ÇER MAKİNESİ

cer makinesi
Tarafından | 24 Ağustos 2016

Cer makinesinin iplikhane içinde merkezi bir rolü vardır. İplik kalitesini olumlu yönde etkileyebilecek son pasaj makine olmasından dolayı burada giderilemeyen hatalar ipliğe ve dolayısıyla örme/dokuma kumaşa yansıyacaktır. Cer makinelerinin üretim hızı artarken üretimdeki pasaj sayısı azalma trendi göstermektedir.

Pazarın bu tarifleri doğrultusunda yüksek kalitedeki band üretimini garanti edecek şerit regülasyon sistemini uygulamak kaçınılmaz olmuştur. Tarak makinesinde taranarak paralelleştirilen lifler bilindiği gibi tarak kovalarına doldurulur.

Cift tarakli cekme mak

Çift taraklı çekme makinesi

Tarak makinelerinin numaralarına göre tarak kovaları da numaralandırılır. Örneğin 16 tarak makinesinin önünde 4 adet tek kova çıkışlı cer makinesi varsa ve sehpa altına 8 kova diziliyorsa l.cer makinese altına l den 8’e kadar (8 dahil) tarak makinesi kovaları, 2.cer makinesi altına 9 dan l6’ya kadar (l6 dahil) tarak kovaları dizilir. Bu durum 3. ve 4.cer makinelerinde da l. ve 2. de olduğu gibi uygulanır. Bu uygulamanın amacı, tüm tarak makinelerinden çıkan kovaları aynı zamanda çalışarak homojen bir harman yapmaktır. Cer makinelerinde şeritler dublaj ve çekime tabi tutulurlar. Çekme işlemi pek çok iplikhane makinesinin çok önemli ve ortak bir prosesidir (cer, penye, fitil ve ring/OE iplik makinesi gibi). Çalışılan lif malzemesinin özellikleri çekimle çok yakın alakalıdır. Uygulanan yanlış ayarlar kalitenin bozulmasına sebep olur.

Dublaj vasıtasıyla şeritler karıştırılarak homojenlik amaçlanır. Dublaj işleminin olduğu her proses kaliteyi olumlu yönde etkileme şansına sahiptir. Dublaj işlemi cer pasajları ve penye sisteminde mevcuttur. Örneğin fitil ve iplik makinelerinde dublaj olmadığı için kalitenin düzelmesini sağlayacak hiçbir etken yoktur. En fazla uygulanabilecek yanlış çekim ve çekim sistemindeki yanlış ekartman ayarı ile kalite bozulabilir.

Pamuk tarak makinesi teknolojik şeması

Pamuk tarak makinesi teknolojik şeması

Çekim ve Dublaj ile Sağlanan Avantajlar

“Cer Pasajlarının Görevleri”:

  • Uygulanan çekim vasıtasıyla liflerin paralelleştirilmesi ve çalışılan şeritlerin çekilerek inceltilmesi,
  • Dublaj vasıtasıyla şeritlerin karıştırılması ve homojenliğin arttırılması,
  • İkinci cer pasajındaki regülasyon sistemi vasıtasıyla çıkan şeritlerdeki kütlesel farklılıkların (numara farklılıkları) giderilmesi

Ayrıca özel bir konstrüksiyon olan karıştırma cerlerinde arzu edilen oranlarda pamuk/sentetik ve diğer karışımlar gerçekleştirilir. Cerde yapılan karıştırma işleminin faydaları, karışımın esaslı bir şekilde kontrol altında tutulabilmesi ve karışımı getiren kısımların ayrı ayrı taranmış olmasıdır. Fakat cerde yapılan karıştırma, harman hallaçtaki terazili karıştırmaya oranla personel ve enerji açısından daha masraflıdır. Ayrıca terazili elyaf karıştırma ile elde edilen harman özelliği (kesitteki karışım homojenliği) daha iyidir. Cer makinelerinde yapılan farklı elyaf karışımı özellikle yün iplikçiliğinde yoğun bir şekilde uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir