KOZMETİN TEKSTİLLER (KOZMO TEKS)

kozmotekstil
Tarafından | 21 Haziran 2016

Kozmo Tekstil Nedir?

Kozmetik ürünler, vücudun çeşitli dış bölgeleri ile temasta bulunan veya ağız boşluğunda, diş ve mukoza zarında temizleme, parfüm yayma, görünümünü değiştirme ve/veya vücut kokusunu düzeltme ve/veya koruma amacıyla kullanılan madde veya preparatlardan oluşmaktadır. Kozmetik tekstiller ise insan vücuduna, özellikle deriye belirli zaman aralıklarında belirli bir madde veya çözelti salımı yapan ve temizleme, parfüm etkisi, görünüm değiştirme, koruma, vücut kokularının iyileştirilmesi gibi özellikleri olduğu öne sürülen tekstil ürünleridir.

Temel olarak deriyle temas ederek kozmetik amaçlar doğrultusunda bazı aktif maddelerin transfer edilmesi için tasarlanmış bu giysilere, günümüzde giderek artan bir ilgi vardır. Özellikle gelişmiş ülkelerde, insanların daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürme ve daha genç gözükme istekleri, güzelleştirici ve yaşlanmayı geciktirici ürünlere olan bu talebi doğurmuştur.

Kozmetik tekstillerde kullanılan içerikler sentetik ve inorganik bileşikler, hayvansal ve bitkisel içerikler olmak üzere 3 ana başlıktan elde edilmektedir. Sentetik ve organik bileşiklerin sık kullanılanlardan bazıları demir oksit, çinko nanopartikülleri, titanyum oksit ve çinko oksittir. Birçok tıbbi ve bilimsel araştırma bitkisel içeriklerin, kozmetik olarak kimyasal ve hayvansal içeriklerden çok daha güvenli olduğunu göstermektedir. Aşağıda bitkisel ve hayvansal kaynaklı bazı kozmetik içerikler ve fonksiyonları yer almaktadır. .

Bitkisel İçerikli Kozmetik İçerikler

  • Aloe Vera: Cilt nemini korur, kan dolaşımını uyarır, cildi gençleştirir ve sıkılaştırır.
  • Havuç yağı: Cildi yumuşatır ve sıkılaştırır, ekzema, dermatit ve isilik gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Gliserin: Kozmetikte çözücü, yağlayıcı ve yumuşatıcı olarak kullanılır.
  • Kahve: Selülit azaltmaya yardımcı uyarıcı ve antioksidan, hücresel dolaşımı iyileştirir.
  • Greyfurt Yağı: Lenfatik sistemi düzenler, selülit azaltmaya yardımcı olur, yağlı cilt ve akneyi temizler.
  • Yasemin Yağı: Rahatlatıcı ve parfüm olarak kullanılır. Kuru ve hassas ciltleri yatıştırır.
  • Lavanta Yağı: İyileştirme, rahatlatma ve canlandırmaya yardımcı olur, antiseptik ve antibakteriyal etki gösterir.
  • Shea Butter: Kozmetikte nemlendirici ve yumuşatıcı olarak kullanılır.

Hayvansal İçerikli Kozmetik İçerikler

  • Kitosan: Cilt dokusunu nemlendirir, besler, iyileştirir. Hücre yenilenmesini uyarır.
  • Squalane: Hücre rejenerasyonuna yardımcı olur ve ciltte kahverengi lekelerin oluşmasını önler.
  • Cyclotella: Selülit oluşumuyla mücadelede yardımcıdır.
  • Morina Karaciğeri Yağı: Cildi besler.

Kozmetik Tekstillerin Üretimi

Kozmetik tekstillerdeki gelişmeler kozmetik içerikli mikrokapsüllerin fiziksel veya kimyasal olarak elyaf yüzeyine bağlanması ile gerçekleşmiştir. Kozmetik tekstillerin gelişiminde önemli rol oynayan mikrokapsülasyon, katı, sıvı veya gaz haldeki aktif maddelerin çevreden korunması amacıyla ikinci bir madde içine paketlenmesi tekniğidir. Mikrokapsüller tekstil ürünlerine padding (dolgu), coating (kaplama), spreyleme ya da immersion (emdirme) yöntemleri ile uygulanabilmektedir. Tüm bu metodlarda mikrokapsülün tekstil yüzeyine bağlanması için binder adı verilen yapıştırıcı, bağlayıcı bir madde kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir