Pili, Kumaşa bolluk, rahatlık vermek ya da süslemek amacıyla, kumaşı düzenli aralıklarla üst üste getirerek yapılan katlama işlemine denir. Pili, kumaş istenen pili biçimine göre katlandıktan sonra üzeri belli bir noktaya kadar dikilerek ya da dikilmeden, ütülenerek yapılır.
Katlama Şekline Göre Pili Çeşitleri
Tek Taraflı Pili: Kumaşı belli aralıklarla tek yönde katlayarak yapılan pilidir. Tek yönlü pilide veya diğer pililerde (kanun pili, pili kaşe ) pilinin içine katlanan kumaş miktarı aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi pili üst genişliğinin iki katı kadar olmalıdır.
Kumaşın özelliği, model özelliği ya da maliyet özellikleri gibi nedenlerle, içe katlanan pili payı, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi pili üst genişliğinin iki katından az olabilir.
Tek Taraflı Pili
- Çalışma yerini ve araç gereçleri hazırlayınız.
- 40x20cm ebatında pili çalışılacak kumaş, mezura, dikiş makinesi, toplu iğne, dikiş iğnesi kumaşa uygun iplik, ütü ve gereçleri, makas, sabun.
- Kumaşınızı ütüleyiniz.
- Bir pili üst genişliği, bir pili payı olacak şekilde işaretlemeyi tamamlayarak çiziniz.
- (örnek:3cm pili üst genişliği, 6 cm pili payı olacak şekilde).
- Pili paylarını tek yöne katlayarak teyelleyiniz.
- Katlanan pilileri ütüleyiniz.
- Makine dikişini yapınız. Model özelliğine göre üstten veya içten makine dikişi yapınız.
- Teyel ipliklerini sökünüz ve tekrar ütüleyiniz.
Pili Kaşe
İki pilinin, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir çizgi üzerinde karşı karşıya katlanmasıyla meydana getirilen pili şeklidir.
Kanun pili; Pili kaşenin tersi, kanun pili görünümündedir. Pili payı aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi dikişle ya da teyelle tutturulup kumaş iki yana eşit olarak yatırıldıktan sonra ütülenerek yapılır.
Pili soley; Verevden kesilmiş kumaş üzerinde ütülenerek yapılan, akordeon görünümünde dikilmeden çalışılan pilidir.