SÜPREM KUMAŞ (JERSEY)

jersey suprem knitt fabric
Tarafından | 26 Şubat 2016

İngilizcesi Single Jersey Fabric olan  Süprem kumaşlar sektörde BASIC kumaş olarak da bilinmektedir. Kalın veya ince olarak RL düz örgü modeliyle örülmektedir. Yani bir tarafı düz diğer tarafı ters olarak örülür. Askı, atlama gibi yardımcı örgü elemanlarının kullanılabildiği süprem oldukça sık kullanılır. Renkli iplerle örüldüğünde, değişik desen çeşitleri uygulanabilir ve farklı bir görünüş kazandırılabilir. Süprem kumaş sektör içerisinde çok farklı alanlara yayılmıştır.

Süpremin ön ve arka görünüşü oldukça farklı bir görüntüye sahiptir. Tüp şeklinde üretilebilen fakat kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaş türleridir. Enine ve boyuna yaklaşık olarak aynı oranda esneme kabiliyetine sahiptir. Kesildikleri zaman yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan kumaşın ön yüzüne doğru kıvrılmalar meydana getirebilir.

Süprem Kumaş ve Örgü Yüzey Görüntüsü

suprem kumas yuzey goruntusu

Süprem Örgülerin Üretimi

Süprem örgü, tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde üretilen ve sadece ilmeklerden oluşan örgü yüzeyidir. Tek plaka makinelerde üretildiğinden ön yüzleri R, arka yüzeyi ise L ilmek yapısına sahiptir.

Süprem örgülü kumaşların genel özellikleri şunlardır:
  1. Ön ve arka yüzeyleri farklı yapıdadır.
  2. Tek sistem rapordan meydana gelen bu örgüde tüm iğneler ilmek yapar.
  3. Yalnız ilmeklerden oluşturulduğu için desenlendirme imkânı azdır.
  4. Esneklik özelliği hem enine hem boyuna yönde iyidir.
  5. Kesilen kenarlardan kıvrılma yapar.
  6. Desenlendirme renkli ipliklerle yapılabilir.
  7. Düzgün bir yüzeye sahiptir.
  8. Tek iplik sistemine göre üretildiklerinden ilmek kaçmalarında sökülmeler meydana gelir.

suprem kumas yapisiSüprem İğne Raporu

Süprem örgülü kumaşlar sadece ilmek yapılarından meydana geldiğinden iç giyimde tercih edilirler. Bunun yanında mevsimlik spor elbisesi ve özellikle tişört yapımında geniş kullanım alanına sahiptir.

Makinenin Hazırlanması

Makine hazırlık aşamasında makine bakım–onarımı, temizliği, iğnesinin ve platinlerinin durumu göz önüne alınmalıdır. Hazırlık aşamalarında değişik numune ve örgülerin üretimi sırsında, makine bu tür eksiklikleri tamamlanmış olarak bakılacaktır. Bu tip hazırlıkların makineye, örgü tipinin giriş aşamasından önce yapılmış olması gerekmektedir. Makinede üretime geçilmeden önce, çeliklerin değiştirilmesi gerekir. Süprem örme kumaş yapısı ilmeklerden oluştuğu için tüm sistemlere ilmek çelikleri takılmalıdır.

süprem ilmek celikleri

İlmek çelikleri her makine türüne göre basit farklılıklar gösterebilmektedir. Bu farklılıklar makine marka ve tipine göre değişiklikler gösterse de istenilen süprem örgüsünü gerçekleştirmede sorun teşkil etmemektedir. Çelik dizilimleri yapılırken bu farklılık göz önünde bulundurularak makine tipine uygun çelikler kilit sistemlerine takılmalıdır.

Kilit sistemleri montelendikten sonra, makine inceliği ve iplik numarası göz önünde bulundurularak may sıklık ayarı ve iplik tansiyon ayarları yapılır.

polyviskon suprem e1640091430956

Polyviskon Süprem kumaş

Numunenin Örülmesi

Örme işlemine başlamadan önce makinenin temizliği önem arz etmektedir. Makine çalışmaya hazır hale getirildikten sonra bir miktar kontrol amaçlı numune kumaş örülür. Makine çalıştırılırken öncelikle kontrollü olarak yavaş çalıştırılmalıdır. Olası hataların oluşmasını önlemek için dikkatle izlenmelidir. Numune kumaşın örülmesi, en az çekim silindirlerine kadar yapılmalıdır.

Kontrollerin Yapılması

Örülen numune kumaşın istenilen özelliklere uygunluğunu denetlemek için kumaş üzerinde bazı kontrollerinin yapılması gerekir. Bunun için örülen numune kumaştan, kumaş yapısını bozmadan makine üzerinden makasla bir kısmı kesilerek alınır. Örülen numune üzerinden kesilen kumaş, gramaj kesme aleti ile kesilir. Ürettiğimiz numune örme kumaşı, karşılaştırma yapacağımız bir numunemiz var ise onunla kıyaslama yapılır. Numune örme kumaş olmadığı durumlarda sipariş formunda belirtilen özellikler dikkate alınarak karşılaştırılır


Numune kumaş üzerinde yapılması gereken kontroller şunlardır:

  • Kumaşta 100 iğnede (ilmekte) harcanan ipliğin cm cinsinden miktarı kontrolü,
  • Kumaş gramaj ayar kontrolü,
  • Kumaş sarım en ayar kontrolü,
  • Desen ve renk rapor boyutları kontrolü,
  • İplik abraj (lot numarası) ve numarasının kontrolü,
  • Cağlık dizim raporunun kontrolü,

Likralı Süprem Nedir?

Likralı kumaş mükemmel esneme özelliğine sahip bir elyaf türüdür.Üretime geçildikten sonra tekstil sektöründe bir devrim yaratmıştır.

Kullanım alanları bakımından bu kadar rahat ve çeşitli ürünlerin üretilebileceği o güne kadar bilinmemekle beraber bugün ki bir çok kıyafetin temelini oluşturmaktadır. Likra üretimi ile beraber iç çamaşırından abiyeye t shrtlerden eteklere pantolondan spor ve özel giyime kadar bir çok ürün gamında inanılmaz çeşitlilik ve rahatlık sağlanmış sağlık bakımındanda tekstil sektörünü ileriye taşımıştır. Bugün kullandığımız kıyafetlerin nerede ise tamamı likra bazlıdır. Likra olmasa bu denli çeşitlilik ve rahatlığı sağlamak bir hayalden ibaret olabilirdi.

Jakarlı Süprem Nedir?

jakarlı süprem kumas

Jakarlı Süprem

Süprem kumaş ise jakarlı baskı tekniği ile farklı baskılar elde edilebilirken RL örgü tekniği ile örülürler. Enine yönde çizği farklılıklarıyla farklı desenlerde üretilebilirler. Ön ve arka yüzleri birbirinden farklı modellerde olabilir düz ters örgü yönlerinin farklılığı ile değişik modellerde üretilmesi en büyük avantajlarından birisidir.Ribanaya göre daha geniş enlerde üretilebilirler.süprem esnekliği azdır fakat likralı olaraak üretildiklerinde süprem
özelliklerinin yanında likranın özelliğininde bir avantaj sağlaması kompozit malzemelerin en büyük özelliği olan farklı avantajlari birleştirme şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Süprem Kumaş Örnekleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir