FANTEZİ YAKA ÇİÇEĞİ

yaka ciegi
Tarafından | 8 Ocak 2018

Fantezi Çiçeğin Özellikleri

Fantezi çiçek, doğal çiçeklerin karakteristik özelliklerini kaybetmeden patron, boya, tohum, ütü, ve dallamalarında değişiklik yapılarak özel zevk ve kabiliyete göre yapılan çalışmalardır. Kumaş, fötr, rafya, kuru otlar, madeni gereçler, deri, tüy, çeşitli hamurlar kullanılır.

yaka cicegi

Fantezi çiçekler, giyimi süsleyen çiçeklerdir. Bu nedenle hangi kıyafetle kullanılacaksa ona uyum sağlaması gerekir. Bu nedenle bir kıyafeti tamamlayacak olan çiçeklerin yapım ve kullanımında başarılı olmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Gereç Seçimi

Fantezi çiçeğin yapılacağı gereç, kıyafetin gereci ile aynı olmalı veya ona uyum sağlamalıdır. Örneğin, deri bir kıyafette deriden yapılmış bir çiçek; ipekli bir tuvalet için organze; saten, tafta gibi ipekli bir kumaştan veya kıyafetin kendi kumaşı sertleştirilerek kullanılır.

Renk

Fantezi çiçeğin rengi de kullanılacağı giyim eşyasına uygun olmalıdır. Bu bakımdan ö desenli bir kıyafetin içindeki renklerden birinin açık ya da koyu tonları kullanılmalı, düz renk bir kıyafette renk uyumuna dikkat edilmelidir.

Büyüklük

Çiçeğin büyüklük veya yüksekliği de kullanılacağı yere göre uygun olmalıdır. Çok abartılı veya çok küçük olmamalıdır.

Giysi Süslemesindeki Yeri

Giyim süslemede (genellikle elbise, tayyör, tuvalet, çanta, şapka, ayakkabı) ve gelin çiçeklerinde kullanılır. Süslenecek kıyafetlerin renk ve tarzları dikkate alınarak deri, seramik, payet, pul, boncuk, ince kumaşlar vb. malzemelerden yapılır. Kullanılacağı yere göre değişik renkler seçilebilir.

fantezi cicek

Fantezi Çiçekçilikte Kullanılan Kumaşlar

Saten, organze, organtin, tafta, lenjeri, podanj, ipek kadife, krep saten, ipek şifon vb. ince, hafif kumaşlar tercih edilebilir. Ayrıca kıyafetin kendi kumaşından da yapılabilir.

Kumaş Sertleştirme

Kumaş Sertleştirmenin Gereği

Yapma çiçekçilikte kullanılacak en önemli malzeme kumaştır. Opal, lenjeri, podanj, ipek ve pamuk kadife, organze, organtin ve tafta gibi kumaşların kullanılması esas olmakla beraber ihtiyaç, arzu ve zevke bağlı olarak farklı kumaşlardan da faydalanılabilir. Bu kumaşlar renklendirilmelerinin kolaylığı bakımından beyaz olarak alınır.

Kolalanmış kumaş üzerine kalıpların etrafından çizmenin kolay olması, çizilen kalıpların kolaylıkla kesilebilmesi, boyanın iyi tutması, ütülerle vermek istenilen şeklin iyi tutabilmesi, şeklini uzun süre koruyarak kalıcı olabilmesi ve kesilmiş olan kenarların atmaması için kumaşın önceden jelatin, kola veya plastik tutkal ile sertleştirilmesi gerekir.

Genellikle ipekler jelatinle, pamuklular kola ile sertleştirilir. Fakat tek tarafı parlak veya tüylü olan (kadife, saten, pazen,… gibi) kumaşlar tüylerinin veya parlaklığının bozulmaması için arkasından jelatinle sertleştirilir.

Kumaş Sertleştirmede Kullanılan Araç ve Gereçler

Çivili kumaş kolalama kasnağı, fırçalar, küvet, kâse, çaydanlık, tüp, kumaşlar, toplu iğne, makara vb. malzemeler kullanılır. Kumaş sertleştirme gereçleri ise aşağıda sıralanmıştır.

FANTEZİ YAKA ÇİÇEĞİ” için 2 görüş

  1. rahime

    evde kumas yaka susu yapabılecegım yerler varsa bana emaıl lerını atabılırsenız sevınırım.Bahcelıevler -Soganlı- Istanbul

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Rahime hanım
      Buraya siz e mail adresinizi bırakırsanız ihtiyacı olanlar size ulaşabilirler.
      .

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir