Deri Kesiminde Kullanılan Araç Gereçler
Kıvırma ve İşaret Şablonları: Deri dikimi sırasında ayakçı tarafından kullanılan kalıplar dikiş paysız olarak hazırlanmış kıvırma ve işaret şablonlardır. Bu şablonlar işlemin özelliğine göre yaka, cep, cep kapağı ve manşet vb küçük parçaların deri giysi parçaları üzerine işaretlenmesinde veya daha sonra kenar kıvırmada (form vermede) kullanılır.
Mermer tezgah: Ayakçının üzerinde tüm çalışmalarını yaptığı, kolayca temizlenebilen, pütürsüz ve düzgün bir yüzeydir.
Gümüş kalem: Deri üzerine işaret almada kullanılan, daha sonra kolayca silinebilen kalemdir.
Makas: Regula ve fazla payların kesiminde kullanılır.
Falçata: Kalın derilerin kesiminde kullanılır.
Çelik cetvel: Falçatalı kesimlerde kaymayı önlemek amacıyla kullanılır.
Mezura: Uzun mesafelerin (ön boy, kol boyu vb) ölçü kontrolünde kullanılır.
Cetvel: Kısa mesafelerin (ilik boyu, cep boyu vb) ölçü kontrolünde kullanılır.
Deri Kesimi
Deri kesimi elle yapılabileceği gibi otomatik deri kesim makineleriyle de yapılmaktadır. Otomatik deri kesim makineleri yaklaşık 3m² yer kaplayan makinelerdir. Makinenin ana parçaları, makineyi yönlendiren bilgisayar, tekli veya çiftli kesim bıçakları (kafa) ve yürüyen banttan oluşmaktadır.
Bu tür sistemlerin çalıştırıcıları sadece mekanik değil, bilgisayar ve kalıp programları konusunda da bilgi sahibi olmalıdır. Bilgisayarlı deri kesim makineleri diğer bilgisayarlı makinelerden çok farklıdır. Diğer makinelerde bilgisayar sadece makinenin belli kısımlarını kontrol ederken deri kesim makinesinde sistemin tamamı bilgisayarlıdır.
Otomatik deri kesim makineleri su kesim makineleri ile kıyaslandığında hız olarak çok yavaş kalır. Fakat su ile kesimde maliyetin yüksek olmasının yanında derinin neminin artması imalatçılar için dezavantajdır. Otomatik deri kesim makineleri lazer kesim makinelerinden de yavaştır, fakat lazer kesim makineleri de deriyi keserken yaktığı için yaygın kullanılmaz. Otomatik deri kesim makineleri pres kesim makinelerinden hızlı olup deri keserken %2 ile %4 arasında deriden tasarruf sağlar.
Bazı otomatik deri kesim makinelerinde kesilecek model disket ile yüklenirken, bazı makinelerde direkt yükleme yapılabilir. Yüklemenin sonunda modellerin şekilleri, hangi bedenden kaç tane model kesileceği makinenin ekranında operatör (işçi) tarafından görülür.
Makinelerin en büyük özelliği oynar tek veya çift kafanın her yöne (aşağıya yukarıya, sağa sola, ileri geri) hareket edip kesim yapabilme özelliğine sahip olmasıdır. Oynar kafanın üstünde kesim bıçakları, deriyi çizmek için gümüş kalem ve zımba (panç) bulunur.
Kesim İşlemi
- Ön, arka ve kol kalıplarını deriye yerleştiriniz.
- Çizim yaparken kaydırmamaya dikkat ediniz.
- Çizim için gümüş kalem kullanınız.
- Kalıpları deriye aktarınız.
- Falçatayla kesimi yapınız.
- Çelik cetvel kullanınız.
- İnce derilerde makas kullanınız
- Kestiğiniz parçaları eşleştiriniz.
- Eksik parça kalmadığını kontrol ediniz
- Küçük parçaların kesimini yapınız.
- Kesim için artan deri parçalarını kullanınız
- Yaka ve klapalara tela kesiniz.