Yağlama maddelerinin üretimi; yeni gelişen sistemlere, titreşime, yüksek hıza, ağır yüke, darbeli çalışmaya, bulunduğu ortam koşullarına, yüksek hararete, soğuğa, rutubete, baz’a, asite vb. göre geliştirilip üretilmektedir.
Yuvarlak Örme Makinelerinde Yağlama Sistemleri
İki ana yağlama yöntemi vardır:
- Hidrodinamik yağlama
- Sınırlı yağlama
Hidrodinamik Yağlama Nedir?
Hidrodinamik yağlama, iki yüzeyin bir sıvı film tabakası ile birbirinden tamamen ayrıldığı zaman ortaya çıkar. Yağ film tabakası, parçaların birbirine temas etmeden hareket etmesini sağlayacak kadar kalındır. Yağlanmanın bu çeşidi, sürtünmenin minimum düzeyde oluşmasını sağlar. Hidrodinamik yağlama, yağlama işlemini basınç yardımıyla gerçekleştiren otomatik bir yağlama sistemidir.
Basınçlı Yağlayıcılar Nedir?
Makinelerin üretim hızına göre otomatik yağlanmasını sağlayan bölümdür.
Günümüzde basınçlı yağlayıcılar, yüksek performanslı ve yüksek hızda çalışan yuvarlak örgü makinelerinde yapılacak yağlamaya duyulan ihtiyaç sonucu geliştirilmiştir. Bu yağlayıcılar, geçmiş yıllardan beri süregelen damlatmalı ve püskürtmeli yağlayıcıların teknik bir gelişimidir.
Damlatmalı yağlayıcılar çabuk tıkandığından yağın işe yaramayacak şekilde aşağı sızabilmesine, gereksiz yağ kaybına sebebiyet vermektedir.
Basınçlı havayla çalışan püskürtmeli yağlayıcılar, yağ dumanı oluşturmaktadır. Bu durum, sağlık sorunlarına sebep olmakta ve makine için düşünülen yağın büyük bir kısmında hava yastıkları oluşturmaktadır. Bu hava yastıkları, makinenin yağlanacak yerlerinde çoğu zaman yağlanma işlemini engellemektedir. Ayrıca gerekli hava basıncının dikkate alınmaması, uzun vadede büyük bir maliyete yol açmaktadır.
Geliştirilen yağlayıcılar, saf ve basınçlı yağlayıcılardır. Sevk edilecek yağ miktarının tam olarak ayarlanmasına olanak sağlamaktadır. Bu yağlayıcılar, yüksek basıncı sayesinde yağı istenilen her yere ulaştırır. Yağ basıncı ayrıca kilit bölgelerinin temizlenmesini de sağlar.
Sınırlı Yağlama Nedir?
Sınırlı yağlama, hidrodinamik yağlamanın kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda söz konusudur. Makinenin üst kısmına konulan yağ kutusu vasıtası ile yağ, yukarıdan aşağıya akarak platinlerin ve çeliklerin yağlanmasını sağlamaktadır.
Makine Bakım ve Yağlama Takvimi
Yuvarlak örme makinelerinde bakım takvimi günlük, haftalık, aylık, 6 aylık, yıllık olmak üzere 5 zamana yayılmıştır. Örnek olarak yuvarlak örme makinesi için hazırlanmış bakım takvimi görülmektedir. Yuvarlak örme makinesinde yağlanacak bölümler şunlardır:
- Kovan ve kasnaklar
- Şanzıman
- Kumaş sarma tertibatı,
Bu bölümler, farklı firmalara ait makineler için farklı olabilmektedir. Bu nedenle her farklı makine için bakım takvimi yapılmaktadır.
- Kovan ve kasnaklar, genelde 4-6 haftada bir yağ ilave edilerek yağlanır.
- Şanzıman yağları, genelde 3–6 ay arasında değiştirilir.
- Kumaş sarma tertibatı, genelde 3-5 hafta arasında yağ ilave edilerek yağlanır.