FERMUAR NEDİR & ÇEŞİTLERİ

fermuar ilk
Tarafından | 3 Ocak 2017

Fermuar Nedir

Fermuar, dişlerin üzerine dizili bulunduğu iki Şeritle bu dişleri kavrayarak hareket edebilen bir parçadan (elciklerden) oluşur. Elcikler çekildiğinde iki Şeridi birbirine birleştirir ve üzerindeki dişlerin kenetlenmesini sağlar, ters yöne çekildiğinde onları ayırır. Giysilerin açık uçlarını birleştirmede kullanılan bu düzeneğe fermuar denir.

1850 yılından itibaren dünyanın çeşitli yerlerinde birbirinden bağımsız mucitler tarafından fermuarın öncülleri icât edildi. 1851 yılında Birleşik Amerikalı mucit ve sanayici Elias Howe, kendi kendine aralıksız kapanabilen bir kumaş kilit geliştirdi. Fakat Howe’un icâdı, pek ilgi görmedi.

1891 yılında bir başka ABD’li mucit, Whitcomb Judson Howe’unkinden daha basit bir yöntem buldu. Judson, 1892 ve 1893’te “casp locker” ismini vererek fikrinin patentini aldı. Bu fikir ilk olarak ayakkabı bağlama işinin kolaylaştırılması amacıyla geliştirilmişti. Judson’un fikri, Gideon Sundback tarafından geliştirilerek 1913’te bugünkü modern fermuarın atası icat edildi. 1918 yılına kadar yalnızca kovboy çizmelerinde kullanıldı.

Fermuar ile ilgili ilk patent 1917 yılında Gideo Sounback tarafından alınmıştır. B.F.Goodrich bu patenti geliştirmiştir. 1930‟lu yıllarda ilk önce çocuk elbiselerinde kullanılmıştır. Fermuar, 90 yıldır hayatımızda yer almıştır. “Cırt‟ veya “velcro‟ denilen farklı birleştirme teknikleri fermuarın yerini tutamamıştır.

fermuar cesitleri

Fermuar Çeşitleri

Fermuarları aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:

  1. Metal Dişli Fermuarlar: Bu fermuarlar; spor giysilerde, erkek pantolonlarında, kot pantolonlarda, kot eteklerde vb. giysilerin üretimlerde kullanılır.
  2. Kemik Dişli Fermuarlar: Genellikle mont, kaban, yağmurluk, eşofman gibi giysilerin üretiminde kullanılır.
  3. Naylon Dişli Fermuarlar: Çocuk ve kadın giyiminde; etek, elbise, pantolon ve bluz gibi giysilerin üretiminde kullanılır.
  4. Özel Fermuarlar: Bunlar, Şeffaf dokuma ve gizli fermuarlardır. Bu fermuarların üretim teknolojisi farklı olduğu gibi dikimi de farklıdır. Özel bir ayakla, giysiye tersten dikilir.

FERMUAR NEDİR & ÇEŞİTLERİ” için 1 görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir