Brode Nedir?
Makinelerde, ön nakış ipliği ve arka mekik ipliğinin gergin kumaş üzerinde peşpeşe yaptığı düğümlerden oluşan işlemeye brode adı verilir.
Kâğıt, kumaş ya da deri üzerine makine ya da el ile yapılan kabartma şeklindeki işlemlere Brode adı verilir. Bu işlemler için genel olarak renkli iplikler, altın ya da gümüş tel, bunların dışında pamuk ipliği ya da ipek kullanılabilmektedir. Uzun bir süredir ülkemizde de kullanılan ve üretilen Brode modelleri birçok farklı kullanım alanına sahip. Günümüzde sıklıkla ev tekstili ürünlerinde kullanılmaktadır. Havlularda, masa örtülerinde, nevresim takımlarında, özelliklede perdelerin alt kısımlarında brode modellerinin yaygın olarak kullanıldığını görebilirsiniz.
Brode sadece tek bir modelde üretilmez. Tamamen üreticinin isteğine göre farklı modellerde ve renklerde üretilebilmektedir. Bu sayede de günümüzde çok daha şık perdeler üretilebiliyor. Ancak perde üretiminde genel olarak beyaz renkler tercih edildiği için beyaz kumaş üzerine beyaz iplikle yapılan işlemelerini diğer modellerine göre çok daha fazla görüyoruz.
Brode Makineleri, Çeşitler ve Özellikleri
İlk olarak 1848 yılında İsviçreli Jacob SCHIESS brode fabrikasını kurmuş, seri üretime başlamıştır. Jashoa HEILMANN ilk brode makinesini üretmiş, ardından mekik brodesi ve zincir brodesi yöntemlerini geliştirmiştir. İsviçrede 1860’larda mekik brode akımı başlamıştır. İlk brode makineleri dakikada 28 ilmek atarken, günümüzde kullanılan brode makineleri dakikada 500 ilmek atmaktadır. Dünya üzerinde brode makinesi üreten iki firma vardır. Biri Saurer diğeri Laesser’dir. Her iki firma da İsviçre’dedir.
Çeşitleri: Brode makinelerinin kasnak bölümü dikey ve yatay olan çeşitleri mevcuttur.
Özellikleri: Makinelerin standart uzunlukları 5, 10, 15, ve 21 yardadır. Makinenin boyu uzadıkça dakikadaki devir sayısı düşmektedir.
İşleme Aparatları: En önemli işleme aparatları iğne, nakış ipliği, mekik ipliği, mekik ve nakışın uyfulanacağı kumaştır. Brode işleme aşamasınsa makinenin kendi aparatları hariç başka aparata gerek duyulmamaktadır
Brode Makinesinin Üst Bölümü
Tezgahın üzerinde kalan kısımdır. İşleme için gereken bütün parçaların büyük çoğunlu- ğu buradadır
Üst Bölümünde Bulunan Parçalar ve Aparatlar
Makinenin üst bölümünde; gergi sistemi, iplik ayar düğmeleri, iğne, horoz, pul payet, kordon dikme aparatları yer alır
- İp yolları; İplerin birbirine karışmadan gergi sistemine gitmesini sağlar. İğne sayısı kadar gergi sistemi vardır.
- İplik ayar yerleri (tansiyon ve tansiyon yayı); İplerin gerginliğini kontrol eder.
- İp okuyucusu; İplerin geçişini kontrol eder. İplerden birinin kopması durumunda ikaz ışığı yanar.
- Kanca ; İplik gergi vidalarının altındaki delikli metal parçadır. İpliğin gergi sistemine düzgün gelmesini birbirine karışmamasını sağlar.
- İplik takma yerleri (çardak); İp bobinlerinin ya da yumaklarının takıldığı yerdir.
- İptal kolu (kafa durdurma düğmesi); İp tansiyon yayının hemen altındaki kü- çük metal düğmedir. Düğme yukarı kaldırılarak yanındaki ışığın kırmızıya dönmesi sağlanır. Bu sayede kafa durdurulur.
- İkaz lambası (ip sensör ışığı); İkaz lambası ipin kopması veya kafanın durdurulması halinde kırmızıya döner. Kafa çalışırken ikaz lambası yeşildir.
- Lamba; Makinedeki kafaların hemen arkasında zemini aydınlatan floresan ışıklardır.
- Açma butonu; Açma ve kapama butonu makinenin ön tarafındadır. “On” düğ- mesine basılarak makinenin çalışması sağlanır.
- Kapama butonu; Açma butonunun yanındaki “Off” yazılı kırmızı düğmedir.
- Baskı ayağı; Her iğnenin kendi baskı ayağı mevcuttur. Yapılan işlemlere göre farklı baskı ayakları kullanılabilir.
- Delici iğne; İşlenen yerlerin arasına delik açılması gerektiğinde kullanılır.
- İğne; Sanayi makinelerinde kullanılan iğnelerdendir. Kullanılan iplik ve kumaş dikkate alınarak farklı numaralarda iğneler seçilebilir.
- İğne mili; İğneyi ve ayağı tutan metal çubuklardır.
- Yaylar; İğne milinin üzerindeki parçadır. İğnenin aşağı yukarı hareketini sağlar.
- Acil Stop Düğmesi; Açma kapatma butonunun hemen yanında yer alır.
- Horoz; İplik gergi sistemini en önemli parçalarından biridir. Makineye sürekli ip akışı sağlar.
- Kasnak; Nakış işlemek için gergef gibi kullanılan, kumaşı germeye yarayan, tahtadan çemberdir. Genellikle makine üzerine yerleştirilen büyük kasnaklar kullanı- lır. Yapılacak ürünün ebatları göz önünde tutularak küçük siparişler veya numuneler için küçük kasnaklardan da faydalanılır.
- Kasnak mandalı; Gerilen kumaşı kasnağa sabitlemek, sıkıştırmak için kullanılır.
- İp toplayıcı; İğnelerin önünde bulunan yay iplerin geçici süre için tutturulmasına yarar. İğnelerin arkasında bulunan parça ise kesilen ipleri toplar.
Makinenin Bilgisayar Bölümü
Bilgisayar bölümü makinenin desen ve diğer ayarlamalarının yapıldığı kısmıdır. Ekran ve tuş takımlarından oluşur.
Ekran
Makinenin bilgisayar bölümünün en önemli ve işlevsel parçasıdır.
Ekrandaki Tuşlar ve Görevleri
Bilgisayar ekranı üzerinde birçok tuş bulunmaktadır ve bu tuşların hepsinin ayrı ayrı görevleri vardır.
- Mavi tuşlar; desenin başına gelmek, kasnağı işlediği son noktaya getirmek, ipliği kesmek, otomatik iğne seçimi yapmak ve hızı ayarlamak için kullanılır.
- Sarı tuşlar; disket ayarları, desenin yönünü çevirme, iğne sayılarını belirleme, desen ekleme, desen seçme, desen silme, kordon ayarları, iğne sayısını belirtirken iki haneli sayıları yazmak için kullanılır.
- Yeşil tuşlar; iğne sayısını yazmak için, ayağı kaldırmak için, kasnağın makinedeki yerleşimini ayarlamak için kullanılır.
- Yön tuşları; kasnağı çeşitli yönlere hareket ettirmek için kullanılır
- Pembe tuşlar; yeniden başlatma ve bütün seçimlerden sonra işlemi onaylamak için kullanılır.