DOKUMADA ÇÖZGÜ YÖNÜ HATALARI

dokuma hata
Tarafından | 29 Nisan 2016

Hata, kumaşlarda iplik yardımcı madde, işçilik, makine, donatım ya da çalışma metodu yüzünden oluşan, gözle görülüp değerlendirilebilen ve kumaşın görünüşünü bozan kusurlardır. Hatalar, çözgü yönündeki hatalar, atkı yönündeki hatalar, kumaş yüzeyindeki hatalar ve kenar hataları olma üzere dört gruptur.

Çözgü Yönündeki Hatalar

Kalın çözgü: Kalın çözgü, kumaştaki öteki çözgü tellerine göre, gözle seçilebilen daha kalın çözgü telidir.

İnce çözgü: İnce çözgü, öteki çözgü tellerine göre, gözle seçilebilen daha ince çözgü telidir.

Çözgüde iplik düzgünsüzlüğü: Çözgüde iplik düzgünsüzlüğü, bir çözgü ipliğinde ya da çözgü telleri arasında düzgünsüzlük bakımından farklılık gösteren hatadır.

Gergin çözgü : Gergin çözgü, öteki çözgü tellerine göre daha fazla gergin olan bir ya da birkaç çözgü telidir.Gevşek çözgü
Gevşek çözgü, yeter gerginlikte olmayan bir ya da birkaç çözgü telidir.

Karışık çözgü: Karışık çözgü, çözgüye büküm, iplik numarası, kat yönünden kumaş kullanılandan farklı yapıda ya da değişik renkte çözgü ipliği karışmasıdır.

Çözgü kaçığı ( çözgü kopuğu ): Çözgü kaçığı ( çözgü kopuğu ), çözgü teli kopmasından oluşan hatadır.

Tarak izi: Tarak izi, tarak dişi aralıklarındaki eşitsizlikten doğan çözgü boyundaki farklı ve sürekli aralıklardır.

Tarak izi hatası: Tarak izi hatası, çözgü telinin yanlış tarak dişinden geçirilmesi sonucu ortaya çıkan çözgü yönündeki izdir.

Tarak hatası:Bir ya da birkaç tarak telinin bozulması ya da oynaması sonucu oluşan çözgü yönündeki izlerdir.
tarak yolu
Kumaşın özelliğine uygun olmayan tarak kullanılması ya da taraktan, uygunsuz sayıda iplik geçirilmesi sonucu oluşan ve tüm kumaş yüzeyini kaplayan çözgü yönündeki izlerdir.

Çözgü ipliği abrajı: Çözgü ipliğinin bobin ya da çözgü levendi halinde boyanması sırasında boyama hatası ya da liflerdeki boya ile birleşebilme yeteneğinin farklılığından oluşup çözgü doğrultusunda görülen boya farkıdır.

Kirli – yağlı çözgü: Kirli – yağlı çözgü, üzerinde yağ ve kir lekeleri bulunan çözgüdür.

Çözgüde yabancı lifler: Çözgüde yabancı lifler, çözgü ipliğine dışarıdan karışan ve yapısında bulunmaması gereken yabancı liflerdir.

Tahar ve desen hataları: Tahar ve desen hataları, gücüden ya da taraktan yanlış geçirilen bir ya da birkaç çözgü ipliğinin oluşturduğu hatadır.

Fitil kaçığı ve düzgünsüzlüğü : Fitil kaçığı ve düzgünsüzlüğü, fitilli kadifede bir ya da birkaç fitlin kaçması ya da fitilin düzgünsüz oluşudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir