Denim Kumaşlarda Taş Yıkama işlemi
Günümüzde önemli bir yeri olan denim kumaşların yıkaması bir bitim işlemi olarak karşımıza çıkar. Bu işlem hazır hale gelmiş olan denim (kot) materyallerin (Blue-Jean) farklı görünüm vermek amacı ile yapılan bir yaş bitim terbiye işlemidir.
Bugün yıkama bölümüne gelen materyalin cinsine göre yıkama işlemi uygulanır. Denim materyali yıkanmadan önce efekt vermek amacıyla rodeo ve zımpara işlemlerinden geçebilir. Bu işlemler denim kumaşlara yıkama ile verilen efektin dışında materyalin yüzeyinin zımparalanarak eskimiş bir efekt verilmesi, yani materyalin askılara yerleştirerek belli bölgelerine kum püskürtülmesi ile yapılan bölgesel soldurma işlemidir.
Pomza Taşı ile Yıkama
Pomza taşı adı verilen doğal taşlarla yapılan yıkama şeklidir. Pomza taşı Kırşehir ve çevresinde bulunur denim kumaşların yıkama işleminde çok kullanılan bir malzemedir.
Materyalin inceliğine ve kalınlığına veya istenen efektin azlığına ve çokluğuna göre değişik boyutlarda taşlar kullanılır. Burada önemli olan ürünün taşlara ve fiziki sürtünmelere dayanıklı olmasıdır. Fakat son yıllarda konfeksiyon ürünlerinde istenen yüksek dayanıklılık nedeni ile yıkama işlemleri içine kimyasallar da girmeye başlamıştır. Enzim ve perlit en önemlilerindendir. Taşla beraber enzim kullanılarak daha kısa sürede belirgin bir efekte ulaşılarak materyale zarar vermeden yıkama işlemi gerçekleştirilir. Ayrıca çok hassas kumaşlarda taş yerine perlit kullanılmaktadır. Ama taşın verdiği efekti sağlamaz. Taş yıkama işleminden sonra durulama, istenirse ağartma ve yumuşatma işlemleri uygulanır.
Yıkama işleminin amacı kumaşın tutumunu ve rengini değiştirmektir. Bu amaçla aşağıdaki işlemler uygulanır.Önce materyali haşıl sökme enzimi, dispergatör ve ıslatıcı ile 60 °C de minimum 15min muamele edilir, durulanır. Bu şekilde ön yıkama bittikten sonra taş yıkamaya başlanır. Su alındıktan sonra sıcaklığını 60 °C ye getirilir. Pomza taşı ve taş enzimi ilave edildikten sonra ortalama 30 min. muamele edilir. Zaman istenen özelliğe göre değişebilir. (pH 7-8 arasıdır.) işlem bittikten sonra materyal üzerindeki ve makine içindeki taş temizlenir ve durulama yapılır. Materyalde tam bir ağartma istenirse bu işlem sonunda hipoklorit ile ağartılır. Bölgesel ağartma istenirse materyal yıkandıktan sonra kurutulur sonra da kimyasal işlem bölümüne gönderilir ve potasyum permanganat ile bölgesel ağartma yapılır.