YUVARLAK ÖRME MAKİNESİ TEKNİK ELEMANLARI

yuvarlak orme teknik
Tarafından | 23 Şubat 2016

Yuvarlak örme makinelerinde örme kumaşın oluşabilmesi için aşağıda sıralanmış olan mekanizmalara ve örme elemanlarına ihtiyaç vardır.

  1. Makine iskeleti (Gövde, şasi)
  2. Silindir plakası, 
  3. Kapak plakası, 
  4. Silindir kilitleri, 
  5. Silindir kilit plakası, 
  6. Kapak kilitleri, 
  7. Kapak kilit plakası, 
  8. Mekik, 
  9. İplik bobini, 
  10. Bobin cağlığı, 
  11. İplik kontrol ünitesi, 
  12. İplik dolaşmasını engelleyen kılavuz, 
  13. İplik gerginlik kontrol ünitesi, 
  14. İplik besleme ünitesi (Furnisör), 
  15. Yuvarlak örme kumaş,
  16. En açıcı sistem, 
  17. Kumaş çekme tertibatı, 
  18. Kumaş sarma silindiri.

A. Makine İskeleti

Yuvarlak örme makinelerinde makine gövdesi yekpare blok veya birleşik konstrüksiyon halinde yapılan ve bütün hareketli ve hareketsiz çalışan parçaları üzerinde taşıyan, çalışma esnasında makinenin hareketsiz durmasını ve sarsıntılardan etkilenmemesini sağlayan temel iskelet yapıdır. Yuvarlak örme makinelerinin şasi kısmı ikiye ayrılabilir. Bunlar:

Alt Şasi Kısmı: Ayaklar motor ve hareket verme şanzıman sistemi ile kumaş çekme aparatını üzerinde taşıyan gövde kısmıdır. Kumaş çekme mekanizması alt şasinin yarı yüksekliğine dizayn edilmiştir.

Üst Şasi Kısmı: Silindir iğne yatağı ile silindir taşıyıcı gövde ve kapak iğne yatağı ile silindir taşıyıcı gövde ve kapak iğne yatağı ile kapak iğnesi taşıyıcı diskinin oluşturduğu gövde üst kısmıdır. Yuvarlak örme makinelerinde iskelet dizayn edilirken şunlara dikkat edilmelidir; Eleman oluşan kumaşı rahat görebilmeli, Makine fazla yer kaplamamalıdır, Çalışma anındaki hareketlere rağmen, sarsıntısız ve dengeli bir halde durabilmeli ve oluşabilecek titreşimleri absorbe etmelidir.

B. Hareket Verme Ve İletme Mekanizmaları

Yuvarlak örme makinelerinde hareket verme mekanizmalarının asıl görevi, makine işletme güvenliğini ve üretilen kumaş kalitesinin yüksek olmasını sağlamaktır. O halde modern bir hareket verme mekanizmasından istenilen özellikler aşağıda genel olarak açıklanmıştır. Makinenin, frenlemeden sonra çalıştırıldığı zaman işletme hızına kesintisiz bir şekilde yükseltilmesi gerekir, Oluşabilecek bir kaza anında makinenin geciktirilmeden durdurulabilmesi gerekir, Makine devrinin ve örgünün kontrolü için elle çalışan hareket mekanizmasının olması gerekir, Otomatik seyir için dönme sayısının verilmesi gerekir, Bakım ve temizleme işlemi için devir sayısının verilmesi gerekir, Boşa çalıştırma ve silindir ile kapak iğne yataklarının dönüşünü senkronize eden mekanizmanın, silindir ve kapak iğne rayı arasında bulunması gerekir. Yuvarlak örme makinelerinde hareket verme ve iletme elemanları, artan devir sayıları ve sistem sayılarına paralel olarak oldukça büyük bir yüklemeye göre tasarlanırlar. Yuvarlak örme makineleri ya direk olarak elektrik motoruyla ya da ortak bir transmisyon teşkilatı ile hareket ettirilirler.

Her makine; makine çapı, sistem sayısı, makine inceliği,iplik ve örme kumaş özelliklerine göre makine farklı hızlarda ve yüklemelerde çalıştırılabildiğinden, motor gücüde makinenin bu özelliklerine göre değişmektedir. yuvarlak örme makinelerinde uygun güçteki elektrik motorundan alınan hareket, katış kasnak vasıtasıyla iletilirler. Ana milden de gerekli yerlere uygun dişliler ve şanzıman yardımı ile dağıtım yapılarak, iplik sevk organlarına- örücü üniteye-kumaş sarma ve çekme kısımlarına aktarılır. Bazı makine konstrüksiyonlarında ise aynı hareket kaynağından yararlanılarak toz üflemek için pervane donatımına, toz emme teşkilatına, hava ve yağlama teşkilatına da hareket verilebilmektedir. Özellikle pervane, toz emme ve yağlama teşkilatları ana motordan ayrı olarak, küçük özel motorlardan aldıkları hareket ile çalıştırılmaktadır.

C. İplik Cağlığı Ve İplik Sevk-Kontrol Elemanları

Yuvarlak örme makinelerinde örme işlemine katılan iplikler, bobinler halinde hazırlanır. Bu iplik bobinleri, ipliklerin düzgün bir şekilde örme bölgesine sevk edilmesi için cağlık adı verilen bir taşıyıcı üzerine yerleştirilmiştir. Yuvarlak örme makinelerinde cağlıklar eski tip makinelerde makinenin üst kısmına bağlı olarak dairesel bir şekilde yapılmıştır. Yeni tip makinelerde ise makineden bağımsız olarak ayrı bir parça halinde dizayn edilmiştir. Bugün daha çok yandan ve yerden besleme tipi cağlıklar tercih edilmektedir. Bu durum ise yer tasarrufu sağlar. Büyük bobin kullanabilme imkanını artırır, iplik rezerve kontrolünün rahat bir şekilde yapılmasını sağlar, daha rahat ve güvenilir çalışılabilmesi bakımından ve yüksek sistemli makinelere çok uygun olması v.b. sebeplerden dolayı yandan cağlık sisteminin kullanımı artmıştır. Buna ilave olarak son yıllarda cağlıklar kapalı bir fanus içine alınmıştır. Fanusun içinde özel bir klima tertibatı vardır ve iplikler buradan borulara iletilir. Böylece ipliğin tozlanması önlenmiş olmakta ve iplik dış ortam kliması ile ilişkili olmadığından neme doymuş olarak ve en sağlam halinde bulunacaktır. Cağlıktaki bobin üzerinden sağılan iplikler, örme iğnelerine gelinceye kadar şu kısımlar üzerinden sevk edilirler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir