FLOŞ (VİSKOZ) İPLİK

floş iplik
Tarafından | 26 Kasım 2016

Rejenere selüloz elyafından filament halde elde edilen ipliklere Floş/Flush (rayon), ştapel haldeki elyaftan elde edilen ipliklere de viskon iplikler denir. Filament haldeki ipliklerde (floş) görünüm, tuşe ve parlaklık gibi özellikler ipeğe benzer, yumuşak ve dökümlüdürler. Statik elektriklenme ve piling açısından sorun yaratmazlar.

Ştapel haldeki elyaflardan yapılan iplikler (viskon) ise büyük oranda pamuğa benzer nem çeker özellik gösterir. Sağlamlığı filament iplikten daha azdır. Bunun dışında özellikle birbirine benzer çeşitli bitim işlemleriyle özellikleri daha da iyileştirilebilir. Filament veya ştapel haldeki floş-viskon iplikler dokuma ve örme kumaşlarda çok geniş bir kullanıma sahiptir. İnce dökümlü ve fantezi kumaşlar elde edilebilir, iplik özelliklerinin çoğunu aynı şekilde gösterirler.

Viskon kumaşlar boya baskı gibi işlemlere de elverişlidirler.

Floş Kumaş e1505466899311

%94 FLOŞ %6 ELASTANE Kumaş Örneği

Viskon (floş) kumaşlar çok geniş kullanıma sahiptirler. Başta ev tekstili olmak üzere hazır giyim ve endüstriyel alanlarda kullanılır. Özellikle şık ve dökümlü fantazi kıyafetlerin yapımında kullanımları yaygındır. Ayrıca üst giyimde astar olarak da kullanılır.

Viskoz/Modal Lifi Selüloz ham maddesinden elde edilir ve öncelikle saflaştırma işlemi uygulanır. Viskoz, devamlı (flament) lif halinde elde edildikten sonra floş adı verilen iplik olarak üretilir.

Viskon ipek taklidi kumaşların dokunmasında kullanılır. Yünlü kumaşlarda efekt ipliği olarak ucuz kumaş yapımında kullanılır. Viskozun kesilmiş haline ‘’viskon’’ denir. Kimyasal özellikleri pamuğa benzer. Pürüzsüz bir yüzeyi vardır. Viskoz kendi ağırlığının %35’i kadar nem çekebilir. Çok buruşur. Kuru halde pamuk kadar dayanıklı olmasına rağmen ıslandığında %40 oranında dayanıklılığını yitirir.

Haşerelere karşı dayanıklılığı düşüktür, kalıcı lekeler oluşabilir (sandık lekesi).Serin tutar. İç-dış giyimde, döşemelik kumaşlarda, astarlık ve perdelik kumaşlarda kullanılır.

FLOŞ (VİSKOZ) İPLİK” için 3 görüş

  1. Abdurrahman

    Bu iplerden ne yapılıyor yazma yapılıyor mu bi de fiyatı ne kadar dır ??

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Abdurrahman bey,
      Bu iplikler genelde örme kumaşlara kullanılıyor, jakarlı kumaşlarda farklı desenler elde ediliyor ve ayrıca tülbent, yazma gibi dokuma ürünler de yapılıyor.
      Fiyatlar için internette araştırma yapınız.

      Yanıtla
  2. Resul Erkol

    120 denyo filoş ipliğini davlumbaza ve levente sarılırken bu ikisinin altıma 3m boyunda 90cm eninde 10cm derinliğin de su havuzu yaptik bu havuzun 60 derece sıcak su buharlaşıyor bu buhar ipliği yumuşatıyor bu net kuruduğu zaman bu yumuşakligi sert yapıyor biz bu yumuşakligi uzun süre boyunca kalmasını istiyoruz bunun icin ne yapmalıyız suyun içine ne koymalıyız⁩

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir