(PAN.) AKRİLİK LİFİ ÖZELLİKLERİ

Akrilik Elyaf
Tarafından | 27 Şubat 2016

Akrilik, keskin bir kokuya sahip, renksiz olan ve akroliğin oksitlenmesi ile oluşan bir asit türüdür. Bu tür asidin ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılmasıyla ortaya çıkan polimerler de ‘akrilik‘ olarak adlandırılır. Kimyada akriliğin formülü ise CH2=CH COOH’dür.

Akrilik, polimerlerin üretimi için başlangıç maddesi özelliğini taşır.

Tekstilde kullanılan yapay elyaflar içinde yüne en çok benzeyenidir.  ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) ve BISFA (Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar akrilik elyaf olarak adlandırılırlar. Dünya’nın artan yün ihtiyacı ile yüne benzeyen ve yünün özelliklerine sahip yapay lif geliştirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda bulunmuştur.

İlk Akrilik elyaf 1940’lı yıllarda Amerika’da Du Pont firması tarafından laboratuvarda geliştirilmeye başlanmış, 1945’te pilot tesiste üretilmiş, 1950’den itibaren de ORLON patent adıyla piyasaya sürülmüştür. Önceleri % 100 akrilonitrilin polimerizasyonu ile homopolimer olarak üretilen Orlon, sert ve kırılgan ve boyanması zor olduğu için, ikinci bir monomer ilavesiyle kopolimere dönüştürülmüş ve özellikleri tekstilde kullanıma uygun hale getirilmiştir.

Akrilonitril ile komonomerin polimerizasyonundan oluşan akrilik elyaf yaş ve kuru çekim sistemleriyle üretilmektedir. Akrilik % 100 olarak kullanılabildiği gibi, diğer ham maddeler ile karıştırılarak melanj kullanıma da uygundur.

Akrilik elyaf kumas

Günümüzde, oldukça gelişen modern endüstrinin birçok alanında vazgeçilmez bir ham madde özelliğini taşıyan akrilik, birçok ürünün ve farklı bileşiğin üretilmesinde sıkça kullanılmakta olan bir maddedir. Buna neden olan etken ise, akrilik ham maddesinin kimyasal özellikleri ve maliyetidir. Diğer bir adı Propenik asit olan akrilik asit, organik bir yapıda bulunur. Aynı zamanda bu madde, nitel katalizörle karbon monoksit ve de asetilen kullanılmasıyla elde edilmektedir. Bunun dışında akrilik asit üretimi için çeşitli yollar daha bulunur. Bu yollardan bir tanesi, bazı bileşiklerin hidroliz edilmesidir. Bu sayede de akrilik asit üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Akrilik, polimer yapılı ve hijyenik bir maddedir. Akriliğin bu özellikleri, bu maddeyi temizlik endüstrisinde kullanılan bir madde yapmıştır. Özellikle banyo, ev ve mutfak endüstrisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında laboratuar, ecza ve gıda deposu için oldukça elverişli maddedir.

Akrilik Kumaş Nedir?

Akrilik Kumaş, yüne çok yakın özelliklere sahiptir. Ayrıca pamuğa da yani pamuklu kumaşa da çok benzer. Akrilik kumaştan yapılan bir ürüne dokunduğunuzda veya baktığınızda size yünden veya pamuktan yapılmış hissi verir. Kolayca yıkanabilir ve leke tutma oranı oldukça azdır. Aynı zamanda akrilik kumaşlar şeklini uzun süre koruma özelliğine de sahiptirler. Güve gibi çeşitli haşereler, bu tür kumaşa pek uğramazlar. Her türden rengi oldukça iyi bir şekilde tutma özelliğine de sahip olan akrilik kumaşlar, güneş ışığına, olumsuz hava şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır.

Akrilik Sağlıklı mıdır?

Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve  gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.Vücut ile uzun süre temasında rahatsızlık verip kaşındırma yanma ve terletme yapabilir. Bu nedenle akrilik karışımlı kumaşların iç yüzünde genellikle doğal lifler kullanılması tavsiye edilir.

acr e1495108007690

Bosilun elyaf üstleri, akrilik elyaf tops

 Akrilik ve Akrilik Elyafın Özellikleri

  • Yün ve pamuklu tuşesi ve görünümü verilebilme kolaylığı,
  • Kolayca yıkanabilme ve şeklini koruma,
  • Güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık,
  • Mükemmel haslıkta parlak renklere boyanabilme,
  • Güneş ışığına karşı yüksek haslık ve dayanıklılık
  • Görünüm ve tuşe olarak yüne benzeyen doğallık ve sıcaklık hissi.
  • Akrilik elyafı esnemez..

Akrilik Elyafın Kullanım Alanları

  • Giyim: Süveterler, çoraplar, peluş, yuvarlak örgü, spor giyim ve çocuk giyimi,
  • Ev Tekstili: Halı, battaniye, kilim, döşemelik, kadife kumaşlar ve dolgu kumaşlar,
  • Dış mekan kullanımı: Araba tavanları, tekne örtüleri, branda, dış mekan mobilyaları,
  • Endüstriyel kullanım alanları: Toz filtresi, inşaat yapımında güçlendirici dolgu malzemesi, araba aküleri.

(PAN.) AKRİLİK LİFİ ÖZELLİKLERİ” için 3 görüş

  1. Mete HAN

    Akrilik lifleri doğada bulunmayan petrol türevlerinden yapılmış elyaflardır.
    Bu tarz kumaşlar ve diğer ürünler uzun vadede doğaya zarar verebilmektedir.

    Yanıtla
  2. Melek

    Akrilik üretiminde dünyanın en büyükleri arasında Türk markası olan Aksa Akrilik var.
    Bu ülkemizin gururudur..

    Yanıtla
  3. cooLmax

    Geleceğimiz için akrilik ve petrol türevi ürünleri tercih etmemeliyiz…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir