ELDE KUMAŞ VE KOT BOYAMA

Kot Boyama Nasil Yapilir
Tarafından | 22 Temmuz 2017

Evde Kumaş Boyama ve Kot Boyama Hakkında Bilgi

Özellikle koyu renkli kumaşların, çeşitli çevresel faktörlerden dolayı ( güneş, yıkama vs.) zamanla renklerinin solduğu görülür. Sırf renklerini kaybettiği için bu elbiselerin eskidiklerini düşünerek atarız. Oysa, temin edilecek toz kumaş boyaları ile elbiseler boyanabilmekte ve yeni gibi olabilmektedir. Bir kaç ip ucu bilinirse kumaş boyama yöntemleri ile elbiseler eskisinden dahi kalıcı renge sahip olabilecektir.

Kumaş boyası ( genelde victoria marka olanı tercih ediliyor) kırtasiyelerden, aktarlardan, tuhafiye ve manifaturacılardan temin edilebilir. Ancak bu işletmelerde illaki satılacak bir kaide yok çünkü bazılarında artık satılmıyor. İnternet üzerinde kolaylıkla temin edilebilir. Ayrıca, kumaş boyası yanında renk sabitleyici de alınması önerilir. Bu ikisi alındıktan sonra gerek duyulan diğer malzeme ise iki adet kova ( elde boyama için ) yada bir çamaşır makinesi

kumas boyama once sonra

Ayrıca kumaş boyama ve kot boyama ile ilgili bir kaç önemli nokta belirtelim;

  1. Boyama işlemi tek renkli giysiler için geçerlidir. Farklı renk ve desenler için daha özel ve beceri isteyen yöntemler vardır
  2. Giysinizi, giysinizin renginden başka bir renge de boyayabilirsiniz. Burada dikkat etmek gereken nokta, seçeceğiniz rengin giysinizin renginden daha koyu olmasıdır. Yani, giysiniz açık mavi ise koyu bir renk seçebilirsiniz ancak koyu mavi ise açık bir renge sağlıklı bir şekilde boyayamazsınız. Fakat, ağartma işlemi kullanarak, sonrasında bu işlemler denenebilir.
  3. Boyanacak kumaşın daha çok pamuk, yün veya naylon olması gerekir. Polyester ve akrilik kumaşlar için daha özel boyalar ve daha yüksek sıcaklıklar gerekebilir.
  4. Ceket, mont,  palto ve kot pantolanlar için çamaşır makinesi olumlu sonuç verebilir ancak daha çok elde boyama tavsiye edilir. Elde boyama için yazımızın sonunda bilgi verdik.
  5. Boyama sırasında kesinlikle eldiven kullanılmalıdır ve boyanın temas edebileceği yer gibi zeminlere gazete örtülmesinde fayda vardır.
  6. ÖNEMLİ: Koyu renkli kumaşların gerek orjinalleri, gerekse boyanmışlarında görülen en önemli sorun renk atmasıdır. Bazı kaynaklarda, yeni alınan bir elbisenin veya boyama işlemi tamamen bittikten sonra ( fiskeleme işlemi dahil ) eski bir elbisenin, 2-3 saat biraz fazlaca tuzlu ve fazlaca sirkeli suda bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun amacı ise rengi tamamen sabitlemektir. Tabi bu yöntemin; kot, keten, pamuk, yün ve naylon gibi kumaşlarda başarılı olacağı kanaatindeyiz.
  7. Makinanızın deterjan gözünün boyanmasını istemiyorsanız toz kumaş boyasını ayrı bir plastik şişe veya kapta su ile karıştırıp makinenin içine yerleştirebilirsiniz.

Evde Çamaşır Makinasında Kumaş Boyama ve Kot Boyama Nasıl Yapılır?

  1. Eğer boyayacağınız kumaş hassas bir kumaş değilse çamaşır makinesının sıcaklığı 80-90 dereceye getirilir. Eğer hassas bir kumaşsa, duruma göre 50 ile 70 derece arasındaki bir sıcaklık tercih edilir.
  2. Eğer ceket, mont, kaban, kot pantolon gibi kalın kumaştan yapılmış giysiler boyanacaksa boya miktarı biraz arttırılabilir. Ancak ince kumaşlı ürünler için boya miktarı az tutulabilir.
  3. Kalın bir kumaş boyanacaksa bir paket kumaş boyası, ince bir kumaş ise yarım paket kumaş boyası bir bardak kaynar vaziyette olan sıcak su içinde eritilir ve içerisine bir çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı sirke atılır ve bardak içindeki boya ile birlikte iyice karıştırılır. Daha sonra ise elde edilen boya çamaşır makinasının deterjan gözüne dökülür ve yumuşatıcı gözüne ise renk sabitleyici ( fiske ) eklenir.
  4. Elbise çamaşır makinesine atılır ve makine ön yıkamasız çalıştırılır ve yıkama işlemi bittikten sonra eğer boya kalıntısı varsa elde iyice durulanarak asılır.

Boyama işleminden sonra makine bir kere boş vaziyette çalıştırılır. Nedeni ise makina içinde kalan boya artıklarının, bir sonraki çamaşır yıkamanızda elbiselere geçmemesi içindir.

kumas boyama

Elde Kumaş Boyama ve Kot Boyama Nasıl Yapılır?

Kont pantolon, mont ve ceket boyama için için daha çok elde boyama tavsiye edilir. Bunun için giysi, bir kova sıcak su içerisine daldırılır ve iyice ıslatılır, bu aşamada kesinlikle kuru yer kalmamalıdır. Bunun için kova içinde iyice karıştırılır ve bir süre bekletilir. Daha sonra bir bardak ılık su içinde bir paket kumaş boyası iyice eriyene kadar karıştırılır. Elde edilen boya ise bir kova sıcak su içerisine eklenir. Üzerine fiske ( sabitleyici ) eklenir.

Ellerin boyanmaması için geri kalan işlem eldivenle yapılmalıdır. Giysi, bulunduğu kovadan çıkartılır ve boyalı kova içerisine daldırılır ve iyice karıştırılır. 4-5 dakika kadar, boyanın iyice emilmesi için karıştırma işlemine devam edilir. 2 saat kadar, giysi boya içerisinde bekletilmeli ve bu 2 saatlik süre zarfında bir kaç kez giysi boya içinde iyice karıştırılmalıdır. 2 saat geçtikten sonra, bir leğen içerisine sıcak su ve deterjan konur ardından giysi boyalı kova içinden çıkartılarak leğene alınır ve iyice boyasının akması sağlanır. Daha sonra giysi soğuk su ile iyice durulandıktan sonra kurumaya alınır.

Kumaş Boyası Markaları Hakkında Bilgiler:victoria kot boyasi

En çok bilinen kumaş boyalarından birisi Viktoria marka kumaş boyasıdır. Bir paket fiyatı yaklaşık 2.30 TL (2016-2017 yılı içinde belirlenen fiyattır )dir. Bu bir paket rahatlıkla bir ceketi boyayabilir. Paket üzerinde de yazdığı gibi, ipek, yün, naylon ve pamuk kumaşları rahatlıkla boyar. Bu markanın ayrıca, renk sabitleyici fiske’leride bulunmaktadır. Victoria fiskelerin fiyatı ise 2,50 TL ( 2017 yılı fiyatı ) kadardır.

ELDE KUMAŞ VE KOT BOYAMA” için 2 görüş

  1. Sevgi

    Merhaba ben kumas boyasiyla makinada boyuyorum ama hiç bir zaman dikisleri boyanmiyor.beyaz bir gomlek boyuyorum farklı renk oluyor ama dikisleri beya kalıyor.ne öneririsiniz ya da neyi yanlış yapıyorum.lütfen cevap?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Sevgi hanım
      Boyadığınız gömlekte kullanılan dikiş ipliklerinin polyester olmasından kaynaklı olarak sorun yaşıyorsunuz. Dikiş iplikleri sağlam olması icin polyester malzemeden üretilir ve polyester boyamak icin farklı boyarmaddelerin yüksek sıcaklıkta kullanılması gerekmektedir.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir