(BABYNEST) BEBEK YUVASI YAPIMI

Babynest Bebek yuvasi Yapimi 88
Tarafından | 13 Aralık 2017

Bebek yuvası, baby nest, kuş gözü diye adlandırılan mini bebe yatağı. Bebeğin gece yatakta yanınıza aldığınızda ezilmemesini sağlıyor. Tabi yatak gibi de kullanabilirsiniz. Salonda mutfakta bebeğinizi yanınıza alabilirsiniz.

Şimdilerde kare olanlarını da yapıyorlar. Kare olanları görünce, kare olanı dikmek daha kolayken neden bu şekilde oval olarak ortaya çıkmış diye düşündüm, şeklinden dolayı anne rahmine benzediğini yorumladım. Bir de küçük ölçülerde yapılıyor, anne karnında bebek dar yerde malum, bebeğe onu mu hatırlatıyor acep diye de ek bir tahmin yürüttüm.

Malum bizde de kundak geleneği var, aynı durumdan ötürü. Belki bilmeyenler vardır, kundak bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlarmış. Tabi bunun aksini savunanlar da var.
Bunlar benim çıkarımlarım tabi, doğrusunu bilen beri gelsin 🙂

Asıl konumuza gelecek olursak 🙂

İşte BabyNest Yapılışı ;

Babynest Bebek yuvasi Yapimi 11

Malzemeler

Kumaş:

  • İç ve dış farklı renklerle yapılacaksa ikisinden 1 er metre olmak üzere 2 metre kumaş
  • Tek renk olacaksa 1 metre kumaş
  • Kumaş cinsi nevresimlik herhangi bir kumaş olabilir, pamuklu kumaşlar, poplin

İçini doldurmak için:

  • Yarım kg Boncuk elyaf hem yatak kısmına hem dışına yetiyor.
  • Alternatif olarak yatak kısmı için sünger kullanabilirsiniz, ayrıca metre işi elyaf da kullanılabilir. Metre işi elyafı ben pek tercih etmiyorum, bebeği terletebilen cinsten oluyorlar çünkü.  Siz dokunur bakarsınız uygun görürseniz metre işi elyaf da olabilir.

Aksesuarlar:

  • 4 mt biye,
  • 6 mt pamuklu fitil veya kurdele (Biyenin içinden geçirilecek, büzdürme için kullanılacak)

İsteğe Bağlı:

  • 4 mt dantel veya fisto veya ponpon (süslemek için kullanıyoruz, tercihinize göre isterseniz koymayabilirsiniz)
  • Yatak kısmına benim yaptığım gibi desen işlemek isterseniz; aplike işlemi ve işleme yaptım, malzeme olarak zevkime göre renklerde pamuklu kumaşlar ve işleme ipleri kullandım.

Fotograflarla özetlediğim baby nest yapılışını fotograftaki numaralara göre detaylandırayım şimdi de..

1 ve 2

Her ne yapacaksam öncesinde kumaşları yıkayıp ütüleyip sonrasında kesiyorum, bunda da öyle yaptım. 30 derecede en kısa programı calistirdim. Kumaşlar bazen çekebiliyor, tedbir olarak yıkıyorum.

3 ve 4

İlk olarak internette bulduğum her yerde benzeri olan aşağıdaki kalıbı örnek olarak kullandım. Kullanacağımız kalıpla yapılan baby nesti 6 aya kadar kullanabilirsiniz. Babynestin asıl çıkış amacı bebeği yatakta yanınıza aldığınızda ezilmemesidir. Bu nedenle genellikle bu ölçüler kullanılmış, siz isterseniz ölçüleri büyütebilirsiniz.

Kumaşı deneme tahtasına çevirmemek için ise gazeteden ölçüp biçip kalıp çıkardım.  İki gazeteyi birbirne kağıt bantla yapıştırıp istenen boyuta getirip sizde ön iş olarak kalıp çıkartabilirsiniz, böylelikle aynı işi yapmak için her defasında kafa patlatmazsınız. Kenarda duran kalıbınız olur.

Not: Hem gazetede istediğiniz kadar hata payınız var, yanlış mı kestiniz kağıt bantla bantlayın tekrar ölçün kesin pratik şeyleri seviyorum.:)
Resimde kalıbı dikiş payını hesap etmeden çıkardığını görüyoruz. Kalıbı kumaş üstüne çizip dikiş payına göre kestiğinizde dikerken çizgi üstünden gitmek kolaylık sağlıyor. Ben de ilkin niye böyle yapmış anlamamıştım yeni idrak ettim 🙂 Acemiyim malum, ogreniyorum öğrendiklerimi sizinle paylasmaya calisiyorum 🙂
Kalıbı çıkartırken kenarlarındaki ovallikleri vermek için mutfakta kullandığım büyüklü küçüklü yuvarlak plastik kaplardan hangisi gözüme uygun şekli veriyor gibi geldiyse onu kullandım. Hatta tepedeki kısmın ucundaki ovallik için yer masasını koydum da öyle çizdim 🙂 Üst kısma bu ovalliği vermeden yapan arkadaşlar da var onlarınki de güzel olmuş.
Ne demişler binaenaleyh teknolojilerde çareler tükenmez..

Babynest Bebek yuvasi Yapimi 22
Gazeteden oluşturduğunuz kalıbınızı kumaşın tersine yerleştirip gazetenin kenarlarından iğneleyip sabitleyin. Sonrasında kenarlardan çizerek kalıbınızı kumaşın tersine geçirin. Aynı işlemi diğer kat için de yapacaksınız. Kenarlardan dikis payi icin 1 veya 1.5 cm kadar birakarak kumasi kesin. Elinizde aynı kesimlerde iki parça olacak. (Pratiklik açısından isterseniz iki kumaşı birbirine iliştirip tek seferde kesebilirsiniz, kayma vs durumlarını göze alamadığımdan ben ayrı ayrı kestim)
5 ve 6

Kumaş yüzlerini birbirine çevirip kalıbı çizdiğim çizgiden diktim, Dikiş payı olarak 1 veya 1.5 cm kadar fazla kesmiştik kenarlardan. İsterseniz dikmeden önce ön yüze benim yaptığım gibi işleme veya aplike de yapabilirsiniz. Aplike Yapılışı için tıklayınız.

Şekilde mavi işaretlediğim bölgeyi dikmeyin. Şu aşamada biyeyi dikebilmek için bu boşluklara ihtiyacımız olacak, sonrasında elyafla doldurmak için de lazım olacak tabiki.
Babynest Bebek yuvasi Yapimi 33

7 ve 8

Kumaşın ön yüzünü çevirip dikiş yerlerini, bu kısıma biye dikileceği için düzgün olsun diye, düz olacak şekilde ütüledim.

Gel gelelim fasulyenin faydalarına, en zorlandığım bölüm bu bölümdü. Biyeyi dikişi ortalayacak şekilde iğneledim ve diktim. Fotoda yeşil çizdiğim kısım kadarına biye geçtim.

Biye, içine fitil geçirip büzgülü yapmamız için dikiliyor. Benim makinem minnak olduğu için mi bu kadar zorlandım bilmiyorum ama en zorlu süreçti diyebilirim dikilmiş hali aşağıdaki gibi olacak.
Babynest Bebek yuvasi Yapimi 44

9 ve 10

Şimdi sıra geldi yatak kısmını kanatlardan ayırmaya. Kanat dediğim baby nestin kenarlarını oluşturacak, büzdürülecek kısım.
Kulakların dikilmiş halininin çizgisini içeriye doğru aşağıdaki fotodaki gibi devam ettiriyoruz.

Anlatımı detaylandırmak için;

Öncelikle baby nestin dikilmiş hali olarak resimdeki üstteki kağıdı dikkate alalım bu şekilde anlatmak daha kolay olacak. cetvelle A olarak işaretlediğim kısmı ölçelim. İçe kıvırdığımız kısma göre bu ölçü farkedebilir bu nedenle kendiniz ölçmenizde fayda var.

Aşağıdaki örnekte 15 cm olarak bahsedeceğiz. Kenardan içeriye cetvelle 15 cm işaretleyerek diğer uca ulaşalım. Sonra noktaları şekildeki gibi kurşun kalemle birleştirelim. Son hali resimdeki gibi olacak. Büzgülü yerde kalacağı, görünmeyeceği için kalemle çizmenizde sakınca yok, zaten ilk yıkamada da kurşun kalem çıkacaktır. Şimdi de alttaki kumaşı birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyip çizdiğimiz bölgelerden dikelim.

Babynest Bebek yuvasi Yapimi 55

11, 12 ve 13

Artık kulaklardan açık bıraktığımız yerden kenarları doldurmanın zamanı geldi:) Ne kadar elyaf koyacağınız biraz sizin el ayarınıza bağlı, Ben deneme yanılma yöntemiyle çok tıka basa olmasının güzel görünmediğini tecrübe edindim, büzüleceğinden biraz rahat olması gerekli. Elyafı koyduktan sonra kalan kısmı elimle diktim.

14 ve 15

Sonrasında da yatak kısmının elyafını koydum. Elimle elyafı bir güzel yerleştirdim, istediğim gibi durduğuna emin olduktan sonra açık kalan kısımları üstüne biyeden parça koyarak teyerledim. Sonrasında da diktim.

Az kalsın unutuyordum, büzmek için fitil kullandım, kurdale de olabilirdi tabi.

Babynest Bebek yuvasi Yapimi 66

Bu kadarr, umarım detaylarla boğmamışımdır. Herkese kolay gelsin.

BabyNest ölçülerine uygun bir de aşağıdaki yastığı yaptım. Yastığın yapılışına ulaşmak için tıklayınız.

Babynest Bebek yuvasi Yapimi 77 e1513003724523

Bu da ilk bebek yuvası çalışmam, onu yaparken fotoğraflamamıştım yenisini yapınca fotoğraflayıp sayfayı güncelledim,renkler benzer. Ne yapalım annecikler öyle istedi 🙂

Üstündeki ponponları en son elle diktim, siz dantel de dikebilirsiniz. Öyle de çok güzel görünüyor.

Bir sorun var mı ? bir sorun varsa sor çekinme:) biraz bayat bi espri dimi haklısınız, ama seviyorum işte var mı diyeceğin diyerek şarkıya bağlayayım selamlar saygılar hürmetler efem 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir