(GF.) CAM LİFLERİ

cam lifi
Tarafından | 21 Kasım 2016

Tekstildeki kısaltması  GF olan Cam lifi  ham maddesi Cam olan yapay elyaftır. Eritilmiş camın, tekstil elyafı olarak kullanılması için gerekli esnekliğe sahip olması ve yeterli incelikte çekilmesi gerekir. Yüksek sıcaklıkta (1200-1400ºC’ de) eritilen elyafı flament haline getirmek iki şekilde olur.

  1. Delikli tanklardan aşağı indirilmesi;
  2. Basınçlı su püskürtülmesi yoluyladır.

Daha sonra sarım işlemi uygulanır. En önemli özelliği yanmamalarıdır.

Cam, seramik ve grafit liflerinden özel kullanımlar için çeşitli mineral lifler üretilmektedir. En önemli mineral lif, cam lifleridir. Cam, sert ve esnek olmayan bir malzeme olmasına rağmen,ipek hissi ve görüntüsüne sahip, ince ve saydam tekstil lifleri üretilebilir.

Dayanıklılığı ve gün ışığına karşı direncinden dolayı, perde ve döşemeliklerde; yanmazlık özelliğinden dolayı ise toplumsal yerlerin(gemi, tren, uçak, tiyatro, sinema gibi) perde, dekor, koltuk döşemelerinde ve masa örtülerinin yapımında kullanılır. Cam lifleri, kolay yıkanır, çekmez, leke tutmaz. Ütülemeye gerek yoktur. Güve ve bakterilerden etkilenmezler. Elektriği iletmez.

camelyaf kumas

Cam elyafından üretilmiş kumaşlar yanmazlar ve dayanıklıdırlar.

Cam Lifinin Elde Edilmesi

Cam lifi elde edilirken; silika kumu, kireçtaşı, soda külü, boraks, borik asit, feldispat ve fluorspar gibi doğal mineraller, lif olarak proses edilmiş cam içerisinde yüksek sıcaklıklar altında eritilirler.

Cam Lifinin Özellikleri

Cam lifinin özellikleri; yüksek ağırlık ve yüksek alev dayanımına sahip olmasıdır bu nedenle ısı dayanımı gerektiren endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılırlar.

Cam Lifinin Kullanım Alanları

Kullanım alanları; Günümüzde, dünyada üretilen cam liflerinin büyük kısmı teknik amaçla ve özellikle izolasyon maddesi olarak kullanılmaktadır. Tekstil alanında tüketilen cam liflerinin payı oldukça düşüktür.

  • Cam elyafından üretilmiş şerit

    Cam elyafından üretilmiş şerit

    Cam Lifi Levhaları: Cam lifi levhalar,cam liflerinin en çok kullanılan şekillerinden biridir.1,5-2,0-2,5 ve 3,0 cm kalınlıklarda ve 60/100 cm en ve boyda üretilen bu levhalar, genelde reçine ile pekiştirilerek basınç mukavemeti arttırılır ve özellikle döşemelerde kullanılacak hale getirilir. Bu şekilde reçine ile pekiştirilmiş olanlar sarı renklidir. Reçine ile pekiştirilmemiş olanlar beyazdır. Cam lifi levhalar, ses emici ve ısı tutucu olarak duvarlarda ve döşemelerde kullanılır. Cam lifi levhaların üzeri alüminyum folyolu olanlar, radyasyon yansıtıcı ve buhar kesici olarak kullanılabilir.

  • Cam Lifi Şilteler: Cam liflerinin genelde dikilerek tespit edilebilecek taşıyıcı bir malzeme ile birlikte rulo haline getirilmiş şekline cam lifi şilte denir. Cam lifi şilteler, çatılarda çok yaygın olarak ısı yalıtımı amacıyla kullanılırlar. Düz çatılarda, reçine ile pekiştirilmiş cam lifi levha kullanılmasına karşın, havalandırmalı çatılarda çatı örtü malzemesinin altında cam lifi şilteler kullanılır.
  • Boru Mantoları: Boru mantoları, sıcak su ve kızgın buhar taşıyan boruların ısı yalıtımı,su borularının donmaya karşı korunumu, basınçlı su borularında ses yalıtımı sağlanması ile boruların terlemeye korunması gibi gereksinmelerdir. Boru mantolarının üzerleri çıplak olabileceği gibi bezli yada alüminyum folyolu da olabilir.
  • Dökme Cam Lifleri Ve Cam Lifi Halatları: Dökme cam lifleri, değişik ısı yalıtım konularında daha çok tıkma yöntemi ile kullanılan bir yalıtım malzemesidir. Cam lifi halatlar yada fitiller, yapılarda çeşitli derzlerin tıkanması ve doldurulmasının yanı sıra, endüstriyel olarak da özellikle çift çeperli kaplar ile fırınların yalıtımlarında benzer amaçlarla kullanılan bir malzemedir. Cam liflerinin diğer bir türü dokumacılıkta kullanılan cam ipeğidir. Cam ipeği ile dokunan kumaşlar, yanmaz giysi yapımında kullanılır.

cam elyaf kumas

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir