Tanımı, Kazazlığın sözlük anlamı; eski ham ipekçiliğinde iplik, ibrişim ören, işleyen veya satan kimse olarak tanımlanmaktadır. Günümüzdeki anlamıyla kazazlık; ham gümüş telin ibrişim (naylon, overlok) iplik üzerine çıkrıkta sarılmasıyla oluşan ipliğin farklı tekniklerle ürüne dönüştürülmesidir.
Yörede kazazlığa kazaziye de denmektedir
Tarihi Gelişimi, Yörede yapılan inceleme ve araştırmalarda, kazazlığın tarihi geçmişinin 1900’lü yılların başlarında Rus ihtilalı zamanında yöremize göç eden Kafkas Türklerinden geldiği ve öğretildiği belirtilmiştir. Günümüzde kazazlık, sadece Trabzon’da yapılan bir el sanatıdır.
Kullanılan teknikler:
- Sürgü tekniği
- Top örgüsü tekniği
- Balıksırtı tekniği
- Ajur tekniği
Kazazlık eskiden sadece tespihlerin ucuna imame yerine takılan püskül (kamçı) olarak yapılıyordu. Günümüzde bu kullanım alanı dışında gelişmeler göstererek değişik takı tasarımları yapılarak üretilmeye başlanmıştır.
Modern ve klasik kolyeler, küpeler, bileklikler, kolye uçları, kol düğmeleri, giyim süslemelerinde düğme, kemer, 33’lük ve 99’luk tespihler yapılmaktadır. Ayrıca gümüş tel yerine çeşitli renkte iplikler (koton, muline, pamuk, sim vb.) kullanılarak nakış, giyim ve takı alanlarında çeşitli tasarımlar yapılmaktadır. Trabzon Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Pratik Sanat Okulunda verilen kurslarda, yöresel hasır örücülüğü tekniği ile birlikte gümüş kazaz örücülüğü kullanılarak değişik modernizasyonlar yapılmaktadır. Ayrıca yok olmakta olan bu nadide sanatı yaşatarak gelecek nesillere aktarma misyonunu da üstlenmiştir.
Bu işleme sanatı, Çerkeslerin geleneksel ve milli DIŞŞEYIDE nakışıdır. 1859’dan itibaren Trabzon, Samsun limanları başta olmak üzere Osmanlı Limanlarına çıkmışlardır. Rus Çarlığının sürgün ve yok etme politikasının sonucunda sürgün edilmişlerdir. İşlemenin tarihçe ve kökenini lütfen değiştiriniz.
Kazaziye ile ilgili tüm detaylı bilgiyi Trabzon Kuyumcular odasından alabilrsiniz. Fatih Sultan Mehmet döneminde de kazaziye Trabzonda yapılmaktaydı. saygılar