MASA ÖRTÜSÜ YAPIMI

yuvarlak masa ortusu
Tarafından | 25 Nisan 2017

Kumaş Seçme

Masa örtülerinde günümüzde tafta, ipek, grepsaten, tül, organze, şifon, keten, Bursa keteni, Ödemiş ipeği ve keteni gibi çeşitli dokumalar kullanılır. Kumaşlar satın alınacağı gibi önceden dokunmuş yöresel dokumalardan da tercih edilebilir. Seçilen kumaşlarda zevk ve bütçe ön planda tutulur. Süsleme tekniğine, kullanılacak yere ve kişiye göre kumaşın cinsi değişir. Kullanışlık, yıkanabilirlik, renk verme, işleme tekniğine uygun dokuma sıklığı kumaşlarda aranan özelliklerdendir. Masa örtülerinde pamuklu kumaş, pamuk ve polyester karışımlı kumaş, polyester kumaş, suni deri, deri, kâğıt, tek kullanımlık nonwoven kumaşlar tercih edilmektedir.

  • % 100 pamuk kumaş: Doğal liflerden üretildiği için görünüm ve dokunuş olarak oldukça kalitelidir. Ateşe karşı dayanıklılıkları yüksektir; geç tutuşur. Genel yangın hâlinde polyester kumaşlar kadar erken yanmadıkları ve polyester kumaşlar kadar duman çıkarmadıkları için ortamın güvenliğine de olumlu katkıları olur. Dezavantajları restaurant gibi sık kullanılan yerlerde özellikle yanlış ve sık yıkama uygulamaları neticelerinde çabuk yıpranıp deforme olmaları ve çekmeleridir. Kumaşın kalitesine göre % 30’a varan çekmeler görülebilir.
  • Pamuk ve polyester karışımlı kumaş: Pamuğun dokunuş sıklığı, polyesterin dayanıklılığının birleştiği kumaşlardır. Genelde %60 pamuk %40 polyester iplik karışımı ile uygulanır. Restaurant gibi yoğun ve zorlu kullanımlar için ideal kumaşlardır. Bu kumaşlar leke tutmama, geç tutuşma ve çekmeme gibi özelliklere sahiptir.
  • Polyester kumaş: Polyester masa örtüsü kumaşı ucuzdur ve çekmezlik özelliğine sahiptir. Kahvehane, çay bahçesi ve üçüncü sınıf restaurantlarda sıkça görülür. Dezavantajları ucuz görünümlü olmaları, çok çabuk tutuşmaları ve yırtılma olasılıklarının yüksek olması olarak sıralanabilir.
  • Kâğıt masa örtüsü: Masanın üstüne serilir. Kullanımları pratik ve ucuzdur. Masanın temiz kalmasını sağlar. Yıkama imkanı olmayan mekanlarda kullanılır.

Model Seçme

Masa örtüsü modelleri kullanılacakları yere ve masanın çeşidine göre farklılıklar göstermektedir. Masa örtüleri, salon takımlarının model özelliğini en iyi yansıtan parçasıdır. Masa  şekline ve büyüklüğüne uygun örtüler kullanılırsa hoş görünümler elde edilir. Bireyler zevklerine göre yuvarlak masada kare, karede yuvarlak, oval masada dikdörtgen örtü de kullanabilir.

Kumaş Hesaplama

Büyük masa örtülerinde ölçü alırken 25–30 cm kenarlardan sarkma payı ilave edilmelidir. Küçük masa örtülerinde masanın üzerinde, kenarlardan 15–20 cm içe girerek ölçüyü belirlemeliyiz. Sarkma payında kumaşın eni de önem taşımaktadır. Kumaş enine bağlı olarak sarkma payı az olabilir. Masa örtülerinde kenar katlama tekniğine göre katlama payını ilave etmek gerekir. Masa örtüsünde standart ölçü yoktur. Zevke, modaya, masa modeline, büyüklüğüne göre ölçüler değişmektedir. Malzeme almadan önce takım parçalarının büyüklük ve sayıları belirlenmeli, kenar katlama tekniğine uygun katlama payı hesaplandıktan sonra kumaş alınmalıdır.

Kesim Yapma

orgu teknigi ile masa ortusu susleme

Örgü tekniği ile süsleme

Boyutları hesaplanan masa örtüsü kenar katlama payları da düşünülerek kesilir. Kesimden önce kenar temizleme çeşidi belirlenmeli ve ona göre kesim yapılmalıdır. 2.5. Süsleme Yapma Masa örtüsü süslemesinde gereken malzemeler; püskül, pul ve boncuklar, işleme malzemeleri, hazır gereçler ve benzeridir. Süsleme tekniğine uygun malzeme temin ederken ne kadar tüketileceği tespit edilmelidir. Günümüzde süslemelerde farklı tasarımlara ve sınırsız malzeme çeşitliliğine rastlanmaktadır. Masa örtülerinde en çok kullanılan süsleme teknikleri şunlardır:

  1. Örgü tekniği ile süsleme: Tığ oyası, iğne oyası, beş şiş danteli (triko danteli), firkete gibi teknikler ayrı ayrı veya karma şekilde uygulanmaktadır. Ayrıca belirli ölçülerde kesilmiş kumaşların çevresi tığlanır. Aralara tığ danteli uygulanarak birleştirilir.
  2. İşleme tekniği ile süsleme: El, makine ve sanayi nakışları uygulanır. Basit nakış iğneleri, aplike, gölge işi, çin iğnesi, beyaz iş, Maraş işi, Türk işi, Antep işi, antika ve ajur gibi teknikler masa örtülerinde kullanılan tekniklerdir.
  3. Hazır gereçlerle süsleme: Bu yöntemle yapılan süsleme, diğer süsleme tekniklerine göre daha kolaydır. Gereçlerin seçiminde, kullanılacağı yere ve amaca uygun olmasına özen gösterilmelidir. Bunlar çeşitli dantel, fisto, gipür, dantel, sutaşı, harç, kordela, kordon, saçak, püskül, düğme ve benzeri malzemelerdir. Günümüzde dantel ve harçlar çok zarif, şık ve zengin çeşitlilikte üretilmektedir.

Dikim yapma

Masa örtüsünün dikiminde kumaşa uygun renkte iplik kullanılmalıdır. Dikişin düzgün ve muntazam olmasına dikkat edilmelidir.

Ütüleme işlemi ürünün yüzeyini düzelterek göze hoş görünmesini sağlar. Ütülemede kullanılan araç gereçler; ütü, ütü bezi, su kabı, ütü masasıdır. Ütülemede kumaşların ham maddesine, dokuma özelliğine ve süsleme tekniğine dikkat edilmelidir.

Kalite kontrol; kalite isteklerini sağlamak için kullanılan uygulama istekleri ve faaliyetleridir. Hataları tespit eder ve üretilen ürünün standartlara uygun olup olmadığını belirler. Kalite kontrolün amacı; uyulması gereken kurallar ile ürün arasındaki farklılıkları tespit etmek, üretim sonucu ortaya çıkan ürünlerin kullanım uygunluğunu belgelemektir. Hatalı ürünlerin düzeltilmesi veya yenilenmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir