklerinden fışkırtılır.

stapel elyaf kesik elyaf

Kesik elyaf üretim bandı

Buraya kadarki üretim yöntemi filament iplik yöntemine benzerdir. Bu aşamada benzer olmayan nokta ise ise polimer eriyiğinin stabil olmadan kesik kesik olması yada filament/lif kopmalarının olmasının filament iplikteki gibi majör hataya sebebiyet vermemesidir. Bu hatalı ürünler sonraki ard proseslerde işlenerek ana iplik yapısına katılacağından kaliteyi direkt etkilememektedir. Sarım ünitesi ise homojen boyut ve özellikte olmayan liflerin demet halinde (tow) toplanmasına dayanır.

KULLANIM ALANLARI : Poliester ipliklerden elde edilen kumaşların olumlu özellikleri geniş bir alanda kullanılmalarını sağlamaktadır.

Genel olarak bakıldığında; her türlü bayan ve erkek giyiminde, ev tekstillerinde (perde, mefruşat vb.) ve endüstriyel alanlarda (çadır, branda, yelken vb.) teknik tekstiller olarak kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir