CHROMOJET BASKI SİSTEMİ

Chromojet baski
Tarafından | 28 Haziran 2018

Halı baskıcılığında yaygın olarak kullanılan Zimmer/ Chromojet makinesinde dijital baskıdaki piezo elektrik sistemi yerine mikrovalf sistemi kullanıldığından klasik baskı patı ve boyalarının kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Saniyede 1000 kez açılıp kapanabilen bu jet sistemi yüzeye temas etmeden istenen miktarda patı tekstil yüzeyine enjekte edebilmektedir. Dijital baskıdakine benzer RIB programlarıyla CMYK veya Proses color sistemi ile çalışılabilir. Fotoğraf ve istenen resim 12 adet rengin kumaş yüzeyinde birleşmesiyle elde edilir.

Hali baski renkler chromejet e1528276211206

Çözünürlük ve hız ters orantılıdır, halı baskıcılığında Chromojet 400 lük 25 dpi kullanılmakta iken ve battaniye gibi ürünlerde Chromojet 800 76 dpi tercih edilmektedir, bu da 80 mesh şablon ile yapılan baskıya eşdeğerdir. Türkiye’de Dinarsu firması ile başlayan yüksek çözünürlüklü Chromojet kullanımı artarak devam ediyor.

Halı ve battaniye sektörünün yeni nesil elyafı – ‘polyester”

Tekstil pazarında popülaritesi hızla artan poliester çoğunlukla 2 farklı modifikasyonla karşımıza çıkmaktadır.

a) Modifiye poliester veya katyonik poliester (CD-PET veya CDP); Bu özel tip poliesterler parlak katyonik boyalarla boyanabilirlik kazandırılmış elyaftır, aynı zamanda normal dispers boyalarla boyanabilir. Halı sektöründe poliamid elyaftan daha ucuz olan bu elyaf Çin’de oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu^elyafın Chromojette doygun buharla fiksajı yapılabilmektedir.

b) Poliester (PET) geri dönüşümlü PET şişelerden elde edilen tipler; Normal poliester, raşel battaniyede yoğun olarak kullanılmasına rağmen halı baskısında bu denli yaygın değildir. Çünkü fiksasyon için gereken 170 derecelik fikse makinesine halının kuru girmesini sağlamak gerekmektedir. Bu gereksinimde kurutma fırınlarının ve fikse makinesinin çok büyük olmasına ve enerji maliyetlerinin ciddi artışına sebep olmaktadır. Zimmer Austria firması son iki yıldır yaptığı çalışmalar sonunda poliester halıdaki bu dezavantajı ortadan kaldıracak ve yatırım yapılabilir hale getirecek bir baskı prosesi geliştirmiştir.

Hali baski chrmejet e1528276239173

Proses için gereksinimler:

  • Su bazlı toz sentetik kıvamlaştırıcı olan Combiprint PP7 kullanılarak kurutma süresini ve maliyetini azaltmak.
  • Düşük oranda boyarmadde ile daha iyi renk verimi sağlayan Chromojet makinesinin kullanmak.
  • Düşük pick up oranına rağmen mekanik olarak penetrasyonu arttırıcı sistemlerin kullanımını sağlamak.
  • Kurutma ve buharlama olarak çalışarak kızgın buharla fiksaj yapabilen SupraFIX sisteminin kullanımı ile kurutma ve fikse sürelerini azaltmak.

Bu proses adımları kombine edilerek Poliester halı ve battaniye basmak uygulanabilir hale gelmiştir. Makine hattı Zimmer-Austria (Kufstein) da prototip olarak kurulmuş denemelere başlanmıştır.

Battaniye sektöründe Türkiye’de Yentur ve Özerdem firmalarında Chromojet 800 makinelerinin kurulumları tamamlanmış ve deneme üretimleri yapılmıştır. Tam kapasite ile günlük 7000-8000 mt üretim yapılabilecek alt yapıya sahiptir.

Hali baski makinesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir