MÜSLİN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

muslin
Tarafından | 7 Ocak 2018

Müslin Kumaş; Dünya’nın en eski dokuma kumaşlarından biridir. İlk kez Mısır’lılar tarafından bebekleri kundaklamak için kullanılmıştır. Zamanın ve Medeniyetlerin test ettiği Müslin kumaşlar; saf, yumuşak, dayanıklı, nefes alır, nazik ve kullanışlı olma özellikleriyle bebek ürünlerinde kullanılan en mükemmel dokumadır.

muslin bebek urunleri

Müslin dokuma kumaşlar bebekler için sıkça kullanılmaktadır.

Nefes alan yapı

Müslin seyrek dokunan, bu sayede de havayı geçiren bir yapıya sahip. Nefes aldığı için bebekleri terletmiyor. Bu da müslin örtüleri bebeklerin kundaklanması için ideal hale getiriyor. Kundağın, bebeklerin uyumasını kolaylaştırdığı evrensel bir gerçek. Müslin örtüler, tüm dünyada bebeklerin dört mevsim kundaklanması için sayısız aile tarafından kullanılıyor.

Çok saf ve çok doğal

Müslin, pamuk veya bambu gibi doğal elyaflardan üretilen, doğal bir kumaş cinsidir. Biz de Luff müslinleri 100% doğal pamuktan üretiyoruz, bu yüzden hem yumuşacık hem de çok emici. Üstelik siz onun öyle narin göründüğüne bakmayın, müslin çok da sağlam bir kumaş cinsi. Hatta kullanılıp yıkandıkça daha da yumuşama gibi harika bir özelliği var.

İlk yıkama sonrası mükemmel yumuşaklık kazanır ve bebek cildini tahriş etmez. 30° sıcaklıkta benzer renklerle makinede yıkamaya da uygundur.

Muslin düz dokuma bir pamuklu kumaş tipi. Çok şeffaf ince dokumalardan kaba dokumalara kadar birçok farklı kalınlıkta üretilirler.

Genelde düz renktir. Adını ilk üretildiği yer olan Irak’taki Musul şehrinden alır. Arapça’da Musullu/Musul işi anlamına gelen musuli sözcüğü köken olarak gösterilebilir.

muslin kumas elbiseler

Müslin kumaş elbiseler

Erken dönem muslinler, özellikle Dakka’da (modern Bangladeş), olağanın dışında narinlikte elde eğirilmiş ipliklerle dokunuyordu. 17 ve 18. yüzyıllar boyunca Avrupa’ya sıklıkla bu bölgelerden muslin ihraç edilmekteydi.

İnce iş keten muslin, başta sindon adıyla bilinmekteydi. İpekten dokunanına şifon, kalınına ipek muslin, mermerşahi denir.

2013 yılında, Bangladeş’teki geleneksel Jamdani muslini dokuma sanatı, UNESCO tarafından İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirasının Başyapıtları listesine dahil edilmiştir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir