Deri, hayvanlardan yüzüldüğü andan itibaren ısı ve mikro organizmaların etkisiyle, kokmaması ve bozulmasının engellenmesi amacıyla; tuzlama kurutma veya her ikisinin karışımı bir ön işlemden geçirilmelidir. Kullanılacağı alana göre istif ve ayrım yapılmalıdır.
Ham deri depolarındaki diğer ağırlıkların, kalite ve türlerine göre sınıflandırılması, mamul hale gelebilmesi için, bir seri işlemden geçirilir. Bu işlemler başlıca; hazırlanma, sepile ve bitirme işlemleridir.
Hazırlama İşlemleri
Tabakhaneye gelen deriler dolap, pervane veya havuzlar içerisinde, kimyasal maddeler ile işlem görür. Bunun sonucunda derilerden yağ ve kıllar ayrışır. Ayrışan yağ ve kıllar temizlenir. Daha sonra bol su ile yıkanır.
Sepileme (Debagat) İşlemleri
Deriyi bozulmaya karşı dayanaklı ve kullanılabilir hale getirmek için ,sepi maddelerinin deri içine emdirilmesine sepileme denir. Sepileme işlemlerinden geçen deriler; eğilip – bükülme, elastikiyet, kokuşmaması gibi karakteristik özellikler kazanılır.
Sepileme işlemi dört grupta toplanır
- Organik sepi, ·
- Madensel sepi,
- Sentetik sepi
- Karışık sepi adını alır.
Bitirme İşlemi
Kurutulan deriler homojen bir nem dağılımına getirilir. İskefe makinesinde açılır, yumuşatılır. Gerekiyorsa sırçanı zımparalanır. Yüzey örtücü boyalar tatbik edilir, cila yapılır.
Sepilen deriyi işlenebilir durumuna getirinceye kadar yapılan işlemlerin tümüne bitirme (finisaj) işlemi denir. Bitirme işlemi derinin çeşidine ve kullanılacak yere göre farklılıklar gösterir. Daha sonra deriler kalitelerine göre ayrılır ve ölçümleri yapılarak satışa hazırlanır.