AYAKKABI BAKIMI VE KULLANMA TALİMATI

ayakkabı bakımı
Tarafından | 8 Mayıs 2017

Ayakkabının ömrü nasıl uzar, Doğru ayakkabı bakımı nasıl olmalıdır, Ayakkabı bakımı nasıl yapılır gibi sorularınızın yanıtlarına yazının devamından ulaşabilirsiniz. Evinizde yapacağınız küçük ve pratik ayakkabı bakımları sayesinde, ayakkabınızın ömrü uzayacak ve ayakkabıyı uzun yıllar kullanmanıza sağlayacaktır. Islak ve çamurlu ayakkabıdaki yapılan yanlışlıklar neler ve doğru bakım uygulamaları nelerdir bunun gibi bir çok soruya cevap vermeye çalışacağız:

  1. Ayakkabınızın ömrünü uzatmak için ayakkabının bakım ve kullanımı çok önemlidir. Lütfen aşağıda belirttiğimiz konulara dikkat ediniz.
  2. Ayakkabı giyilirken ve çıkarılırken bağcıkları çözülmeli varsa fermuarı açılmalıdır. Bağcıksız ayakkabılarda ise mutlaka çekecek kullanılmalıdır. Arka ( fort ) kısmına basmadan giyilmeli, fort kısmının kırılması durumunda hiçbir şekilde müdahale edilememektedir.
  3. Ayakkabılar ayağın maksimim şiş zaman diliminde sağ ve sol olarak denenmelidir  , ayağı sıkan ayakkabı kesinlikle satın alınmamalıdır.
  4. Ayakkabınız ayağınıza uygun ölçüde olmalıdır. Ayağa küçük veya büyük gelen ayakkabılar erken deformasyon , astar yırtılması gibi sorunlara yol açabilir.
  5. Ayakkabılar ayağa uyum sağlayıncaya kadar ilk birkaç giyimde ayağı sıkabilir veya herhangi bir yerinden ayağınızı vurabilir. Bu nedenle yeni ayakkabıyla dışarı çıkmadan evde giyilerek bir kez daha denenmelidir.
  6. Satın alınan ürünlerde üretim şekline (kategorisine) uygun olarak kullanılmadığı takdirde yaşanacak sorunlar kullanım hatası olarak değerlendirilecektir.
  7. Standart ölçülerde üretilen parmak arası terlik ve sandaletler mutlaka çift olarak denenmeli ve kalıbın ayağa uygunluğuna dikkat edilmelidir.
  8. Üzerinde boncuk , işleme , aksesuar ve süs dikişleri bulunan ürünlerde yaşanacak sorunlar üretim ile ilgili olmayıp kullanım hatası olarak değerlendirilecektir.
  9. Çorapsız giyilen ayakkabılar her gün giyilip , dinlendirilmediği takdirde ayakkabıdaki gözeneklerin kapanması nedeniyle ayağınızda ter ve koku oluşturabilir.
  10. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saat içinde buharlaşır , bu nedenle 1 gün ara ile giyilmesi ayakkabının uzun ömürlü olmasını sağlar.
  11. Deri ayakkabılar kendi renginde boya ve cila ile cilalanmalıdır. Nubuk ve süet malzemeden üretilmiş ayakkabılar uygun sertlikte bir fırça veya silgi ile temizlenmeli ve kesinlikle yıkanmamalıdır.
  12. Ayakkabınızın derisinin üzerinde ayağınızın yapısına ve kullanım şekline göre kırışıklıklar , esnemeler meydana gelebilir. Bu kırışıklıklar ve esnemeler ayağın her esneyişinde (bükümünde) artacaktır. Ayakkabının üzerinde oluşan şekil bozukluklarını önlemek için uygun bir ayakkabı kalıbı kullanarak bekletilmelidir.
  13. İçi astarlı ve astarsız ayakkabılar hakiki deriden imal edildiği için sağlığınızı bozabilecek kimyasal katkılar içermez , derinin rengi ayaklarınıza ve çoraplarınıza çıkabilir.
  14. Islak ayakkabılar oda sıcaklığında kurutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı altında veya herhangi bir ısı kaynağı altında kurutulduğu takdirde ayakkabıların yapışma yerlerinde açma , deride çatlama , leke ve şekil bozukluğu olabilir.
  15. Ayakkabınızı su altında tutarak yada çamaşır makinesinde yıkamayınız. Bu tür kullanımlar ayakkabı formunun bozulmasına ve ömrünün kısalmasına neden olabilir.
  16. İç astarında sentetik deri ve tekstil malzeme kullanılan ayakkabıların terleme , boyama ve koku yapması muhtemeldir.
  17. Sentetik deri kullanılarak üretilen ayakkabılarda oluşabilecek soyulma ve deformasyon tamiri mümkün değildir.
  18. Üstü el dikişli ayakkabılarda ( saraçlı tabir edilen ) dikiş yerlerinden , taban ve yan kısmındaki derinin birleştiği bölümlerden su alması doğaldır. Mümkün olduğunca yağmurlu havalarda giyilmemelidir.
  19. Ayağınızın aşırı derecede terlemesi ve kar derinin üzerinde tuzlanmaya neden olabilir. Bu durumda herhangi bir müdahale yapılmaz.
  20. Özellikle kösele , süet , nubuk ayakkabıların karlı ve yağmurlu ortamlarda kullanılmaması, yalnızca lastik ve kauçuk tabanlı ayakkabıların kullanılması tavsiye edilir.
  21. Tabanında “OİL RESİSTANT” petrol ürünlerine dayanıklı ibaresi bulunmayan ayakkabılar petrol ve türevi kimyasalları ile temas ettiğinde erimesi muhtemeldir.
  22. Üzerinde “ su geçirmez özelliği mevcuttur ” ibaresi bulunmayan her ayakkabı yağmur ve kar suyu geçirebilir. Özellikle belirtilmedikçe ve su geçirmezlik ibaresi “ Goretex ve Waterproof” özelliği yoksa tüm ayakkabı ve botlar bir miktar su alabilir. Bu nedenle üretim sırasında deriden su içinde esneme testine tabi tutulur ve bu test sonucunda %30 ‘dan daha a su geçirgenliği olan deriler “suya dayanıklı” ( Water-Resistant ) kabul edilir. Bu durum kullanılan derinin doğal bir malzeme olmasından kaynaklanır. Su geçirmemeye yardımcı spreyler kullanılabilir. Fakat bu durumlarda dahil doğal deri ihtiva eden sayalarda ( üst yüzey ) su geçirmeme özelliği garanti edilemez.
  23. Özel malzemelerle üretilen ayakkabıların bakımı konusunda satış danışmanı arkadaşlarımızdan yardım alınız.
  24. Vegetal ( natural ) , tabir edilen bitkisel malzemelerle işlentisi yapılmış olan deriler ısı ile temas ettiğinde , nemli bezle silindiğinde veya cila sürüldüğünde rengi değişebilir. Dolayısı ile bu tür derilerin suyla temas ettirilmemesi ve fırça ile tozu alınarak temizlenmesi tavsiye edilir.
  25. Crazy diye tabir edilen (sığır derisi kullanılan ve derinin doğal görüntüsünü bozmamak amacıyla işlem yapılmayan ürünler ) deri renklerinde ayakkabının her iki çiftinde de renk farklılıkları söz konusu olabilir. Bu durum derinin özelliğinden olup , hata olarak değerlendirilmez.
  26. Ürünümüzü satın alan tüketicimizin yukarıdaki maddeleri okuduğu ve kabul ettiği varsayılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir