DEKORASYON İLKELERİ VE ÇEŞİTLERİ

dekorasyon
Tarafından | 18 Kasım 2017

Dekorasyon İlkeleri Nelerdir

Dekorasyon en basit anlamı ile bir yeri süsleme eylemidir. İç mekan ve dış mekan dekorasyonları olarak incelemek mümkündür. İç dekorasyon hazır materyaller ile yapılabildiği gibi tasarımla oluşturulacak ürünlerle de yapılabilir. Dış mekân dekorasyonlar çoğunlukla mimarinin alanına girmektedir.

Dekorasyon çeşitleri nelerdir

Evlerin iç bölümlerinde kullanılan süsleme çalışmaları kültürden kültüre ve iklimden iklime değişkenlik göstermektedir. Genel olarak iç dekorasyonda yapılan süsleme çalışmalarını: Klasik, modern, country (şehir dışı yaşam ) ve etnik tarzlar adı altında incelemek mümkündür.

Bu tarzların yanı sıra 50 ve 60’lı yılların mobilyalarını günümüzde kullanılmasıyla oluşturulan retro ve endüstri mekanlarının eve dönüştürülerek dekore edildiği loft gibi dekorasyon tarzları da günümüzde geçerliliğini sürdürmektedir. Aşağıda genel olarak dört genel tarzı tanıyacağız. Sizler araştırmalarınızla dekorasyon tarzlarını genişletebilirsiniz.

Klasik tarz dekorasyon;  Alışıla gelmiş tarzda mobilyaların ve aksesuarların zengin malzemelerle oluşturulup kullanıldığı tarzdır. Bu dekorasyon tarzında özellikle varaklar (altın yaldız), parıltılı taşlar, ahşap oymacılığı, cam işçiliği çok sık kullanılır.

klasik tarz dekorasyomn

Resim1.2: Klasik tarz

Modern tarz dekorasyon; İçinde yaşadığı çağı yakalayarak geleceğe ulaşmak isteyen, kendini genç hisseden bireylerin kullanacağı bir tarzdır. Yeniliğe açık olma, rahatlık ve enerji bu tarzın en önemli yaklaşımlarıdır. Modern tarzda genelde düz çizgilerin hâkimiyeti vardır. Özellikle deri, güderi, cam, metal gibi objeler bu tarzda çok kullanılmaktadır.

modern tarz deko

Resim1.6: Modern tarz

Country tarz dekorasyon; Sözlük anlamı ile kent dışı yaşam demektir. Bu tarzın en önemli özelliği rahatlık, doğallık ve neşedir. Kullanılan kumaşlar genelde çiçek ya da ekose ve çizgili desenler hakimdir. Ahşap ve seramik aksesuarlar sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra kullanılan tekstil malzemelerinde pamuk, keten, yün gibi yüzde yüz doğal malzemelerdir.

country tarz deko

Resim1.7: Country Tarz

Etnik tarz dekorasyon;  Ülke ve kıtaların oluşturduğu kültürlerin yansıtıldığı tarzlardır. Türk, Kızılderili, Afrika, Uzakdoğu, Hint vb kültürlerin etkisiyle ortaya çıkan tarzlardır. Bu tarzda kullanılan renklerde ve objelerde tamamen oluşturan kültürün etkilerini görmek mümkündür. Örneğin; Türk kültüründe kilim desenlerini, doğa objelerini, ahşap işçiliğini ve keçeleri görmek mümkündür.

etnik tarz deko

Resim1. 9: Etnik tarz

Dekorasyonda önemli olan kişilerin hangi ortamda yaşamak istedikleri veya yaşamayı hayal ettikleri üzerine çalışmaların yapılmasıdır.

Dekorasyonda renk

Dekorasyonda renk ve renk uyumlarının kullanılması yapılan çalışmalarda istenilen etkiyi yaratmak için önemlidir. Bu nedenle ev tekstili üretimini ya da satışını yapacak bireyin renkler konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Edindiği bilgileri ürün üretim süreçlerinde kullanabilmelidir.

Renk: Işığın gözün retina tabakasına farklı dalga boylarıyla ulaşması sonucu ortaya çıkan algılamadır. Tüm dalga boyları aynı anda ulaşırsa beyaz, hiç ulaşmaz ise siyah algılanır. Ana renkler sarı, kırmızı ve mavidir.

renkler

Şekil1.1:Ana Renkler

İki ana rengin karışımıyla ortaya çıkan ara renk, karışıma katılmayan ana rengin tamamlayıcısı olur. Kırmızı için yeşil, mavi için turuncu, sarı içinse mor tamamlayıcı renk işlevi görür. Aynı zamanda birbirlerine karşıt olan bu renkler birlikte kullanıldıklarında da denge oluştururlar.

Sarı: En parlak renktir. Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahiptir. Neşeyi anlatır. Geçiciliğin sembolüdür. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür

Kırmızı: İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.

Mavi: Dünyanın hâkim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir.

Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Ana renklerin yanı sıra ara renklerin karışımından elde edilen renkler vardır. Bunlarda yeşil, mor ve turuncudur. Ayrıca ana renkler beyaz rengin karışımı ile renk tonları açık renge dönüşür. Siyah rengin karışımı ile ana renkler koyu renge dönüşür.

ara renkler

Şekil1.1.2:Ara renkler

Yeşil: Sessizliği anlatır. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının, bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır

Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih, yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır.

notr renkler e1509349740818

Şekil1.3: Nötr renkler

Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renklerdir. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı olurlar. Nötr renkler, dinlendiricidir; doyurucu manalı ve olgun bir etkileri vardır. Bunlardan siyah renk, derinlik ve karanlık beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratır

Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu çeşitli şekillerde etkilenir. Yerine göre bir huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötümserliğe de neden olabilir. Bununla beraber renklerin üzerimizde bıraktığı etkiler; özel durumumuza, ruh halimize ve tabiat şartlarının mevcut reaksiyonlarına bağlıdır.

Pembe: Kırmızı ile beyazın birleşmesi ile elde edilen pembe renk, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Mavi renk erkeklerin, pembe ise bayanların rengi olarak bilinir. Neşe ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir