ANTİALERJİK VE ANTİBAKTERİYEL HALILAR

antibakteriyel hali
Tarafından | 21 Ocak 2020

Antibakteriyel ve antialerjik kavramları, artan alerji hastalıkları ve insanların özellikle çocuklarının sağlığına özen göstermesi sebebiyle daha fazla gündeme gelmeye başlamıştır. Özellikle satış amaçlı olarak ürünlerle birlikte adı çok anılan bu terimleri halı için açıklamaya çalışacağız.

ANTİ-BAKTERİYEL HALI NEDİR?

Antibakteriyel kelimesi, bakterilerin yaşamasını durduran veya üremesini önleyen kimyasal madde anlamında kullanılmaktadır. Tıpta sıkça kullanılan kelimelerden biridir.

Antibakteriyel Halı ; mikroorganizma oluşumunu engelleyen akrilik emülsiyon esaslı özel kimyasalların ürünün üretiminden sonra, ürünün yüzeyine püskürtülmesi ya da enjekte edilmesi ile sağlanır. Bu kalıcı uygulama sayesinde bakteri ve mikroorganizmaların uzun süre üründen uzak tutulmasını sağlar. Yani bu özellik ürünün imal edildiği malzeme ile ilgili olmayıp sonradan da kazandırılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, antibakteriyel özelliği sağlayan kimyasallar en fazla 6-7 yıkama boyunca kalıcılığını koruyacaktır. Deterjan ve kimyasallarla halılar yıkandıkça antibakteriyel özelliği azalacaktır.

  • 60 ‘C nin üstünde yıkanabilen halılar, yüksek sıcaklıktan dolayı bakteriler yaşamayacağı için antibakteriyel özelliğe sahip olurlar.
  • Halı türleri arasında sadece bambu halılar doğal olarak antibakteriyeldir. Herhangi bir kimyasal uygulama yapılmasına gerek yoktur.

antibak hali1

ANTİ-ALERJİK HALI NEDİR?

Antialerjik, kelime anlamı olarak alerjiye neden olmayan anlamındadır.

Antialerjik Halı; bu özellik tamamen ürünün ham maddesi ve bu maddenin toz tutabilme gücü ile ilgilidir. Bugüne kadar tespit edilebilmiş alerjik hastalıklara neden olan mikroorganizmalar uygun sıcaklık ve nem koşulları oluşması durumunda, neredeyse tüm ortamlarda türeyip yaşamlarını sürdürebilirler. Örnek olarak İngiltere`deki evlerde tozdaki maytların (astım taşıyıcıları) yaşayıp büyüdüğü en önemli yer yataklardır.

Antialerjik ürünler alerji yapıcıları ürünün bünyesinde tutar ve tekrar havaya karışmalarını büyük ölçüde önler. Sert zeminler yüzeydeki alerji yapıcıların havanın hareketi sayesinde tekrar havaya karışmasını sağlar. (Örneğin zeminde özellikle kaliteli elyafa sahip bir yün halı kullanmanız durumunda yün alerji yapıcıları bünyesinde tutacak ve havaya karışmasını önleyecektir.

Oysa zeminde parke,ahşap ya da PVC yer kaplamaları kullanmanız durumunda alerji yapıcıların havanın hareketi sayesinde tekrar havaya karışmasını sağlar.Bu durum astım hastaları, ev akarlarına karşı alerjisi olan hastalar için büyük tehlike yaratmaktadır.

Bir halıda bakteri ve mikroorganizma oluşmaması için alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir;

  • Halı en az, haftada 2 kez süpürülmelidir.
  • Halı yıkandıktan sonra ya da üzerine sıvı dökülmesi durumunda ıslak bırakılmamalı kurutulmalıdır.
  • Yıkanabilir halılar yılda bir kez halı yıkama makinesi ile yıkanmalı ya da profosyonel halı yıkama firmaları tercih edilmelidir.
  • Halının serildiği zeminde rutubet olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Halılar, mümkün oldukça açık havada havalandırılmalıdır?

Sonuç olarak satın aldığınız ürün antialerjik yada anti bakteriyel özelliklerinden ikisine birden yada sadece birine sahip olabilir.Burada önemli olan nokta ürünün bu özelliklere sahip olmadan önce bakteri ve organizmaların üreyeceği uygun koşulların oluşmamasına dikkat etmektir.

Antibakteriyel halı fiyatları, normal halılardan çok farklı değildir. Sadece mevcut halıya bu özelliğin kazandırılması halının fiyatında az da olsa bir değişikliğe sebep olmaktadır.

Astım hastaları ve toza karşı alerjisi bulunan kişilerin, evdeki halıları kaldırmak yerine anti alerjik bir halı kullanması daha uygun olacaktır. Ayrıca bebek odalarında kullanılacak olan, bebek halısı antibakteriyel özelliklerde olmasına dikkat edilmelidir.

Kanyak: www.apexhali.com/blogs/blog/151316231-antialerjik-ve-antibakteriyel-halilar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir