Yatak Örtüsü Yapımında Kullanılan İşlemeler
Yatak örtüsü yapımında çeşitli tekniklerde yatak örtüleri vardır. Bu işleme teknikleri yoğunluklu olarak kullanılmakla beraber diğer işleme çeşitleri de sıklıkla kullanılır. Günümüzde sıklıkla kullanılan, işleme teknikleri;
Kanaviçe Yatak Örtüsü
Kanaviçe işinin ilk yapılışı çok eski zamanlara dayanır. Kolayca yapılışı renkli ve gösterişli bir işleme oluşu nedeniyle daima tercih edilmiştir. Kanaviçe işinin yapıldığı kumaşa kanava ismi verilir. İlk zamanlar kanava ipek ve yünden yapılırdı. Şimdi ucuz ve kullanışlı olması yönünden kanavalar pamuk ipliklerinden dokunmaktadır.
Beyaz İş Yatak Örtüsü
Beyaz iplikle, beyaz kumaş üstüne işlenen işlemelere beyaz iş denir. Renkli işlemelerde yapılmaktadır. Beyaz iş, uzun süre saraylarda ve saray işi olarak kalmıştır. Bu işi yapan ustalar, saray ailesi ve saraydaki yüksek görevlilerin giyimlerini süslemişler ve beyaz işi olarak sanat haline getirmişlerdir.
Daha sonra halk arasında işlenmeye başlanmış ve benimsenerek halk arasında da yaygınlaştırılmıştır. İnce kumaş ve ipek ketenlere yapılmış son derece ince işleme örneklerine rastlanır. Yıkanmaya, ütülenmeye elverişli ve kullanışlı, pratik bir işlemedir.
Tel Kırma Yatak Örtüsü
Tel kırma değişik güzel bir işleme çeşididir. Kumaş kasnağa gerilerek çalışılır. İşleme yapılırken, tel makas kullanmadan kıvrılarak koparıldığı için bu ismi almıştır. Diğer bir adı da Bartın işidir. Tel kırma işi ilk zamanlar, çarşaf, kırlent, yastık örtüsü, bohça, karyola eteği, karyola örtüsü ve çeşitli örtüler üzerine işlenmekteydi. Desen için dantellerden örnek alınırdı, her birinin isimleri bulunur.
Örneğin; Sarhoş Sokağı, Kaymak tabağı (karyola örtüsünde fazlaca kullanılır),lale, bal yaprağı. Evliliğe aday her genç kız kendini bu işlemeleri yapmakla zorunlu hissederdi. Günümüzde bu düşünce şekli değişmiş, daha kolay işlemeler yapma yoluna gidilmiştir.
Maraş İşi Yatak Örtüsü
Maraş işi tek yüzlü bir işlemedir. Desenin altı, özel olarak hazırlanan karton ile kabartılıp, yedi kat sırma desen üzerinden atlatılarak kenarda iplik ile karşılıklı tutturulur. Aynı işlem yan yana uygulanarak işlenir. İşleme tekniği araç ve gereçleri diğer işlemelerden farklıdır.
Dantel Yatak Örtüsü
Dantel elbise, çamaşır, örtü vb. eşyalara süs olarak dikilen ve çeşitli ipliklerle değişik biçimde örülen seyrek dokumalardır.
Dantel genellikle kadınlar tarafından iğne, tığ ve mekikle örülen veya makinede dokunan zarif süsleme malzemesidir. Danteller kalitelerine veya kullanıldıkları yere göre keten, pamuk, yün suni veya sentetik ipek gibi ipliklerle örülebildikleri gibi, altın veya gümüş simlerle de yapılabilirler. İlk zamanlarda dokuma kumaşlar üzerinden iplik çekerek ajur veya tül gibi bir form üzerine iğne veya tığ ile dolgu yapılarak hazırlanan dantellerden sonra, düğümleme Arap Sebkası ve tenerif ortaya çıktı. Daha sonraları makinelerde çok mükemmel cinsleri
meydana getirildi.
Kurdele Nakışı Yatak Örtüsü
Kurdele nakışı, son günlerin en çok ilgi gören ve popüler olan uğraşılarının başında gelmektedir. Maharetli ellerin ürettiği birbirinden güzel, rengârenk, pırıl pırıl, ipek ya da organze kurdelelerle yapılan çiçek motifleri, iğnenin ve kurdelenin geçtiği her türlü zemine uygulanabilmektedir. Kurdele nakışı ile yapılan menekşeler, laleler, gelincikler, mineler üslendiği alanları sanki doğanın sihirli eli değmişçesine güzelleştirerek zenginleştirmektedir. Kurdele nakışının kullanım alanı çok geniştir. Kurdele nakışı ile masa-sehpa-yatak örtüleri, çantalar, tablolar, panolar da yapabilmektedir.
Ayrıca kurdele nakışı basit el nakışı ve boncuk süslemeleriyle farklı görünümler oluşturulmaktadır. Kısacası aklınızın, hayalinizin sınırları nereye kadar uzanıyorsa, bu nakışı kullanmakta o kadar özgürsünüz demektir. Çiçek motifleri katmak istediğiniz her yerde kurdele nakışını kullanabilir ve ortaya çıkan güzel sonuç ile insan ruhuna yaşama sevinci veren görüntüler oluşturabilirsiniz.
Kırkyama (Patchwork) Yatak Örtüsü
Eskiden üretimin azlığı nedeni ile, fakirlik ve yokluktan ailelerin çeşitli nedenlerle artan veya eskiyen kumaşları tekrar değerlendirmek suretiyle yaptıkları kumaş birleştirme tekniğine kırkyama denilmektedir. Günümüzde bir sanat dalı halini alan kırkyama tekniğinde çeşitli boyutlarda kumaşlarla bir kompozisyon kurularak birleştirilmekte ve sonuçta her ürün bir sanat eseri halini almaktadır.
Sanayi Tipi Yatak Örtüsü
Büyük ve küçük işletmelerde, çeyiz evlerinde bilgisayarlı makinelerle hazıra çalışılan örtülerdir. Seri imalat yapıldığından kullanılan malzemeler toptan alındığı için daha uygun fiyata gelmektedir. Genellikle karyola örtüleri pullarla, hazır harçlarla, tüllerle süslenir. Daha çok tül, organze, saten, tafta gibi parlak yüzeyli kumaşlar tercih edilir.