EV TEKSTİLİNDE KULLANILAN KUMAŞLAR

ev tekstili
Tarafından | 2 Aralık 2016

Ev tekstilinde kullanılan iplik üretiminde pamuk, keten iplik ve yün tek başlarına atkı ve çözgü iplikleri olarak kullanıldığı gibi viskon, trevira cs ve polyester ile harmanlı atkı ve çözgü ipliği de kullanılmaktadır.

İplik Üretimi

Liflerin bir eksen etrafında döndürülerek büküm kazandırılmasıyla iplik elde edilir. Büküm ipe sağlamlık, sertlik ya da yumuşaklık ve düzgün bir yüzey özelliği kazandırır. Liflerin türlerine ve üretilen ipliklerin inceliklerine göre az veya çok elyaf yan yana getirilerek bükümle ip oluşumu sabitleştirilir. Genel olarak az bükümle eğrilen kalın iplikler atkı, çok bükümle eğrilen ince iplikler çözgü olarak kullanılır.

Kumaş Üretimi

Dokuma kumaş, atkı ve çözgü adı verilen paralel ipliklerden oluşan iki iplik dizisinin, birbirlerine dik yönde kesişirken bir örgü oluşturacak biçimde bağlanmalarıyla elde edilir.

  1. Atkı İpi: Dokuma işleminde, kumaşın enine olan ipliklere atkı iplikleri denir. Çözgü iplerine nazaran daha az gerginliğe maruz kalırlar. Atkı iplikleri dokuma makinesine bağlı olarak bobinlere veya atkı masuralarına sarılır.
  2.  Çözgü İpi: Kumaşın boyuna olan ve gerilime dayanıklı ipliklerdir.

Piyasada Bulunan Ev Tekstili Kumaşları

Ev tekstilinde kullanılan çeşitli özellikte farklı kumaşlar üretilmektedir. Bunların içinde doku, renk, desen, yanmazlık, leke tutmazlık ve dayanıklılık özelliği olan kumaşlar günlük yaşantımızda yer almaktadır.

  • Perde Kumaşı Örnekleri: 

    perdelik-kumas

    Perdelik kumaş (tül)

  • İşlemeli Kumaşlar: Elde veya makinede yapılan işlemelerle süslenen kumaş, genellikle koton veya ipek ipliklerden üretilmektedir.
  • Kaşmir: Çin, Tibet ve Mongolya’da yaşayan kaz ve keçi tüyünden elde edilen ipliklerle üretilir. Sıcak ve yünlü bir dokusu vardır.
  • Empirme:  Resimlendirilen hafif koton kumaşlardır.
  • Damasko :Avrupa’da XV. yy.’dan beri üretilen bu tür kumaşlar kumaş özelliğine göre ağır olmasıyla tanınıyor. Genellikle iki taraflı olarak dokunan kumaşta desenler genelde mat saten iplikler üzerine parlak saten dokuma kombinasyonu ile oluşturuluyor
  • Yapay Deri: Sıvı PVC’nin ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili empirme makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.
  • Yapay Kürk: Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı, tilki veya vizon görünümü elde ediliyor.
  •  Jakar: 1801’de Joseph-Marie Jacquard bu dokuma şeklini keşfederek adını bu türe veriyor. Böylece bu yöntemle geliştirilen tüm kumaşlar onun adıyla anılıyor.
  • Yünlü Kumaşlar: Koyunların yapağından elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanabiliyor.
  • Keten: Tarih öncesinden beri kullanılan bu kumaş türü koton ile kolayca karıştırılabilir.
  • Moher: Türk orijinli kelime en iyi yapağı anlamına gelir. Bu çok ince, narin ve parlak hayvan lifi genellikle keçi yünü angoradan yılda iki kez elde edilir.
  • Hareli: Doğal ipek, koton ve viskosdan üretilen pırıltılı, hareli kumaştır. Hareli kumaş çizgili ve empirme olarak da dokunabilir. Koton veya poliyester muslin, çok hafif olur ve genellikle Çin’de veya Hindistan’da dokunur.
  • İpek: Çinliler tarafından keşfedilen bu dokumanın pek çok çeşitleri bulunmaktadır.
  • Tafta: Sık dokunmuş ipek kumaşı parlak görünümünden tanıyabiliriz. İpek iplik yerine viskos ile dokunduğu için daha ucuzdur.
  • Kadife: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunur. Koton, ipek, yün ve keten kadifelerin dışında farklı biçimlerde motifli olanları da vardır.
  • Bukle Kadife :Üretim şekline göre değişik çeşitleri bulunuyor. Ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösterir. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı vardır.

Ev Tekstilinde Kullanılan Kumaş Çeşitleri

  1.  Dak kumaş (kalın, çok amaçlı, perdelerde, örtülerde ve klozet takımlarında)

    Farklı özellikteki kumaş örnekleri

    Farklı özellikteki kumaş örnekleri

  2.  Saten (şanzeliz, monoray, krep saten,-şanel saten, güneşlik satenlerdir.)
  3.  Alpaka
  4.  Yöresel dokumalar
  5.  Havana keten
  6.  Panama keten
  7.  Goblen
  8.  Bursa keteni
  9.  Ödemiş ipeği
  10.  İpek organze
  11.  Soft (perdelik )
  12.  Polyester dokuma (leke tutmayan)
  13.  Klasik tül
  14.  Organze tül gibi kumaşlar da ev tekstilinde kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir