(CEF.) SERAMİK LİFİ

seramik kumas
Tarafından | 1 Mart 2017

Seramik Kumaş Nedir

Seramik kumaşlar günümüzde yüksek ısıya en çok dayanan kumaş çeşitlerinden biridir. Özellikle Demir çelik sektöründe yoğun kullanılmaktadır. Seramik Elyaf kumaşlar dayanıklılık derecesi en yüksek tekstil ürünleri olduğu için genellikle izolasyon yastıklarında iç katman olarak değerlendirilmektedir. Seramik elyaf kumaş tahmini 1.5 mm 5 mm cam elyaf takviyelidir, paslanmaz çelik takviyeli ve genişliği: 1000 mm-1500 mm civarındadır. Seramik kumaşlar Hafiftir, düşük ısı iletkenliği vardır ve düşük termal kapasitesine sahiptir. Bu bağlamda iyi sıkıştırma gücü vardır, mükemmel asit, yağ, ve hidrosfer korozyon direnci vardır.

Seramik kumaş aynı zamanda mükemmel bir çevre dostudur. Hiçbir yabancı ve kötü toksit içermez ve zarar vermez. Seramik kumaş kullanım alanları içinde fırınlar, yüksek ısı boru sarma, kaynak alanları ve ısıya muvakamet gösteren her yerde kullanılabilir. Yanmaz kumaş sınıfına girer. Malzemeleri içinde fiberglas ve yanmaz iplik vardır. Kullanım alanları hakkında detaylı bilgileri sonraki yazılarımızda detaylandıracağız. Teknolojinin gelişmesiyle insanlar ısıya duyarlı birçok malzemeler üretti ve bunları insanların hizmetine sundular.

Kısaca özelemek gerekirse, seramik kumaşlar cam elyaf olarak kullanılan yanmaz kumaş sınınfındadır. Kullanımı ve içeriği olarak güvenli ve koruyucudur. Çevreye hiçbir şekilde zarar vermezler. Kullanımı gerektiği yerde güven sağlamaktadır.

Seramikler metalik olmayan inorganik malzemelerdir. Oksitler, nitritler ve karbitler seramik malzemelerin esasını oluştururlar. Silika, karbon ve cam lifinin kullanıldığı yerlerde uygulama alan bulurlar. Alışılagelmiş tekstil lifleri, tabii ve sentetik organik polimerlerden oluşmuştur. Cam, asbestos ve karbon lifleri bilinen istisnalardır. Seramik liflerin önemi ve üretim hacmi, malzeme alanındaki gelişmelerin hızlanmasına paralel olarak, her geçen gün artmaktadır.

Askeri ve sanayi kullanım alanlarındaki daha hızlı daha yüksek performanslı daha sert ve daha yüksek sıcaklıklardaki kullanımlar için gerekli malzemeye olan ihtiyaç yeni liflerin işleme gelişim ve bulunması çalışmalarına hareketlilik getirmiştir.

Metallere göre düşük yoğunluk yüksek katılık düşük elektrik iletkenliği düşük ısısal iletkenlik gibi diğer özellikler pahalı spor eşyalarında elektronik devre kartlarında otomobil sanayi ve ticari havacılık pazarlarında uygulama alanı bulmaktadır.

Seramik lifler, organik ve diğer liflerle karşılaştırıldığında birçok enteresan özelliklere sahiptir. Seramik liflerin ısısal kararlılığı organik liflerden ve hatta çoğu metal liflerden daha iyidir.

Seramik Liflerinin Ana Özellikleri

Hafif, düşük ısı iletkenliği, yüksek sıcaklık kararlılığı, mükemmel taşıma gücü, düşük ısı depolaması, termal şoka dirençli, ateşe dayanıklı ve alev geçirmez, kimyasala dayanıklı, çoğu aşındırıcı kimyasallarla uyumludur, yaygın olarak kullanılan asit ve alkali (istisnalar hidroflorik, fosforik asitler ve konsantre Alkaliler).

Seramik Liflerinin Tarihçesi

İnsanlar, binlerce yıldır metalleri eritmek ve ısıyla muamele etmek için ateş kullandı. Erime ve metallerin (çalışma, ateş ile çalışan güvenli sağlamak için bronz , demir ), özel refrakter malzeme sıvı veya sıcak işlenmesini sağlamak için gerekli olan metaller . Geniş kapsamlı uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak için çok sayıda şekillendirilmiş yoğun malzeme (refrakter tuğla, şamot) , şekilli ısı izolasyon malzemeleri (hafif refrakter tuğlalar) ve şekilsiz refrakter malzemeler (ağır ve hafif sallanma karışımları) yapılmıştır. Özel yüksek sıcaklık uygulamaları için kullanılırlar. On yıllardır, bununla birlikte, diğer sentetik malzemeler ısı yalıtımı için kullanılmıştır cam yünü ve taş yünü (en fazla 500 ° C ila 200 ° C), düşük bir sıcaklık aralığında kullanılır.

1960’lı yıllarda alüminyum silikat bazlı “refrakter seramik elyaf” Avrupa’daki piyasaya sürülmüştür. Yüksek sıcaklık direncine ve iyi teknik özelliklere (yani, iyi termal şok direnci ve düşük termal iletkenlik) sahip oldukları için, endüstriyel yüksek sıcaklık yalıtımı için hızlı bir referans haline geldi. Yeni materyal türlerinin gelişmesi nedeniyle, yüksek sıcaklık yalıtım yününün adlandırılması 1990’lı yılların sonunda Almanya’da yeniden tanımlandı. (VDI 3469. ). Bugün bile “seramik elyaf” ya da “refrakter seramik elyaf” terimi yaygın olarak kullanılsa da, mevcut malzemeler, spesifik özellikleri ve sınırlamaları açısından hatalıdır.

Seramik Lif Çeşitleri

  • Sıradan alüminyum silikat fiber,
  • Yüksek alümina silikat fiberler,
  • Alüminyum silikat fiber (Cr2O3, ZrO2 veya B2O3 dahil),
  • Polikristalin alümina lifleri ve
  • Polikristalin mullit fiber.

Seramik Lif Kullanım Alanları

  • Seramik elyaf ürünler şekli çoğunlukla şunlardır: seramik elyaf pamuk, keçe, battaniye, modüller, kağıt, kumaş, bant, halat, vb
  • Yalıtımında yaygın olarak kullanılan petrokimya, metalurji, elektrik enerjisi vb.
  • Seramik elyaf : bağlayıcı ve seramik elyaf katkısı, hamur işlerinden, şekillendirme, kürleme ve kurutma işlemlerinden sonra yapılır.
  • Çeşitli ısıtma teçhizatı duvarlarında, çatısında ve desteklerin diğer kısımlarında yaygın olarak kullanılan, ağır refrakterdir .
  • Seramik elyaf kumaş, bant: esas olarak yangın kapıları, yalıtımlı endüstriyel fırın izolasyonu, ısı boruları ve konteynırlarda kullanılır.
  • Seramik elyaf ip: çeşitli sanayi fırınlarında genişleme derzlerinde, yüksek sıcaklık boru izolasyon sarımında, izolasyonda ve diğer çelik kavşaklarda kullanılır.
  • Seramik elyaf kağıdı: Seramik elyaflardan ve bağlayıcılardan, katkılardan, hamur işlerinden, kalıplama, kürleme ve kurutma işlemlerinden sonra yapılan, izolasyon için ideal bir materyal olan sızdırmazdır.
  • Çeşitli termal fırın genleşme derzleri, yüksek sıcaklık contaları ve izolasyonun diğer parçaları için kullanılabilir.
  • Ayrıca, seramik elyaf filtresi ve katalizör bir destek malzemesine, ambalaj malzemelerine ve sürtünme malzemelerine, yalıtım kaplamalarına, takviye edici malzemelere uygulanabilir.

(CEF.) SERAMİK LİFİ” için 1 görüş

  1. CEM GUL

    Merhaba ,

    Seramik lifi ev tipi firinlarin izolasyonunda kullanabilirmiyiz .Rohs icerisinde tespit edilen Pb miktari 45ppm ve limitin altinda fakat firinda isitma sonrasi olusacak gaz durumu ve alerji yaratma risklerini gozunune alindiginda ,yemek pisirme firinlarinin izolasyonunda kullanabilirmiyiz. Veya ona ozel bir seramik lif cesidi varmidir .

    Tesekkurler

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir