İKİ İPLİK KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

iki iplik kumaş
Tarafından | 26 Şubat 2016

İngilizce “two ply fleece” ve ya “two thread fleece” olarak yazılan İki İplik Kumaş; Teknik olarak astar örgülü olarak isimlendirilen, ancak piyasada iki iplik örme kumaş olarak tanınan yuvarlak örme kumaştır.

RL tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde, iğne ve kilit dizilişleriyle elde edilir. Genellikle birbirinden numara yönünden farklı iki tane ipliğin (zemin ipliği ve astar ipliği) aynı iğneye verilmesi ile oluşur. Astar ipliği genellikle kalın, hacimli ve şardonlanmaya müsait olan ipliklerdir.  Astar ipliğinin kalınlığının, zemin ipliğinin kalınlığının iki katı olmasında fayda vardır.

İki İplik Kumaşların Genel Özellikleri

İki iplik kumaşlar tek plakalı yuvarlak örgü makinelerinde üretilmektedir ve ilmek-askı-atlama örgü elemanlarıyla kullanılır. Genel olarak aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Ön ve Arka yüzü birbirinden farklıdır
  • Kalın kumaşlardır, genellikle mevsim dönüşlerinde(ilkbahar-sonbahar) giyilen elbiseler için kullanılır
  • Sweetşört, kapişonlu, eşofman vb. kıyafetlerde yaygın olarak kullanılır.
  • Yazlık elbiselerde kullanılmaz
  • Likra (Elastan) ile örüldüğünde esnekliği çok iyidir.
  • Pamukla üretilenler bebek kıyafetlerinde sıkça kullanılmaktadır

iki ipilk kumas 2 iplik kumas on ve arka yuzu

Likralı İki İplik Kumaş Kullanım Alanları

  • Günlük hayatta kıyafet çeşitliliğinin artmasını sağlayan kumaş çeşidi olan likralı kumaşlar, birçok kıyafetin üretilmesinde kullanılır.
  • Farklı alanlarda kullanılan likralı iki iplik kumaş birçok farklı renk ve özelliği ile günlük giyimin ve ev tekstilinin en önemli parçasıdır. İki ipliğin bir iğnede birleşmesiyle ortaya çıkan bu kumaş tütünde makbul olan astarın zeminden iki kat daha kalın bir iplikle dokunmasıdır.
  • Spor giyim ve bebek giyimin vazgeçilmez bir parçası olan likralı iki iplik kumaşlar, rahat ve esnek olduğu için mevsim geçişlerinde çok sık kullanılır. Son yıllarda baharlık dış giyim ürünlerinde de tercih edilmektedir.


Şardonlu İki İplik Kumaş Nedir?

Kompozit bir tür olan şardonlu iki iplik kumaş RL makinelerde iğne ve kilit şeklinde elde edilen bir kumaş türüdür. Astar ipliğin tiftiklendirilip, havlu görünümüne ulaşması şardonlu olarak adlandırılmaktadır.

Genelde battaniyeler ve pelüş oyuncakların yapımında kullanılan şordonlu iki iplik kumaş, kendi arasında farklı çeşitlere ayrılmaktadır.

Sardonlu Sardonsuz Kumas Ornekleri

Sağdaki Şardonlu Soldaki ise Şardonsuz Kumaş Örneği

İki İplik Örgülerin Üretimi

İki iplik örgüler, tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde ilmek-askı ve atlama örgü elemanlarının kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir. Bu örgü tipinde farklı özelliklerde veya numaralarda iplikler kullanılarak örme kumaşın ön ve arka yüzeyleri farklı görünümler oluşturmaktadır.

Örme kumaşın ön yüzeyinde ilmekler, kumaşın arka kısmı şardonlamaya müsait atlamalardan oluşan yüzeye sahiptir. Bu yüzden bu tip örgülere astar örgülerde denilmektedir. İki iplik örgülerde atlamalardan dolayı kumaşın bir yüzeyinde atlamalar gözükürken diğer yüzeyi ise süprem kumaş görünümündedir

Makinenin Hazırlaması

İlmek-askı-atlamalı örgülerden iki iplik örgüsü, en az 4 sistemden oluşur. Askı bağlantı yerlerinin değiştirilmesiyle veya atlama sayılarının azaltılıp arttırılması ile değişik özelliklerde iki iplik örgüleri üretilmektedir. Bununla birlikte sistemsel raporların arttırılması renklerin verilmesiyle onlarca çeşit iki iplik örgüleri üretilebilmektedir.

2iplik-igne-raporu2iplik-ilmek-yapisi

Örgü raporunda 1.sistemin 1. iğnesi askı yaparken diğer 3 iğne atlama hareketi yapmıştır. 2. sistemde ise tüm iğneler ilmek hareketi yapmışlardır. 3. sistemde ise 1. İğne atlama, 2. iğne askı, 3 ve 4. iğneler atlama hareketi yapmıştır. 4. sistemde tüm iğneler ilmek hareketi yapmıştır.

İki iplik örgülerde kumaşın astar yüzeyinin oluşturulduğu sistemlerde kumaşın arka yüzeyi örüldüğünden daha çok kalın ve pamuk oranının çok olduğu iplikler kullanılır. Kumaşın ön yüzeyini oluşturan sistemlerde astar kısmına oranla daha ince iplikler kullanılmaktadır. İki iplik örgülerde bir sistem kumaşın arkasını diğer sistemse kumaşın ön yüzeyini oluşturduklarından 2. Sistemde kumaşta tek sıra örülmüş olunur.

İki iplik örgülü yüzeylerde, atlama yapan sistemler ile ilmek yapan sistemlerde iplik gerginlikleri farklıdır. İplik beslemesi yapan funisörler, farklı bantlardan hareket almaları sağlanarak ipliklerin düzenli akışı sağlanır. Çift bandın bağlı olduğu funisörler hangi banttan hareket alacaklarının seçimi, funisörlerin orta kısmındaki diskin aşağı yukarı hareketi ile sağlanır.

iki iplik kumaş

İki iplik örme kumaş ön ve arka yüzü

Numunenin Örülmesi

Makine üzerinde çelik ayarları ve iplik sevk ayarları yapıldıktan sonra makinenin ayarlarının kontrolü için ortalama olarak bir metre kadar kumaş örülür. Makine çalıştırılırken öncelikle kontrollü olarak yavaş çalıştırılmalı ve olası hataların önlenmesi için kumaş oluşumu dikkatle izlenmelidir.

Kontrollerin Yapılması

Daha önceki örülen numune kumaşlarda da yapılan kontroller bu ve bundan sonraki yapılacak tüm kumaşların kontrolleri aynı mantık çerçevesinde yapılmaktadır. Buradaki fark üretimi düşünülen piyasada en çok kullanılan standart örme kumaşlardan, birbirinden özellikleri farklı yüzlerce kumaşlarla kıyaslama yapılabilmesini sağlamaktır. Örülen numune örme kumaştan, yıpratmadan ve düzenli olan kısmından makas yardımıyla yaklaşık 30 cm çapında kumaş kesilir. Kesilen örme numune kumaş, gramaj alma aleti kullanılarak tekrar düzgün ve ölçülü olarak tekrar kesilir.
Numune kumaş üzerinde yapılması gereken genel kontroller şunlardır

  •  Kumaşta harcanan iplik miktarı
  •  Kumaş gramajı
  •  Örgü raporu
  •  Renk raporu ve renk rapor boyutları
  •  Tuşesi
  •  Kumaş sarım en ayarı vb.

Çeşitli İki İplik Kumaş Örnekleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir