Boyar Maddenin Belirlenmesi
Hedef renk için arşivden bulunan yakın renklerin reçeteleri ile spektrofotometreden belirlenen reçeteler göz önünde bulundurularak bu renk için seçilmiş boyar maddelerle tahminî reçete oluşturulur.
Tahminî reçete bir veya birden fazla oluşturulabilir. Tahminî reçete oluşumunda elimizdeki boyar maddelerin renk derinliklerini ve nüanslarını iyi bilmek, doğru reçete oluşturmada önemli rol oynar. Bildiğiniz gibi boyar maddelerin değişik nüanslarda çeşitleri vardır. Bundan dolayı oluşturulacak reçetedeki boyar maddelerin nüanslarına dikkat edilerek boyar madde seçimi yapılmalı, reçete oluşturulmalıdır. Oluşturulan tahminî reçeteler aşağıdaki tabloya düzenli bir şekilde yazılır.
Yukarıda tabloya göre reçeteleri oluşturmamız, boyama grafiğine göre boyar madde ve kimyasal maddelerin boyama kaplarına konulması esnasında düzenli çalışmamızı sağlar. Böylece boyar madde ve kimyasal maddeler, numara sırasına göre boyama kaplarına konularak oluşabilecek karışıklığın önüne geçilmiş olur.
Kimyasal Maddelerin Belirlenmesi
Boyamada kullanılan kimyasallar; boyama yöntemine, kullanılan boyar maddenin cinsine ve tekstil materyalinin çeşidine göre farklılıklar gösterir. Kimyasal maddeleri düzgün ve doğru tayin etmek oldukça önemlidir. Boyar madde üretici firmaları, boyama esnasında kullanılacak kimyasal madde miktarlarını işletmeye tavsiye olarak sunar. Ancak zamanla işletmeler kendi çalışma şartlarına göre bu miktarları değiştirebilir.
Boyama esnasında kullanılan bazı kimyasal maddelerin miktarları sabit iken bazı kimyasal madde miktarları boyar maddenin renk şiddetine göre belirlenmektedir. Pamuklu materyallerin reaktif boyar maddelerle boyanmasında tuz ve soda miktarları reçetedeki boyar maddelerin renk şiddetine göre belirlenmektedir