Çözgü Halde İplik Boyama
Dokuma tezgahında kullanılacak olan çözgüler daha dokuma tezgahına verilmeden önce çözgü boyama yöntemine göre boyanabilir. Genelde pamuklu materyallerinin çözgü halinde boyanmaları 2 farklı şekilde yapılabilir.
- Levende sarılı çözgü halinde boyama
- Yumak çözgü halinde boyama
Levende sarılı çözgü halinde boyama yöntemi, Çözgü iplikleri delikli levent üzerine sarılır. Boya sirkülasyonu bu deliklerden sağlanır. Genelde içeriden dışarıya ve dışarıdan içeriye boya sirkülasyonu birlikte yapılır. Boyanan çözgüler boyamadan sonra kurutulur veya kurutulmadan dokumada mukavemeti artırmak için eğer haşıllanacak ise haşıllama işlemine tabi tutulur. Kaliteli bir boyama işlemi gerçekleştirilmesi zordur. Ucuz malların boyanmasında kullanılır.
Yumak çözgü halinde boyama yöntemi emdirme yöntemi esasına dayanmaktadır. Boyama teknesi, içinde altta ve üstte kılavuz silindirler ile bir çift sıkma silindirlerinden oluşmaktadır. Çözgü, silindirler üzerinden yukarı aşağı yönlendirilir, tekstil materyali 20 saniyelik sürede boya banyosundan geçerek boyarmaddeyi alabildiği kadar alması sağlandıktan sonra sıkma silindirlere ulaşır ve burada üzerindeki fazla boya banyosu sıkılır. İşlem emdirme ile klasik boyama arasında bir ara basamak gibi görülür