KREP ÖRGÜ KUMAŞ

Crep Fabric
Tarafından | 2 Aralık 2016

Krep nedir sorusunun cevabı olarak; Bükülmüş ipek ipliğinden bez armürle dokunan ince kumaşlara krep adı verilir. Kreplerin iplikleri bükümlü olmasından dolayı bürümcüklü bir görünüşü vardır. Kumaş tel tel söküldüğü zaman serbest kalan iplikler bükülmeye başlar.

Tesettür giyimde en önemli kumaş, krep kumaştır. Krep kumaş tesettür giyimin vazgeçilmezidir. Çünkü krep kumaş hem terletmez, hem kırışmaz. Tesettür giyimde genelde salaş tasarımlar göz önünde olur. Tesettür giyimin vücuda yapışmaması lazımdır, bu yüzden krep kumaşlar kendini salan kumaş türüdür, vücuda yapışmaz. O yüzden çok fazla tercih edilir.

Krep Kumaş ve Özellikleri

Şifon gibi iç göstermez ama en az onun kadar dökümlü bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla gömlek, etek, elbise, pantolon gibi hemen her kalıbın dikimine olanak sağlar. Astarlandığında harika ceket ve pardösüler de yapılabilir tabi. Mat de hata göstermeyen bir kumaştır. Abiye kumaşlar için oldukça ideal bir kumaştır. Ancak mat göründüğü için işlemeler ya da taşlarla süslenebilir.

Pamuklu Krep Kumaş

Pamuklu krep kumaş, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Krep görünümü, bezayağı örgüyle, ters yönde yüksek büküm verilmiş atkı ve çözgü iplikleri kullanarak ve kumaşı yüksek oranda çektirerek elde edilir. Çekme sırasında iplikler büküm yönünde kıvrılarak düzensiz bir yüzey görünümü oluştururlar. Krep kumaşlar genellikle top boyanırlar, ancak baskı da yapılabilir.

Yünlü Krep Kumaş

Çok yüksek bükümlü Z ve S yöndeki ipliklerin birlikte birebir düzeni ile dokunmaları sonucu elde edilirler.

  • Doku şekli; bezayağı veya kreptir. Sıklık düşüktür. Apreşekli hafiftir. Bayan elbiseliklerinde kullanılır.
  • Viskon Krep: %100 viskon ipliğinden ya da %50-50 Viskon/PES kamgam ipliklerden dokunurlar. Pamuk tipi viskon ipliklerle dokunan kreplerin üzerine baskı yapılır. Kamgam ipliklerle dokunan krepler eteklik, döpiyeslik ve elbiselik olarak kullanılır.

Fransız krepleri, gayet iyi bükülmüş çözgü ve atkı iplikleriyle dokunur ve sonra sıcakta deri kaplı silindirlerle aprelenir.

İngiliz krepleri, Fransız krepleri gibi dokunursa da  kullanılan ipek iplikleri biraz daha kalın ve gevşek bir kumaştır.

Çin krepleri

Ham ipekten yapılmış çözgü iplikleriyle fazla bükülmüş atkı ipliklerinden meydana gelir. Bundan dolayı krep döşinin diğer kreplerden daha dalgalı bir görünüşü vardır. Kumaş haline geldikten sonra boyanır ve fazla telleri temizlenir. Bu işlemlerle çözgü iplikleri parlak ve esnek bir hal alır. Atkı iplikleri ise bilakis kumaşı büzer, buruşturur ve darlaştırır.

Avrupa krepdöşini, Doğu krepdöşinlerine nazaran daha ince, hafif ve daha muntazam görünüşlü ve parlaktır.Krep şap, şap ipeğinden yapılmış ve az gofreli bir cins krep döşindir. Adi kreplere nazaran daha ucuzdur.

Krep jorjet, Atkı ve çözgü ipliklerinin fazla bükümlü olmasından dolayı oldukça bürümcüklü bir görünüşte olan kumaşlara “jorjet” denir. Krep jorjet mat bir kumaş çeşitidir. Krep Maroken, çok kalın bir çins krep döşindir. Atkı iplikleri kalıp olup, pamuk, yün veya ipekten olabilir.

Krep Örgülerin Tanımı ve Çeşitleri

Krep örgü denince ana örgülerden türetilen karışık bir örgü akla gelir. Çok geniş gelişim yöntemleri ile elde edilen krep örgülü kumaşların yüzeyleri, pürüzlü ve kabarık bir yapıya sahiptir. Krep örgülerindeki bu karmaşık yapı kumaşın yumuşak tutumlu ve daha dökümlü olmasını sağlamaktadır.

Bu özelliğe sahip krep yapıyı oluşturmak için iki farklı yöntem kullanılmaktadır:

  1.  Yüksek büküme sahip ipliklerle basit örgülü yapıda kumaş dokumak
  2.  Normal büküme sahip ipliklerle krep örgülü yapıda kumaş dokumak

Krep örgüleri düzensiz çözgü hareketlerinden oluşur, bu sebeple örgüsünün tespiti zordur. Çözgü ve atkı ipliklerinde uzun atlamalara rastlanmaz ve de bağlantı noktaları dengeli bir dağılım gösterir. Krep örgüleri düzensiz çözgü hareketlerinden oluşan karmaşık yapılara sahip olmasına rağmen belli yöntemler uygulanarak elde edilir.

Krep Örgü Çeşitleri

Krep Örgü Çeşitleri

Bağlantı Noktası Ekleyerek ya da Eksilterek Krep Örgü Çizimi

Bezayağı örgüsüne bağlantı noktası ilave edilmesi ya da eksiltilmesi veyahut da her ikisinin bir arada uygulanması sonucu elde edilen krep örgüleridir. Uzun atlamaların oluşmaması için ilave edilen bağlantı noktalarının çapraz dimi ya da saten bağlama Şeklinde seçilmesi gerekir.

motifi-cevirerek-krepMotifi Sağa Çevirerek Krep Örgü Çizimi

Verilmiş olan motif raporunun, atkı ve çözgü istikametinde bir rapor artırılması sonucu, motif raporu ölçüsünde dört eşit alana sahip kare bir yapı elde edilir. Elde edilen bu alanlardan ilk bölüme motif yerleştirilir. Diğer bölümlere ise motif 90 derece sağa ya da sola çevrilmek suretiyle yerleştirilerek örgü tamamlanır.

Motifi sağa çevirerek krep örgü çizimi için motif, sol alt köşedeki alan içine yerleştirilir. Sonraki alanlara ise üstündeki alandan başlanarak 90 derecelik açılarla sağa döndürülüp yerleştirilmesiyle örgü tamamlanır.

Seçilen Örgü ve Karışık Tahar Uygulamasıyla Krep Örgü Çizimi

Dimi örgü raporlarının farklı taharlanması sonucu elde edilen krep örgülerdir. Bu yöntemle daha az sayıda çerçeve kullanılarak karışık yapıda bir görüntü elde etmek mümkündür. Genellikle desenleme olanağının sınırlı olduğu dokuma tezgâhlarında tercih edilir.

baglanti-noktasina-motf-ilavesiBağlantı Noktalarına Motif İlavesi ile Krep Örgü Çizimi

Seçilen atkı sateni örgü raporunun bağlantı noktalarına, hazırlanmış olan motif ilavesi ile elde edilen krep örgüleridir. Kuvvetlendirilmiş saten örgülerinde olduğu gibi kullanılan motife göre çözgü ve/veya atkı yönünde bağlama noktaları ilave edilerek oluşturulur.

Örgüdeki Hareketleri Yer Değiştirerek Krep Örgü Çizimi

Dimi örgüsü ya da dimi örgüsünden türetilmiş olan örgülerin örgü raporundaki çözgü veya atkı hareketlerinin sıralamasının değiştirilmesi suretiyle oluşan krep örgüleridir. Bu yöntemle oluşan krep örgü rapor genişliği ile ana örgü rapor genişliği aynıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir