Yazı İçi Başlıklar
Çanta, Günümüzde çanta yapımı için çok çeşitli yardımcı malzemeyi bulmak, bu malzemelerden zevkimize ve bütçemize uygun cıvıl cıvıl renklerde, örgü çantalar hazırlamak mümkündür. Örgü çantalarda ana malzeme olarak çeşitli yünler kullanılırken çantaları çeşit çeşit kumaşlarla (kot, keten,kadife, deri, saten) birleştirip, çok çeşitli aksesuarlarla zenginleştirerek çok farklı ve kişiye özel modeller oluşturulabilir.
Şiş Örücülüğünde Kullanılan Temel Teknikler
Şiş örücülüğünde, kullanılan temel tekniklerle çeşitli çantalar üretmek mümkündür.
Şiş örücülüğünde kullanılan temel tekniklerin birçoğu çanta örmede kullanılabilir. Önemli olan ipliğe ve modele uygun teknikleri doğru şekilde kullanmaktır. Ayrıca çantanın kullanım amaçları da göz önünde bulundurularak çok fazla esnemeyen modeller tercih edilmelidir.
- Yüz İlmek: İlmek atılan şiş sol ele, boş şiş ise sağ ele alınır. Sağ eldeki boş şiş önden arkaya doğru ilmeğin içinden batırılır. İşaret parmağı ile şişe alttan yün ip dolanır. Şiş arkadan öne doğru yeni bir ilmek ile çekilir. Bu şekilde yüz ilmek oluşturulur.
- Ters İlmek: İlmekli şiş sol ele, boş şiş sağ ele alınır. Sağ eldeki boş şiş arkadan öne doğru ilmeğin içinden batırılır. Ters ilmek oluşturulurken yün mutlaka işin ön tarafında olmalıdır. Yün şişe önden arkaya doğru dolanır. Şiş örgünün arka tarafına yeni bir ilmekle çekilir. Bu şekilde ters ilmek oluşturulur.
- Lastik Örgü: Ters ve düz ilmeklerin sırayla örülmesiyle meydana gelir.1/1 lastik, 2/1 Lastik, 2/2 lastik gibi farklı lastik örgüler oluşturulabilir.
- Artırma: Sağ şiş üzerindeki bir ilmeğin önünden, arkasından veya içinden yün ipi dolayarak ikinci bir ilmeğin oluşturulması işlemidir. Çantanın modelinin veya deseninin oluşturulmasında ilmek artırma işlemi uygulanır. İlmek artırma, örgünün sıra başlarında, ortalarında, sonlarında çantaya şekil vermede uygulanır.
- Eksiltme: Sağ şiş üzerindeki ilmek ile sol şiş üzerindeki ilmeğin birlikte alınıp sağ şiş üzerine tek bir ilmek olarak çıkartılması işlemidir. Örgü çanta yapımında desen ve motif oluşturmada ilmek eksiltme tekniği uygulanır.
- Saç Örgüsü: Şiş üzerindeki ilmeklerin çapraz olarak yer değiştirmesi sonucu oluşan saç örgüsü, en çok tercih edilen modeller arasındadır. Farklı sayıda ilmek kullanılarak değişik modeller üretmek mümkündür.
Şiş İle Çanta Örme İşlemi
- 30 cm oluşturacak şekilde şiş üzerine ilmek atınız.
- 8 cm uzunluğunda 2/2 lastik örgü örünüz
- Lastik örgü tamamlanınca belli aralıklarla bebe iliği açınız (kordon, kurdele vb. geçirebilmek için). Bebe iliği; şiş üzerine bir ilmek atıp, iki ilmeği birlikte alarak oluşturulur.
- Çantanın kenarlarında beşer tane ilmeği haroşa örünüz. Diğer ilmeklere saç örgüsü ya da seçtiğiniz farklı bir model uygulayabilirsiniz.
- Belirlediğiniz sayıdaki ilmeği, şişinizin üzerinde çapraz yer değiştirerek çok farklı saç örgüleri oluşturabilirsiniz.
- Belirlediğiniz sayıdaki ilmeği, şişinizin üzerinde çapraz yer değiştirerek çok farklı saç örgüleri oluşturabilirsiniz.
- Belirlediğiniz sayıdaki ilmeği, şişinizin üzerinde çapraz yer değiştirerek çok farklı saç örgüleri oluşturabilirsiniz.
- Çantanızı istediğiniz uzunlukta örünüz (yaklaşık 60 cm).
- 8 cm lastik örerek tüm ilmekleri kapatınız.
- Örgüsü tamamlanan çantayı tersinden çok hafif bir şekilde ütüleyiniz.
- Model özelliğinize göre örgünüzü yüz kısmından ikiye katlatarak (lastik kısmı hariç) iğneleyiniz.
- Çantanın kenarlarını makine dikişi tekniği ile dikiniz.
Çanta Sapı Dikme İşlemi
- Örülen çantaya uygun modelde sap seçiniz.
- Örgünün lastik kısmını çanta sapına yerleştiriniz.
- Lastik kısmın, çanta sapına eşit olarak yerleştirilmesine dikkat ediniz.
- Çantanın lastik kısmını eşit aralıklarla iğneleyip teyelleyiniz.
- Çantanın lastik kısmını dikiniz.
Çanta Astarlama İşlemi
- Örülen çantaya uygun renkte seçiniz. Astarın en ve boy ipliklerine dikkat ediniz.
- Astarı, çantanın şekline ve ölçülerine göre hazırlayınız (Ayrıntılı modellerde kalıp hazırlamak hem zamandan hem de malzemeden tasarruf etmemizi sağlar.).
- Çantanın astar kısmına cep, telefon gözü dikebilirsiniz.
- Dikim işlemini yapınız
- Astarı çantanın şekline ve ölçülerine göre işaretleyiniz.
- İşaretlediğiniz kısmı dikiniz.
- Astarı, çantanın lastik kısmına dikiniz.
Çanta Fermuarı Dikme İşlemi
- Çantanın ağız kısmını kapatmak için fermuar uzunluğu ve rengini belirleyiniz.
- Fermuarı çantanın sol ağız kısmına 0,5 cm’den yerleştirerek teyelleyiniz
- Fermuarı çantanın sağ ağız kısmına yerleştirip teyelleyiniz.
- Fermuarı uygun teknik ile dikiniz.
- Fermuarınızın rahat çalışıp çalışmadığını tekrar kontrol ediniz