ELDE ANTEP İŞİ NAKIŞ

antep isi
Tarafından | 24 Ocak 2017

Antep işi, en ve boy iplikleri eşit dokunmuş kumaşlar üzerinde ipliklerin kesilip çekilmesiyle oluşturulan ajurlardan meydana gelir. Beyaz üzerine beyaz çalışılabildiği gibi çeşitli renklerin birlikte kullanılmasıyla da çok güzel işlemeler yapılabilir. Doğadaki birçok figür Antep işinde kullanılmış kadınlarımız duygularını en güzel bu şekilde ifade edebilmişlerdir.

Antep İşi Teknikleri

Antep işinin temel teknikleri bulunmaktadır. Temel tekniklere dayalı olarak çeşitli kreasyonlardan çok sayıda iğne tekniği geliştirilmiştir.

  1. Mercimek Ajuru: İpliklerin eşit sayıda kesilip bırakılarak yapıldığı bir ajur çeşididir. Mercimek ajuru, filitre sarılırken aynı anda yapılabildiği gibi filitre sarılıp tamamlandıktan sonrada yapılabilir. Sadece mercimek ajuru ile motif oluşturulup uygulama yapılabildiği gibi diğer ajurlar ve yardımcı tekniklerle beraber kullanılarak çeşitli uygulamalar yapılabilir.
  2. Ciğerdeldi: Bu ajur çeşidinde bırakılan iplik sayısı kesilen iplik sayısından daha fazladır. Filitre sarılırken aynı anda verev olarak ciğerdeldi ajuru yapılır, geniş zeminlerde uygulanır. Sadece ciğerdeldi ajuruyla ürün oluşturulabildiği gibi diğer ajurlarla beraber de kullanılabilir.
  3. Cemelyan: Cemelyan ajurunda bırakılan iplik sayısı kesilen iplik sayısından daha fazladır yapılış özelliği ciğerdeldi ajurunda olduğu gibi verev olarak ve filitre ile aynı anda uygulanır. Geniş alanlarda uygulanır
  4. Örümcek: Bu ajur tekniğinde kesilen iplik sayısı bırakılan iplik sayısından fazladır desen özelliğine göre antika sayısı belirlenir. İplik kesildikten sonra filitre sarılır ve atkı ipleri atılır. Tek başına motif oluşturulabildiği gibi bazı desenlerde diğer ajurlarla beraber kullanılır.
  5. Çitime: Çitime ajur tekniğinde kesilen iplik sayısı bırakılan iplik sayısından daha fazladır. Filitre sarıldıktan sora atkı iplerinin atılması ve atılan ipliklerin üzerinin sarılmasıyla oluşur. Geniş zeminlerde ve geometrik desenlerde uygulanır. Çitime ajuru çoğunlukla badem ajuru ile beraber kullanılır.
  6. Badem: Bu teknikte kesilen iplik sayısı bırakılan iplik sayısından daha çok olup, filitre sarıldıktan sonra atkı iplikleri atılır ve ipliklerin üzerinin sarılmasıyla badem ajuru oluşur. Çitime ajuruyla beraber kullanıldığı gibi tek başına da kullanılabilir. Geniş zeminlerde ve geometrik desenlerde uygulanır.
  7. Kartopu: Kartopu ajurunda da kesilen iplik sayısı bırakılan iplik sayısından fazladır, desen özelliğine göre antika sayısı belirlenir. Filitre sarıldıktan sonra atkı iplikleri atılır ve kartopu ajuru çalışılır. Örümcek ajuruyla benzer bir tekniktir.

Antep İşinin Temizliği

Antep işinin temizliği çok zor olmamakla beraber çok önemlidir. Yıkanabilir kumaşlarda yıkama yapılabilir. Bazı narin kumaşlarda kuru temizleme yapılmalıdır. Elde yıkama yapılmalı ve çitilenmemelidir. Yıkama sırasında ılık su kullanılmalı çamaşır suyu v.b. temizleyiciler kullanılmamalıdır.

Antep İşi Tekniğinde Kullanılan Yardımcı İğne Teknikleri

Antep işi tekniğinde aşağıda saydığımız iğne teknikleri yardımcı iğne tekniği olarak kullanılır.

yardimci igne tek

Makine Dikişi: Makine dikişi yardımcı bir tekniktir. Dal ve yapraklarda süsleyici olarak kullanılır.

Türk İşi Ve Hesap İşi İğne Teknikleri: Türk işi ve hesap işi geleneksel nakışlarımızdandır. Antep işinde yardımcı teknik olarak muşabak ve susma tekniği kullanılmaktadır.

  • Muşabak: Antep işinde ajur kenarlarında ve geniş alanlarda yardımcı teknik olarak kullanılır. Türk işi iğne tekniğidir.
  • Susma: Hesap işi iğne tekniğidir, iplik sayılarak çalışılır.Antep işinde en çok kullanılan tekniklerden birisidir.Antika kenarlarında pekiştirmek için kullanılır ayrıca süsleyici olarak ta kullanılır.

Antep İşi Tekniğinde Kullanılan Kenar Temizleme Teknikleri

Kenar temizleme ürüne güzel temiz ve düzenli bir görünüm vermek amacıyla kullanılır. Kenar temizleme teknikleri; kullandığımız kumaşa, uygulanan tekniğe, kişisel zevke ve kullanım alanına göre değişir. Antep işi tekniğinde de bu özellikler göz önüne alınarak; aşağıda saydığımız kenar temizleme teknikleri uygulanır.

Kenar Temizleme Tekniğini Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar

  • Kenar temizleme tekniğini seçerken kumaş özelliğine dikkat ediniz.
  • Kullanılan işleme tekniğini göz önünde bulundurunuz.
  • Kullanılacak yeri göz önünde bulundurunuz.
  • Zevke göre kenar temizleme tekniği seçiniz.

kose yaparak kenar temizleme

Kenar Temizleme Çeşitleri

  • Köşe yaparak kenar temizleme tekniği,
  • İğne oyası yaparak,
  • Saçak yaparak,
  • Makrame yaparak,
  • Tığ oyası yaparak,
  • Firkete oyası yaparak,
  • Rişliyö yaparak,
  • Mekik oyası yaparak,
  • Kesme ajurla kenar temizleme,
  • Kenar sularına baskı yaparak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir