HAZIR GİYİMDE KULLANILAN BAŞLICA İPLİK ÇEŞİTLERİ

dikis iplikleri
Tarafından | 23 Aralık 2021

Dikiş İpliği; Kumaş parçalarını birleştirmek amacıyla kullanılan işlenmiş lif topluluğudur. Dikiş ipliğinin birçok renk ve çeşitleri vardır. Dikiş ipliği hazır giyim piyasasında performansını belirtmek için “dikim özelliği tabiri” şeklinde kullanır.


İyi bir dikim özelliğine sahip iplik özellikleri: dayanıklılık, esneklik, uygun renk, sürtünmeye karşı direnç, çekme yapmaması, haslık değerlerinin (renk, ütü, sürtünme, ışık, su gibi) yüksek olması, düzgün yüzey, yumuşaklık, ısıya dayanıklılık, büküm ve büküm dengesi, kimyasal işlemlere dayanıklılıktır. Dikiş ipliğinden beklenen en önemli özellikler dayanıklılık ve esnekliktir.

dikis ipligi katalogu

Dikiş ipliği seçilirken kumaşa, modele dikkat edilir ve kullanım yeri dikkate alınır. Örneğin, ince kumaşlara ince iplik, kalın kumaşlara kalın dayanıklı iplikler kullanılmalıdır. Kürk ya da deri gibi kumaşlar dikilecekse sıradan dikiş iplikleri kullanılmaz. Kullanım yerine göre örneğin, sağlam olması istenen yerlere (yan dikiş, ağ dikişi vb.) daha dayanıklı iplikler kullanılmalıdır. Eğer süs amaçlı kullanılacaksa örneğin, nakış için nakış ipliği, elde yapılan işlemler için ona uygun iplikler seçilmelidir. Dikiş ipliği kumaşa uygun seçilmezse istenmeyen durumlar ortaya çıkar. Örneğin; ince kumaşa kalın iplik kullanıldığı takdirde büzülmeler, ipliğin kumaşı fazla delmesi gibi sorunlar yaşanır. Aynı şekilde kalın kumaşa ince ip kullanıldığında sürtünmeden dolayı iplik hemen kopar ve kumaşı kesme sorunları yaşanır.

iplik cesitleri 1

Dikiş ipliği kataloğu, işletmelerin ürettikleri dikiş ipliklerini tanıtma ve satışa sunmak amacıyla iplik numara ve rengine göre düzenledikleri listedir.

  • Kaliteli Pamuk İpliği: Günlük kullanım için uygundur.
  • Çok Amaçlı Polyester İplik: En yaygın kullanılan dikiş ipliği olup esnek ve kaliteli olanı her türlü dikim işlemlerinde kullanılır
  • Nakış İplikleri: Dekoratif dikiş ve süslemek amacıyla kullanılır. Yapay ipek (viskoz), simli ip vs
  • Muline Nakış İpliği: El dikişi ve nakışlarında kullanılan bu ipler genelde küçük çileler halinde satılmaktadır. Altı ipliğin hafif bükülmesiyle oluşan bu ipler ince işler için katına ayrılmaktadır.
  • Teyel – Overlok İplikleri: Büyük makaralara sarılan bu ipler daha çok overlok yapılırken kullanılır. Piyasa adı muss ipliğidir. Daha çok overlok ve recme makinalarında kullanılır.
  • Monoflament İplikler: Naylondan yapılır. Bu iplere şeffaf renginden dolayı hayalet iplik de denilmektedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir