Bir turda harcanan iplik uzunluğu şu yöntemlerle ölçülebilir.
- Bu amaçlı cihazlarla ölçülür.
- Kumaş üzerinde 50 ilmek sayılır, işaretlenir, sökülür ve bu 50 ilmeği meydana getiren iplik uzunluğu ölçülür. 50 ilmek, yani 50 iğne makinadaki tüm iğne adedine orantılanarak, makinadaki tüm iğne adedinin 1 turda harcayacağı iplik uzunluğu bu orantı ile hesaplanır.
- İplik çağlığı üzerinde veya mekiklerden önceki ipliklerden birisinde ipliğin üzerinde 50 cm uzunluğunda bir bölüm fosforlu kalemle boyanır. Makine çalıştırılıp, bu boyalı ipliğin örülmesinden sonra, boyalı iplikten kaç ilmek örüldüğü sayılır. Bu ilmek adedi, yani iğne adedi, yukarıdaki gibi makinadaki tüm iğne adedine orantılanarak, makinadaki tüm iğne adedinin 1 turda harcayacağı iplik uzunluğu bu orantı ile hesaplanır.
Örme Kumaşın kaç feinda örüldüğünü bulmak gelecekten oldukça zordur. 1 inchteki ilmek sayısı fein’ı vermez çünkü ilmekler elastandır, enine ve boyuna doğru uzar, çeker, esnerler. bence fein ı bulmanın en güzel yolu kumaşınızdan 100 ilmek sayıp uzunluğunu metre ile ölçüp mm olarak ilmek boyunu ve iplik numarasını hesaplamak ve bu numara iplik ve ilmek boyuyla kumaş örüp karşılaştırmak, gramaj almak, 1 cm deki ilmek sayısını karşılaştırmak.
Tabi kumaş boya-bitim işlemlerine tabi ise bulmak dahada zorlaşacaktır, burada daha önceki tecrübelerle karşılaştırmaktan fazla bir metod olduğunu bilmiyorum. Eğer kumaş tüp ise kumaş enide önemli bir parametredir.
Örneğin 30 pus 26fein bir makinada 2448 iğne var ise 30” 28fein bir makinada2640 iğne vardır. örneğin aynı feinda 3mm ilmek boyuyla kumaş örüldüğünde 1 turda 26 feinda 2448x3=7344mm , 28feinda 2640×3=7920mm iplik harcanacaktır. yani kumaşta en boyunca 192 (2640-2448=192) iğne fazla örgü yapacağı için kumaş eni 28 feinda daha fazla olacaktır.
Özet olarak kumaş ham ve tüp halindeyse fein hesaplamak cok daha kolay olur ve %90 şaşmayacaktır.