Abaka (Musa textilis) Manila Keneviri, Hurma ağacına benzeyen ve 8–20 yıl yaşayan Muzgiller (Musaceae) familyasından bir tropikal bitkidir. Dünya üretiminin % 94’ ünü Filipinler’dedir. Yarım ay şeklindeki yaprak kınları içinde lifler, lif demetleri halinde bulunur.
Bitkinin çiçeklenme zamanından önce yaprak kınları eğri olarak kesilir. Yapraklar, bitki çiçeklenmeye başladığında hasat edilir.
Yaprak kınından Bıçak veya makine ile yaprakların etli kısımları lifli kısımlar sıyırma ile bölgeden ayrılır. Daha sonra güneşte kurutulur. Kuruyan lifler su ile havuzlanır.
Makine veya bıçakla çırpma suretiyle lif demetleri ayrılır. Beyazdan kahverengine kadar giden renklerde, parlak ve sağlam lifler elde edilir. Yapısında % 63–64 selüloz, % 10 kadar da nem bulunur Abaca lifleri sağlamlığı ve nem çekici özelliğinin azlığından dolayı yelken bezleri, gemi halatları, denizcilik ve gemici eşyası yapımında kullanılır. Ayrıca kaba dokuma kumaşlar ve yastık dolgu maddesi yapılır.
Abaka Lifinin Özellikleri
- Abaka ağacı lifleri çok kuvvetlidir
- Abaka tuzlu suya dirençlidir
- Abaka ağacı liflerinin maliyeti düşüktür
- Şapka ve diğer ürünlerde dokulu görünüşü çok güzeldir
- Geri dönüşümde bakterilerle parçalanabilen, çevre dostu yapıları vardır
Abaka Lifinin Kullanım Alanları
Abaka lifi dayanıklı ve maliyeti düşük olduğundan bir çok alanda tercih edilir. Halat, kilim, kağıt, zarf ve sayısız ürünlerde yardımcı madde olarak kullanılmaktadır. Yoğun lifli yapısından dolayı ve tuzlu suya mukavemeti ile gemiciler tarafından uzun zamandan beri halat yapımında kullanılmaktadır.