Tıbbi tekstiller geleneksel tekstil üretim yöntemleri ile üretilebilen ürünlerden nano ölçekli, ileri teknoloji gerektiren yenilikçi üretim yöntemlerine kadar çok çeşitli makine, ekipman ve yöntemlerle elde edilebilen; insan ve hayvan sağlığını, hijyenini ve hatta kozmetiğini ilgilendiren çok geniş bir ürün çeşitliliğini kapsamaktadır.
Tıbbi tekstillerin geçmişi, ilk olarak insan ve hayvanlarda yaraların iyileştirilmesi ve hasta bakımı sırasında kullanılan örtü, sargı bezi, silme pansuman bezlerinin kullanımına dayanmaktadır. Bu ürünler biyolojik olarak kullanıldıkları ortam ile uyumlu olmalarının yanı sıra asit, baz ve mikro organizmalara karşı da dayanıklı olmaları gerektiğinden bu alanda tekstil ürünleri tercih sebebidir. Geçmişte daha çok dokuma ya da örme kumaşlar kullanılırken son yıllarda üretim kolaylığı ve kullanım alanına uygunluk gibi sebeplerden dolayı daha çok dokusuz yüzeyler tercih edilmektedir.
Başlıca tıbbi tekstil ürünleri:
- Bebek bezleri
- Kaçırma bezleri
- Hijyenik pedler
- Cerrahi dikiş iplikleri
- Tek kullanımlık hijyen ürünleri
- Ameliyat elbiseleri
- Yapay implantlar
Tıbbi tekstiller alanındaki ürünler teknolojinin her geçen gün gelişmesi ve yeniliklerin artmasıyla birlikte birçok yeni özellik kazanmaktadır. Bu yeniliklerden bir kısmı, farklı lif türlerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan yeni yapılar, çeşitli bitim işlemleri, nano teknoloji uygulamaları vs.dir. Bunların dışında tekstil yüzeylerinde mikro organizmaların yayılımının engellenmesi, ıslanma ve sıvı geçirme etkilerinin istenildiği şekilde kontrol edilebilmesi için yeni teknolojilerin tekstil ürünlerine uygulanması da tıbbi tekstillerin gelişimini önemli ölçüde artırmıştır.
Tıbbi tekstil sektöründeki en önemli gelişme son on yılda uygulama alanı genişleyen antimikrobiyal ürünler ve nano teknolojinin etkin kullanımıdır. Antimikrobiyal özelliğin bitim işlemi veya lif yapısal özelliği ile kumaşa kazandırılabilmesinin yanısıra nano teknolojik uygulamalar ile de antimikrobiyal özellikler ürünlere etkin ve kalıcı olarak aktarılabilmektedir. Bunların dışında birçok yeni tekstil lifi ve değişik tekstil yüzeyleri yara enfeksiyonlarının önlenmesi, ameliyathane ve ameliyat işlemlerinde hastaların ve personelin hijyeninin sağlanması, çalışması bozulmuş organ ve dokuların fonksiyonlarını üzerlerine almak, değişik şekillerde ortaya çıkan yaraları kapatmak ve damarları dikmek gibi durumlarda kullanılabilmektedir.
Gelişen teknolojiyle beraber üretimi artan tıbbi tekstillerden; ıslak mendiller, çocuk ve yetişkin bezleri, ameliyat giysileri ve örtüleri, ameliyat iplikleri, tıbbi maskeler, sterilizasyon paketleri, bakım ve pansuman sargıları, ilaç salınım bantları, yapay kemik bağları, damarlar, deriler, diyaliz makinaları için içi boş lifler vb. bakım ve hijyen ürünlerinin tüketimi de hızla artmaya devam etmektedir. Bütün tıp ve sağlık hizmetleri sektörü, teknik tekstillerin önemli kullanıcısı olmasıyla beraber ürünlerin birçoğunun tek kullanımlık olması da üretim ihtiyacını artıran ve satışı pozitif etkileyen etmenler arasındadır. Teknolojinin gelişimi ve sektörler arasında yapılan yoğun araştırmalar sonucu sektörel işbirlikleri ile çeşitli yeni ürünler de üretilmektedir. Tıp ve tekstil sektörünün sürdürdüğü çalışmaların sonuçlarının bu alanda kullanılmasıyla ‘daha kaliteli, amaca uygun, tedaviyi destekleyen ve ekonomik’ ürünlerin elde edilmesi sağlanacaktır. Bu duruma ilginç bir örnek “dokuma ve bitkisel ilaç dallarının işbirliği” ile gerçekleştirilmiş olan, içine ince ilaç mikro kapsülleri yerleştirilmiş dokuma kumaştır. Bu kumaşta egzama, artrit, hatta depresyon gibi uzun süreli hastalıklar için gereken ilaç gün boyunca, cilt ile temas ederek yavaşça cilde bırakılmaktadır.