“Halı terimlerini tanımak, halı perakendecisi ve döşemecisi ile etkin bir şekilde anlaşmanızı sağladığı gibi aynı zamanda en güvenilir halı tercihlerini de yapabilmenize olanak verir.”
Halı ve Kilim Birliği (CRI) tarafından oluşturulan ve müşterilere halı seçimleri ve uygulamaları konusunda çok daha bilinçli davranmalarını sağlayacak bir takım basit teknik terimler mevcuttur. Bu halı terimlerini tanımak, halı perakendecisi ve döşemecisi ile etkin bir şekilde anlaşmanızı sağladığı gibi aynı zamanda en güvenilir halı tercihlerini de yapabilmenize olanak verir.
Antimikrobik: Bakteri, mantar ve küf gibi maddelerin üremesini azaltmak için halı üzerinde kimyasal işlem uygulanmıştır.
Antistatik: Elektrostatik yükü, İnsan duyarlılığına ulaşmadan dağıtan halı sistemi.
İkinci Taban: Halıya ekstra sağlamlık ve kalınlık sağlamak üzere halının arka kısmına eklenen köpük, plastik, ürethan ya da PVC gibi dolgu malzemeleridir.
Ortalama Hav Ağırlığı: Havın, alan başına kapladığı kütledir.
Taban: Halının arka kısmını oluşturan kumaş ya da ipliklerdir.
TAFTING HALILARDAKİ TERİMLER
Birincil Destekleme: İpliğin tufting iğneleri ile geçirildiği dokuma ya da dokuma olmayan kumaşlardır.
İkincil Destekleme: Boyutsal istikrarı arttırmak ve sağlamlaştırmak için halının arkasına eklenen kumaştır.
Berber Bukle: Yün, naylon ya da olefin gibi kalın iplikler ile kümelenen loop pile halılardır. Genellikle, kontrast yaratan rastgele renk noktalarından oluşan bu halı çeşidi rahatlatıcı bir yüzeye sahiptir. Bununla beraber resmi olmayan, rahat bir görüntü yaratır. Günümüzde bu terim, çok katmanlı loop halı stillerini ifade etmek üzere kullanılmaktadır.
Kenar Şeridi: Halı kenarına, kenarları korumak, güçlendirmek ya da süslemek için dikilen bir bant ya da şerittir.
Duvardan Duvara Halı: 6 fitten daha fazla geniş üretilen halılar için kullanılan bir terimdir. Duvardan duvara halılar genellikle 12 fit genişliktedir ancak bazen 13 ya da 15 fit genişliğinde de bulunabilirler.
Halı Yapısı/Konstrüksüyon: Tufted ya da dokuma gibi, halının üretim methodu, iplik ve dolgu malzemelerinin teknik özelliklere uygun bir şekilde son düzenlemesidir.
Altlık: Üzerinde yüründüğünde halının yeterli yumuşalık ve desteğe sahip olmasını sağlamak üzere halı altında kullanılan herhangi bir malzemedir. Altlık, halının yalıtım özelliklerini arttırarak aynı zamanda kullanım ömrünü de uzatmaktadır. Bazı durumlarda, altlık halıya üretim esnasında eklenmektedir.
Delaminasyon: İkincil destekleme ya da altlığın, birincil desteklemeden ayrılma işlemidir.
Yoğunluk: Halı yapımında kullanılmış olan iplik miktarını ve tuftların birbirine yakınlığını ifade etmektedir. Genel olarak, iplik kullanımı ne kadar yoğunsa, halıdan sağlanacak performans da o kadar iyi olur.
Boyut Stabilitesi: Halının kendi orjinal ölçüsünü ve şeklini koruyabilme kabiliyetidir. Örneğin ikincil destekleme, halıya boyutsal istikrar sağlayan bir işlemdir.
Halı Sıklığı: İki iğne deliği arasındaki mesafenin santimetre cinsinden ölçüsüdür.
Kesik Havlı Halı: İlmikler kesilerek münferit iplik kümeleri oluşturulur. Günümüzün en popüler üretim tekniklerinden biri olan kesik havlı halı, dayanıklılığını yapımda kullanılan ipliğin cinsi, kümelerin yoğunluğu ve düğüm miktarı gibi etmenlerle edinir. Bu yöntem ile üretilen halılar:
Velur: Düz ve katmanlı yüzeyi ile resmi bir hava oluşturmaktadır.
Saksoni: Bir diğer düz halı çeşididir. Ancak bu halıda, iplik kümeleri çok daha fazla düğüme sahiptir. Bu sayede ipliğin kenarları daha belirgin bir hal alarak daha az resmi bir görüntü yaratır. Bu şekilde ayak izlerini de azaltmış olmaktadır.
Frize: Bu halı da ise, iplikler çok düğümlü olduklarından dolayı bukleli bir yüzeye sahiptir. Resmi olmayan bir görüntüye sahip olan bu halı, aynı zamanda ayak ve elektrik süpürgesi izlerini en aza indirir.
Bukle Halı: Aynı uzunluktaki ilmikler, resmi olmayan bir görüntü oluştururlar. Bu halı, yoğun trafiğe maruz kalan alanlarda genellikle uzun süre dayanabilmektedir.
Seviyeli Bukle Halı: Bu halıda genellikle iki ya da üç farklı ilmik boyu bulunur. Bu farklı ilmik boyları hem desen efektleri yaratır hem de halının uzun ömürlü olmasını sağlar.
Rölyef Halı: Kesik ve düğümlü ipliklerin birleşiminden oluşan bu halılar, birbirinden farklı pek çok çeşit yüzey dokusu sağlar.