Tunus İlmeği Nedir?
Uzun tığ ile yapılan bu örgüde gidiş sırasında her zincirden ilmek üretilir, dönüş sırasında bu ilmekler ikişer ikişer kapatılır. Gidiş ve dönüş sıraları hep işin yüzünden yapılır. Tığın ilmeklere batış şekline göre değişik dokuda örgüler oluşur.
RESİMLİ ANLATIMLI TUNUS İŞİ ÖRGÜ YAPILIŞI
İlk olarak tunuş işi yapmak için tek tığlar satılıyor. Onlarla örmek daha kolay. Normal şekilde zincir çekerek başlıyoruz. Alttaki fotoğrafta zincirin ön ve arkadan görünüşünü göreceksiniz.
İlk başlangıçta örneği kurarken zincirin arka kısmını kullanıyoruz. Tığın hemen yanındaki ilmeğe tığımızı batıp ip dolayıp çekiyoruz.
Sıra sonuna kadar aynı işlemi devam ettiriyoruz.
Sıra sonuna geldiğimizde ilmeklerimiz aşağıdaki gibi görünecektir.
1 zincir çekiyoruz.
Şimdi tığımıza iplik dolayalım ve iki ilmek geçelim.
Tığda tek ilmek kalana kadar aynı şekilde örmeye devam edelim.
Tunus işinde dönüş yapmıyoruz. Hep aynı yüzden ileri ve geri olarak örüyoruz. Bir önceki turda oluşan dikey ilmeklere tek tek batarak ilmek alıyoruz.
Pembe renkli ilmeklere batıp tığa ip dolayıp içinden geçiriyoruz.
Sıra sonuna gelene kadar aynı işlemi devam ettiriyoruz. Her bir dikey ilmekten yeniden ilmek çıkartıyoruz. Son sırada daha önce çektiğimiz 1 zincirin içinden batıp ilmek alarak bu sırayı bitirelim.
Bu şekilde artık tunus işi örgümüze devam edebiliriz. Tunus işinde renk değiştirme yapmak için geri örerken 2 ilmek kalınca duruyoruz.
Farklı bir renk ip alıp bu iki ilmeğin içinden geçiriyoruz
Her zamanki gibi dikey ilmeklerden ilmek çıkartarak örgümüze farklı bir renkle devam ediyoruz.
Tunuş işinde bitirme işlemi yapmak için ileri doğru örerken tığa iki ilmek birlikte alalım. Tığa tekrar ip dolayıp ikisinin içinden geçirelim.
Aynı işlemi sıra sonuna kadar uygulayalım.
Son ilmekte ipliği keselim ve bitirelim. Tunus işi hazır.